Mixborder: första blommor och sena bär

En trädgård med samma typ av plantering är inte inspirerande och ser tråkig ut. Stämningen skapas av frodiga blandningar av växter. Ljusa holmar utspridda på platsen och vackert organiserade gränder, ger njutning till kontemplation och väcker motsvarande känslor. Det kommer att handla om att ta fram extraordinära rabatter och harmoni i en kombination av helt olika typer.

En flerradig plantering av långblommande växter kallas en mixborder. Faktum är att det duplicerar gränsens funktion, men samtidigt indikeras det av sin egen unika:

Typen av blomträdgård har bildats i många år, och den är baserad på perenner. När den är utrustad med barrträd ser den lika attraktiv ut året om. Säsongens blommor harmoniserar bara bakgrunden och skapar accenter. Principen att organisera en sådan rabatt är lojal, men plantering omfattas av reglerna. Kaos elimineras och kreativitet uppmuntras.

Krav på designen beror på kunskap om mönstret för kombinationer av sorter, blomningstiden och placering. Instanser kan planteras i grupper i rad, skapa lockiga kompositioner, som håller sig till tre nivåer av vertikal höjd. Resultatet ska bli ett färgstarkt sortiment av dvärgträd och buskar, örtartade och lövande arter. Kompositionellt passar det bra med en klassisk gräsmatta och passar naturligtvis in i vilken trädgård som helst.

Hus på en bakgrund av blommor Aveny Gräsmatta Färgad ö

Vad du behöver veta

Även om anläggningsmixen är avsedd att fungera som en ram för gränderna, är andra format i dess organisation inte uteslutna. Om den inte ligger intill staketet är utsikten tillgänglig från motsatta sidor. Vid ensidig visning upptas förgrunden av krypande eller underdimensionerade samlingar. I grund och botten är det säsongsbetonade eller bulbous sorter. Vidare grupperas landningarna efter rangordning:

Med tanke på att mixgränsen imponerar med sin spektakulärhet på avstånd krävs det att det tillhandahålls en halv meter bred gräns mellan den och gränden.

För att säkerställa kompositionernas eviga utseende är det bättre att välja exemplar från växtsamlingen med en originalfärg: cotoneaster, vinröda bärbärsblad, spirea. I gruppen buskar är en duett av barrträd välkomna. I höst-vinter-panorama kompenserar de relativt för det monokroma rummet. Blandningar organiseras på den relativt öppna sidan av platsen med bra jord. Samtidigt är det inte tillåtet att skapa pölar under vattning, eftersom de flesta buskar behöver torr jord..

Under de första åren, beroende på kronans intensiva tillväxt, måste planteringarna hålla sig till det nödvändiga avståndet mellan rötterna. Samtidigt varierar den med tiotals centimeter, både i ettåriga (från 20 cm) och perenner (upp till 80 cm). I början planteras säsongsblommor i de gapande tomrummen; med dekorerade kronor sås de med bara små segment för färg. Val för kompakta, lättklippta toppar.

Blommig inramad gångväg Original gräsmatta Vacker blandning Dubbelsidig mixborder

Säsongsrelä

Någon designidé beror inte på området. På en liten plats är det möjligt att skala ner och anpassa projektet efter målet. Processen börjar med att plantera buskar. Med detta tillvägagångssätt bestäms ursprungligen blomträdgårdens layout. Tack vare toleransen för topiära hårklippningar är det demokratiska boxwoodet i spetsen. Bland de vackra planteringarna, observera lagen om blomsterbädden – aktivt inte sticka ut skotten utanför den angivna ramen, inkluderar: Iberis och Mahonia, Meira syren, mock orange, buske cinquefoil och alla typer av spirea. De listade floraproverna tolererar frisyren bra och är i estetisk överensstämmelse med resten av växterna..

Mer specifikt, våren «öppen» forsythia och daphnia. Gula blommor lyckas blomma på grenar utan blad. Sedan går stafetten vidare till Irga Canadian och bergaska med viburnum. Barberry är alltid redo att ge dynamik till alla kompositioner med sina röda blad. I maj slutar perioden med tidig doft med lila. I milda klimat kommer rododendroner perfekt att slå rot.

Vår-sommarupploppet kommer att tillhandahållas av marktäckare: mattflox, stonecrop, periwinkle. Perenner kommer också att stödja estetisk solidaritet. Bland dem finns irisens vita ömhet, såväl som primula, armeria, låg värd, astilbe.

Närmare mitten av sommaren blommar deutia med rosa och vita blommor, i augusti, en frodig hibiskus. I början av hösten är de vita bollarna av hortensia behagligt chockerande av skönhet. Röda pärlor av nypon och viburnum, gula havtornbär och rönnknippor kommer att dekorera höstträdgårdens sena landskap. Kalejdoskopisk färglyx kommer att kompletteras med euonymusblad.

Underbar harmoni Brokig kant Fantasy design Lyxig mixborder

Grönsaksfat i en mixborder

Kombinationer av buskar och träd är relativt tillväxtparametrar. Det rekommenderas att organisera ett företag från enbär, julgran, thuja, gran. Utspädd «taggig» otillgängligheten för glansen av rhododendronblad i samarbete med marktäckare, som murgröna och cotoneaster.

I ett buskmixprojekt, ignorera inte närheten till blommande arter. De kommer perfekt att ansluta tomten och göra den rikare. Harmonin i kompatibilitet spelar roll, annars kommer koncentrationen av dominerande sorter helt enkelt visuellt att undertrycka intrycket. Och ändå, om fantasyensemblen också innehåller antagonistiska blommor, bosätta dem i motsatta ändar..

  • en duett av rosor och liljor kommer att ge disharmoni till det övergripande ljudet;
  • gips eller lavendel separat få vänner med båda arterna;
  • relaterade växter inkluderar de så kallade dynamiska växterna: kamomill, ringblomma, valerian;
  • under plantering, kontrollera sammanfallet av vårdförhållandena angående bevattning, jordtyp och utfodring;

Buskarna följs av fleråriga växter. Med begränsade kvadratmeter är det lämpligt att satsa på långa blommor med en aktivitetstopp i minst 3 månader: echinacea, lavatera, flerfärgad (Agastache). Malörens känsliga färg, även värdar och mörkröd geykhera kommer att duplicera volymerna av trädkronor i ett komprimerat format, passa in i buketten i färg och form.

Tomrummet mellan planteringarna kommer att fyllas med mångfalden av ettåringar. På våren kommer öarna med viol och tusenskönor att glädja sig; de kommer att ersättas av en matta av petunier och vervains. Bulbous kommer att diversifiera menyn för blomcocktailen: krokusar, påskliljor, tulpaner eller muscari. För att öka effekten är det bättre att ordna dem i grupper..

Monosyllabisk gräns Kungariket av blommor Grönt gräsmatta Sommarkomposition

Ceremoniell dekoration

Den optimala placeringen av buskblandningsgränsen bredvid husets vägg, staket eller på terrassen. Inramningen kommer att vara trottoarplattor, träbitar, marmorflis upp till en kompakt grusvall. Naturligtvis är det omöjligt att klara sig utan stenar..

På grund av den befintliga naturpotentialen – textur, färg, konfigurationer kommer de att beskriva gränserna, komplicera det visuella intrycket och ge mer dekorativitet. Kanten kan också vara gjord av stenblock, kalksten, kullersten, sandstenar, klinkerstenar och designers fantasi, men utan anspråk på ledarskap i kompositionen.

Närvaron av en färgstark remsa framför huset eller längs huvudgatan på platsen gör det nödvändigt att slutföra sitt ceremoniella utseende. Skönhetens beständighet kommer att säkerställas genom färgerna på Pushkin, Galanthus eller Muscari. Lite senare kommer proscenium att stå till förfogande för hyacinter och andra lyxiga exemplar. Nästa nummer i blommans teater är rosor eller liljor eller pioner. Mot slutet av säsongen kommer en duett av krysantemum och asters att uppträda.

I områden av vanlig typ är blomsterträdgården innesluten i rätt geometri. Gränslinjer gränsar identiskt, men med undantag för stenblock. Trädgårdsskulpturer eller höga vaser kompenserar för volymen. Landskapsstilen domineras av mjuka konturer, och blandningens band inramas av flytande linjer av kalksten- och sandstensväggar. Slutförande kommer att ges av marmorspelare med klätterväxter..

Intressant geometri Färgglada blomträdgård

engelsk version

En särskiljande och intressant egenskap är harmonin i kombinationen av vilda och odlade exemplar. Denna typ av blomsterträdgård bildades för ett par århundraden sedan, och dess dominerande egenskap är fortfarande buskig flora av medicinskt värde – bitter malurt, veronica, kryddig rosmarin, användbar salvia och rölleka. Bland samlingen av stauder är smalbladiga arter välkomna. Sortrosor och några representanter från gruppen inomhusväxter – fuchsia eller pelargonium deltar också i ensemblen.

Begränsningen i färgernas intensitet observeras, bara på grund av den rosa-hallonskala med stöd av lila och blå toner. Omgiven av ljusa stenar, som kalksten eller sandsten, ser de mer än vackra ut.

Färgad polyfonisk Grön yta Bland busken I den dominerande röda

I landets anda

«Rustik» blandningen ska vara i linje med den lokala floran. Med populariteten hos vallmor eller lupiner i regionen måste arten kopieras i trädgårdens blomsterträdgård. För att ge ögat något att fånga, använd vertikala strukturer sammanflätade med vinstockar med en dekorativ podium. De viktigaste sorterna av buskar och barrträd kommer att fungera som visuellt stöd. Sådana kompositioner, i enlighet med den stilistiska idén, placeras längs stigarna eller i trädgården. En tegelsten med en kant eller en sten är utformad för att dekorera en naturlig tomt.

En rationell version om ett visst ämne är en användbar blomsterträdgård med trädgårdsgrödor. Består av grönsaksvarianter och växter med säsongsblommande utan påståenden om dekoration året runt. Periodiciteten förutspår inte alls dess relevans i landskapet, och trädgårdssammansättningen tar med rätta plats i listan med originalprojekt. Grödor sås i segment på 80 cm, med stora beläggningsplattor på avstånd från angränsande sängar. Gröna kantas av ett rött tegelhalsband, och persilja och dill serveras vid bordet. Hög nivå bildas av en vägg av majs, malva eller solros.

Doftande gränd Användbara växter I sommarens ljusa färg

Teman att välja mellan

Den kustnära mixgränsen innehåller fuktälskande sorter: ängsöta, glöm-mig-inte, loosestrife, tall miscanthus, ozhiki. Blomsterträdgårdens storlek är begränsad och överstiger inte 1 m i bredd. Det representeras av täta gruppplanteringar med en hög placeringsdensitet och en smidig minskning längs tillväxtlinjen. Småsten och stenblock kommer att slutföra kompositionen.

Per vy “stäpp” landskap som svar, dekorativa och vilda arter av representanter för floran, vilket skapar ett separat tema för designen. Malurt, solbränna, guldrod och ett antal andra utgör kompositionsgrunden med en karakteristisk dämpad violettblå palett och ett lokalt tillskott av gult. I solidaritet med mossiga stenblock och grus lämnar möjligheten till närvaro av en skytisk figur, gjord av deras gips, en entusiastisk känsla. De starkaste känslorna framkallas av en sådan cocktail mot bakgrunden av en gjuten häck..

De som gillar att experimentera skapar nya planeringsscheman och upptäcker intressanta möjligheter att dekorera platsen. Försök att göra designen på din webbplats unik för andras avund.

Mixborder vid dammen Färgrik tomt