Trädgårdsvägar: de mest ovanliga exemplen

Många designers glömmer bort trädgårdsvägen, gör den sist och förstör därmed även det vackraste landskapet. Faktiskt, för webbplatsen, är denna del av designen lika viktig som en snygg, vacker ram för en vacker duk..

Hur man väljer rätt spår?

Det första och viktigaste att komma igång med är funktionalitet. Oavsett hur vacker din trädgårdsväg är måste du lägga den på det kortaste och mest bekväma sättet för att inte förvandla din webbplats till en podium.

Vägen till en älgträdgård

För det andra, men inte minst, är materialet som designern kommer att arbeta med. Om du inte är redo att tvätta verandan varje dag är det bättre att göra vägen solid och använda sten- eller betongblock.

Ovanliga trädgårdsvägar

Kom ihåg att banans stil inte ska skilja sig från webbplatsens övergripande design. Om ett upplopp av färger och grönska är din stil, bör resten av inredningselementen motsvara denna bild. I motsatt situation är allt lika enkelt – klassikerna i landskapet ska åtföljas av en klassisk väg..

Rätt utformning av trädgårdsvägen

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt anslutningen mellan stigen och staketet. Enligt alla designkanoner måste de tillverkas i samma stil och ha enande färg eller designelement..

Intressant trädgårdsväg

Om vägen är en av de viktigaste aspekterna av landskapet är det bättre att göra den integrerad för att fokusera andras uppmärksamhet på den och korrekt markera den bland grönområdena. När ett spår bara är en av delarna i en enorm mosaik, och det ska vackert betona och komplettera, är det bättre att ordna det i etapper och stanna vid en diskontinuerlig version.

Vacker trädgårdsstig

När det gäller praktisk är det omöjligt att komma runt storleksfrågorna. Utan tvekan beror banans bredd på själva platsens storlek, men den allmänna outtalade standarden för huvudlinjerna är ett avstånd på cirka 1-1,5 meter och små dekorativa stigar – högst en halv meter, så att de sticker ut och lägger sig inte i situationen.

Bred trädgårdsstig

Dessutom, när du banar väg för den framtida vägen, är det värt att välja de kortaste, snabbaste rutterna, kanske till och med försumma skönheten och den ursprungliga planen. De huvudsakliga, breda linjerna bör först och främst vara praktiska och bekväma, och smala vägar bör göra det möjligt för webbplatsens ägare att enkelt komma in i sina mest hemliga hörn. Försök att undvika skarpa hörn och skarpa svängar.

Stig i trädgården i ett privat hus

Det är bättre att placera själva stigarna med en liten lutning i båda riktningarna, så att vatten inte stagnerar på den. Om vägen ska passera genom en rabatt eller blomsterodling måste den höjas några centimeter över marknivån så att den alltid förblir ren.

Snygg trädgårdsstig

Spårtyper

Alla trädgårdsvägar kan delas in i grupper av material: sten, trä, betong och stigar från skrotmaterial. Nästan alla material kan läggas till i denna sista kategori, från glas till småsten eller plastflaskor..

Klassisk trädgårdsväg

Betongplattor

Det mest ekonomiska och praktiska materialet för trädgårdsdekoration kan säkert kallas betong. Sådana banor är frostbeständiga, slitstarka, kan hålla mycket längre än någon annan beläggning. Dessutom kan betongplattor ges vilken form och storlek som helst, vilket skapar unika vägar för din webbplats. Lego ändrar också färg på beläggningen, det viktigaste är att lägga till rätt mängd specialfärgämnen i betongen i tid.

Betong kommer att se bra ut i moderna eller högteknologiska trädgårdar. En viss svårighetsgrad och kyla i detta material passar bra med metall och plast, och sådana banor är mycket lättare att tvätta och rengöra från smuts. Den största nackdelen är att det inte är den mest presenterbara vyn (om den är felaktigt utformad).

Betong gångväg

Naturstensvägar

Många designers anser att just denna typ är den bästa ur både praktisk och estetisk synvinkel. Faktum är att sten omgiven av gräsmattor, blommor, träd och buskar ser mycket mer naturlig ut än något annat material. Det enda som kan avvisa denna beläggning är det höga priset och komplexiteten i behandlingen och eventuellt efterföljande byte. När du använder stenvägar är det bäst att bevara deras färg och struktur för att inte förvandla ett vackert avtryck av naturen till en konstgjord dummy. Särskilt populära är beläggningar av marmor, labradorit, granit, kalksten och basalt..

Trädgårdsväg av sten Stenväg

Pebble Lycka

Att använda krossad sten eller småsten är förmodligen det minst mödosamma och billigaste alternativet. Skapa den här typen av spår, du måste tydligt beskriva gränserna och välja rätt mängd material. Denna typ av beläggning är inte lämplig för varje trädgård, medan du arbetar med den är det nödvändigt att skydda småstenen från omgivande smuts, så att din drömväg inte blir en röra under regnet..

Stensträdgårdsstig

Ett annat unikt material som ofta används när man skapar spår är mulch. Mulch ser ut som grov sand eller mycket fina småstenar av valfri färg och nyans och hälls i små hål som är förberedda för stigar i förväg. Den enda typen av den här typen av spår är den «komplex» förhållandet till det omgivande landet i regnigt väder.

Mulch trädgårdsstig Mulch sökväg

Tegelklinker

Tegelvägar skiljer sig inte åt särskilt stötbeständighet och slitstyrka, de kräver noggrant underhåll, men i själva verket förtjänar de denna uppmärksamhet på grund av deras unika, varma färger och relativa billighet (i jämförelse med andra beläggningar). Det är också ett nöje att arbeta med denna beläggning, den är enkel att installera och demontera, och det är mycket enkelt att tvätta den..

Klinkersten i trädgården

Kaklade stigar hör också till denna kategori. De ser särskilt imponerande ut i lantlig design. Varma toner med ljusa stänk skapar en obeskrivlig atmosfär av hemmakomfort, de kan enkelt tvättas från nästan all smuts, men bräckligheten hos kaklade ytor ger ofta sin position på marknaden.

Klinker tegel trädgård väg Klinker tegelväg

Trä

Atmosfären i trägolv kan inte överträffas. Banor gjorda av brädor, korrekt installerade och korrekt behandlade med fuktavvisande medel, gör platsen till en orientalisk saga, överför alla gäster till den underbara världen av japansk harmoni och kinesisk disciplin. Dessa beläggningar kräver konstant, noggrann vård och är inte särskilt hållbara, men om din budget har tillräckligt med pengar för att regelbundet byta ut oanvändbart trä är denna beläggning för dig..

Trädgårdsväg av trä Trädgårdsväg

Språngbrädor

Den mest ovanliga och populära typen av spår under XXI -talet är en europeisk innovation, som bokstavligen översätts som «små steg». Oftast används stockavsnitt, stora stenar eller stora plattor för att skapa dem. Dessutom blir spår tillverkade av material som är svåra att återvinna, till exempel plastlock eller glasbitar, korrekt bearbetade och dekorerade, allt mer populära..

Stensteg

Tappstenar av betong är gjutna i synnerhet originalitet. Sådana vägar gör att du kan spara pengar utan att ge avkall på kreativiteten, särskilt om du själv tar på sig implementeringen. Allt du behöver för att skapa det är att beställa en form och köpa själva cementet. Dessutom, om den kalla, grå färgen på denna beläggning inte är din smak, kommer en speciell färg som läggs till lösningen enkelt att lösa detta problem..

Trästenar i trädgården

Handgjorda

Blandade trädgårdsvägar skapas oftast av rester av byggmaterial, mindre ofta – som en genomtänkt komposition, för vilken allt du behöver är speciellt köpt. Detta är det mest ekonomiska av alla alternativ, vilket kräver nästan inga kostnader och är begränsat till ett minimum av tid. Naturligtvis kommer inte alla att uppskatta detta kreativa, kanske jämföra det med en röra, men finsmakare av allt ovanligt bör rikta uppmärksamheten mot denna typ av spår..

DIY trädgårdsstig

Kombinationer ser särskilt framgångsrika ut när en slät, jämn sten kombineras med ojämna småstenar i olika nyanser. Trä är det värsta materialet att kombinera, dess individuella storhet och förbindelse med naturen kan inte blandas. En original lösning för varje trädgård kommer också att vara en väg som gjorts av ägarna själva. Det finns inte så många alternativ för att skapa sådana spår och oftast är det lättare att lita på proffs, men då i deras arbete räcker inte den själsliga delen som alltid finns i handgjorda räcker.

DIY trädgårdsstig

Det finns många former för att skapa lockiga trädgårdsvägar. Deras priser kan variera från tio till trettio dollar, och några av dem säljs direkt i uppsättningar, tillsammans med den nödvändiga mängden sand, cement och grus. Samtidigt som du självständigt arbetar på dina drömmars väg kan du självständigt justera färgen, lägga till eller ta bort dekorativa element och därigenom återskapa det ideal som dras av din fantasi..

Kombinerad trädgårdsväg