Medföljande markiser: en mängd olika former och material

En baldakin är ett användbart arkitektoniskt element med hög funktionell belastning. Skydd mot nederbörd och stekande sol är hans prioritet. För att en sådan design ska vara ergonomisk och användbar är det nödvändigt att tänka igenom alla detaljer och välja lämpligt alternativ..

Stor baldakin med rakt tak En baldakin, som en förlängning av husets tak

Vad är markiserna

Det finns ett antal sorter. Kapell kan fungera som:

  • visir
  • veranda tak;
  • lusthus;
  • terrasser.

Kapell med trästöd Stor baldakin på husets framsida Träskydd Stora markiser för terrasser

För konstruktionen är baldakiner:

  • bifogad;
  • fristående.

Huvudskillnaden mellan en fristående baldakin och en pergola är närvaron av ett tak. Deras huvudsakliga syfte är att skydda föremål och människor från yttre miljön. Sådana markiser används på parkeringsplatser, vid konstruktion av lusthus, för förvaring av ved och annat..

Stor platt baldakin

Fästmarkiser monteras nära huvudbyggnaden. Det visar sig att ena sidan av dem nödvändigtvis är stängd. Med denna design kan du utrusta en veranda eller uteplats..

Fästmarkiser kan vara raka. Detta är den enklaste sorten som kan användas för att skydda ett fordon. Det sluttande taket gör att regn och snö kan rulla ner och inte bygga upp i farliga mängder. Ett sådant arkitektoniskt element kan vara enkel-sluttning och dubbel-sluttning, beroende på designerns avsikt..

Bilparkeringstak Lagt träskydd Stiliserad baldakin med stenstöd

Det finns också mer komplexa former. Till exempel är välvda strukturer mycket vanliga som markiser. Sådan popularitet beror på deras trevliga utseende och lätthet att tillverka, eftersom de flesta material för byggande av bodar böjer sig väl. En vågig baldakin används också ofta som ett dekorativt element. Vissa material, som lämnar fabrikstransportören, har redan en vågliknande form..

Kapell i polykarbonat

Material för att skapa en bifogad baldakin

För att bygga exakt den baldakin som inte förstör husets fasad och organiskt passar in i den övergripande bilden måste du noggrant välja material. Detta påverkar färgen, strukturen och prestandan hos det resulterande elementet..

De mest populära de senaste åren har blivit:

Ovanlig baldakin på trästöd Stor gaveltak

För basen är det bättre att använda:

Kapell på betongstöd Träskydd

Det mest populära materialet är polykarbonat. Detta är det enklaste och billigaste sättet att lägga till en fin skjul i ditt hem. Med hjälp av ett sådant modernt material kan baldakinen ges vilken form som helst. Det skyddar på ett tillförlitligt sätt mot nederbörd och överdrivet solljus. Olika färgscheman och trevliga texturer förstör inte husets fasad, men dekorerar det bara och lägger också till ett användbart strukturelement. Ramen för polykarbonattaket kan vara trä- eller metallprofiler.

En nackdel med polykarbonat är dess höga transparens, vilket inte tillåter det att helt skydda platsen under taket från solens strålar. I fallet där baldakinen är på solsidan är det bättre att använda wellpapp gjord av tätare material. Det ger mer skugga, skyddar bilen eller möblerna från att blekna, samtidigt som alla fördelar med polykarbonat bibehålls.

Liggande baldakin över ingången till huset

Tygmarkiser ger designern gott om utrymme för handling. En mängd olika färger och texturer gör att du kan dekorera huset och tomten i önskad stil. En sådan baldakin kännetecknas av sin lätthet och relativa installation. I specialaffärer kan du ofta hitta en färdig tygkåpa på en metallram, som bara behöver installeras på den valda väggen..

Tygmarkisen kan enkelt tas bort. Med enkla manipulationer pressas en sådan struktur mot väggen och förblir där tills nästa användning. Till skillnad från andra alternativ kan tygstrukturen användas efter behov utan att det blir rörigt när utrymmet inte behövs.

Modern kapell med inbyggda lampor

Funktionell belastning på taket

Huvudsyftet med alla baldakiner är att skapa en komfortzon under. Området, skyddat mot aggressiva manifestationer av miljön, kan användas som en terrass. Det spelar ingen roll vad ett sådant arkitektoniskt element är gjort av. Det kan vara tillverkat av enkla material och vara en förlängning av hemmet, eller det kan vara ett separat dekorativt element, skickligt tillverkat av dyra och sofistikerade komponenter. Dessa är snidade träkonstruktioner eller markiser som använder natursten som dekoration..

Kapell med träelement

Kapellens storlek beror endast på det tillgängliga området och önskan från husets ägare. För vissa räcker det att skydda verandan med en baldakin, medan andra placerar möbler och andra föremål för resten av ett stort företag under ett mångtak..

Dekorativa element för att dekorera en baldakin kan vara snidade balustrar, taksocklar, vackert dekorerade hörn och mycket mer. En mängd olika träslag kan också bli grunden för en designers fantasi..

Gaveltak i takkonstruktionen Kapell på metallstöd

Det viktigaste kriteriet för att välja en kapellstil är de omgivande detaljerna. Landskapsarkitektur kan ha en betydande inverkan på valet av konstruktion och material. En harmonisk kombination av alla komponenter i husets fasad, platsens utformning och själva taket är nyckeln till framgång.