Landhus fasad design

Intresset för ämnet i denna artikel kan bero på olika skäl. Men 85 procent är likgiltighet för ditt hem. Dess fasad är ju inte bara «ansikte» byggnader men också «ansikte» Dess ägare. Denna relation driver alla intresserade läsare att studera detta ämne. Skyll inte på de återstående femton procenten av husägare för att vara likgiltiga mot sina «ansikte». Det finns många skäl också här, inklusive ekonomiska, eftersom utformningen av fasaden på ett lanthus är ett ganska dyrt nöje. Men den här artikeln kommer att hjälpa båda grupperna av husägare, eftersom den inte bara innehåller information om fasadens utformning, vilket kräver betydande investeringar, utan också om dess alternativ, som är ganska tillgängliga för alla som vill. Naturligtvis kan du bara beställa ett designprojekt. Men designen, gjord enligt ditt eget handgjorda projekt, kommer att bli föremål för din stolthet, eftersom den är unik. Och det unika med husets fasad har alltid varit ett mål i sig i sådana projekt. Så, låt oss börja.

Att välja en stil

Innan vi fortsätter med utformningen av husets fasad bestämmer vi i vilken stil vi vill se det. Detta är grunden för allt som följer. Glöm inte andra familjemedlemmars åsikter..

Utformningen av fasaden på ett lanthus görs oftast i följande stilar:

 • Land. För att vara exakt representerar landet en hel riktning, inklusive andra stilar, förenade med gemensamma drag. Detta är en rustik stil i Ryssland, engelsk stil i Storbritannien, Provence i Frankrike, cowboystil i Amerika. Alla dessa stilar bär karaktären hos folket i landet där de har sitt ursprung. Därför har var och en av dem sina egna egenskaper, men går inte utöver landets gränser. Husets fasad, i rustik stil, sticker ut för sin enkelhet och grovhet. Sedan antiken i Ryssland har yxan varit huvudverktyget i konstruktionen. Eftersom «klumpighet» och blev ett särdrag i utformningen av fasaderna på hus i Ryssland.

Husfasad i rustik stil Husfasad i rustik stil Husfasad i rustik stil

 • Provence. Fasadens design, gjord i denna stil, ser mer elegant och sofistikerad ut än i den ryska rustika stilen. Frånvaron av grova element i utformningen av Provence -stilen gör den mer och mer populär i Ryssland, även om den rustika stilen inte ger upp sina positioner heller..

Husets fasad i Provence -stil Husets fasad i Provence -stil

 • Engelsk stil. Husets fasad i engelsk stil ser monumental ut. Det viktigaste och karakteristiska elementet för det är natursten. I sin tur är den engelska stilen ytterligare indelad i Tudor- och viktorianska stilar. Tudor -stilen kännetecknas av höga fasadgavlar. Asymmetrisk arkitektur är närvaron av ett torn ett utmärkande drag för den viktorianska stilen. Ett vanligt inslag i den engelska stilen är en stor skorsten..

Fasad av ett hus i engelsk Tudor -stil Husfasad i engelsk (viktoriansk) stil

 • Romantisk. Fasaden, designad i romantisk stil, är perfekt för ett hus på landet. Färger av lugna toner är karakteristiska. Alla typer av inredningselement (stuckatur, visir, smidda produkter) ser bra ut mot denna bakgrund. Fasadens design i denna stil kännetecknas av invecklade volymetriska former, släta linjer. När man tittar på fasaden faller man in i ett romantiskt humör – allt är vackert och allt är viktlöst. Kort sagt – en komplett idyll.

Husfasad i romantisk stil Husfasad i romantisk stil

 • Bysantinsk stil. Den har små fönster och valv. Huvudentrén till huset sticker ut från den allmänna fasaden med sin skönhet och chic, det vill säga det motiverar sitt namn.

Fasad av ett hus i bysantinsk stil Fasad av ett hus i bysantinsk stil

Varför saknas moderna stilar i detta avsnitt av artikeln? För det första är moderna arkitektoniska designstilar mer i linje med urban «landskap». Och vi pratar om utformningen av fasaden på ett lanthus, det vill säga ett hus där du ska känna fred och enhet med naturen, med dina förfäders historiska arv. Det är osannolikt att efter att ha spenderat hela dagen i kontorsglaslådan får du det när du återvänder till ditt högteknologiska hus. Och där, vem vet. Kanske för dig stadsarkitektur med sin minimalism är hi-tech ett inhemskt element. Att välja åt dig.

Husets fasaddesign i moderna stilar Husets fasaddesign i moderna stilar Husets fasaddesign i moderna stilar

Vi täcker fasadens väggar, alternativ

Efter att ha bestämt stilen är det dags att tänka och bekanta sig med materialutbudet för att klä väggarna i husets fasad, välj den du gillar mest och lämpar sig för husets stil. Här är några av de mest populära..

Natursten (plastushka). Det är det äldsta naturliga materialet. Ganska dyrt, men mycket pålitligt, det vill säga det är värt det (så här uppskattade våra förfäder materialets kvalitet). Fasaden, belagd med sten, ger huset ett originellt och respektabelt utseende och ägaren – en hög social status. Många nyanser och olika texturer gör stenen «till deras» i vilken designlösning som helst. Genom att avslöja fasaden med natursten ger du dess väggar ytterligare styrka..

Att möta natursten skapar en betydande belastning på grunden. När du bygger ett hus bör detta beaktas..

Fasad klädd med plastig sten Fasad klädd med plastig sten

Fasadplattor av natursten och konststen. Det är ett utmärkt modernt fasadmaterial. Den är gjord av kalksten, skalsten, sandsten och vild sten (dolomit). Därför har varje typ av kakel sin egen färg och struktur, vilket gör att du kan implementera alla designidéer. Huvudfärgerna på fasadplattor är bruna, gråa, gula (från mörka till ljusa toner). De utförda testerna har visat att fasadplattorna är frostbeständiga i minst femtio cykler. Resistent mot den yttre miljön, den tappar inte färg, deformeras inte. Denna fastighet kommer att tillåta ditt hem att få ett orört utseende i många år..

Konstgjord sten hjälper husets fasad att få samma utseende som med natursten, men mycket billigare. Samtidigt är arbetet med att vända (lägga sten, bearbeta den) mycket lättare. Det bör också noteras att konststen har ett bredare utbud av nyanser, vilket gör det lättare att hitta en designlösning för att vända mot fasaden på ett hus..

FöregåendeNästa1234

Ansiktssten. Ursprungligen var den underlägsen natursten i olika färger och texturer, men modern teknik har gjort det möjligt att korrigera detta. Färgen på moderna tegelstenar sträcker sig från ljusgult till mörkrött. Detta material är billigare, arbetet med att lägga det är mindre mödosamt än sten, därför ser det mer attraktivt ut. På grund av mångfalden av tegel nyanser kan olika kombinationer av dem användas i fasaddekorationen. Ett hus kaklat på detta sätt kommer att se väldigt originellt ut och betona din kreativa natur..

När du väljer en tegelsten bör du vara uppmärksam på dess egenskaper. Han måste:

 • tål en belastning på upp till två hundra femtio kilo per kvadratcentimeter. Endast i detta fall kommer de nedre raderna av murverk inte att kollapsa från vikten av den övre.
 • tål upp till hundra frys- / tiningscykler utan att kollapsa.
 • har en vattenabsorption på högst 13%. Annars kommer det att kollapsa mycket snabbt..
 • behålla sin färg under alla omständigheter och tidsintervaller, det vill säga för alltid.

Fasaden är klädd med tegel Fasaden är klädd med tegel

Dekorativ fasadgips. Ger ett helt anständigt utseende på fasaden på ditt hus, medan kostnaden för det kommer att vara ganska acceptabel. Arbetet med fasadgips är lättare än de tidigare, och själva gipset är ett ganska tillförlitligt material om tekniken för att förbereda lösningen och applicera den på väggytan följs. För beläggningens tillförlitlighet används ett nät som förstärker gipset. Det är viktigt att ett antiseptiskt medel läggs till lösningen, tack vare vilken mögel inte visas på fasaden av ditt hus. Fasadgips har ett särdrag från alla andra typer av beklädnad – möjligheten att måla den i valfri färg. Detta gjorde henne populär hela tiden och i alla länder..

Fasad täckt med gips Fasad täckt med gips

Sidospår. Detta material har dykt upp nyligen. På grund av den relativt låga kostnaden, enkel installation, sidospår, kan man säga, brista in på byggvarumarknaden. Den har ett stort sortiment av färger, vilket har gjort det möjligt att vinna stor popularitet i utformningen av byggnadsytor. Men här måste man komma ihåg att sidospår tappar färg med tiden under påverkan av solljus. Därför, om du bestämmer dig för att renovera fasaden med sidospår, bör du föredra pastellfärger..

Pastellfasad fasad är att föredra Pastellfasad fasad är att föredra

De vanligaste är vinyl, källare och träfasad. Vinyl rekommenderas inte av experter att använda i områden med en lufttemperatur under tjugo grader, eftersom det förlorar sina ursprungliga egenskaper.

Det bästa av dessa material är träfasad. Populär bland beundrare av landets designriktning, särskilt den rustika stilen. Naturligheten och naturligheten i fasaden på ett hus på landet, liksom ingenting annat, påminner en person om att han är en del av naturen och att ett samband med det ger honom mycket. Trä är ett utmärkt värmeisoleringsmaterial. Efter att ha behandlat det med ett antiseptiskt medel kan du inte oroa dig för dess tillstånd i många år. Ger extra styrka åt väggarna.

Det billigaste materialet övervägs «foder» – vanlig spårbräda. Men äkta träälskare föredrar blockhuset – samma sak «foder», men i form av ett segment av en stock eller stapel. Mantlad i ett blockhus kommer fasaden att skapa utseendet på ett hus byggt av cylindriska eller profilerade stockar. Den största nackdelen är det höga priset och brandrisken. Det är sant att den sista nackdelen elimineras genom impregnering med en speciell komposition..

Fasad fodrad med clapboard Fasad klädd med blockhus

Det finns vanligtvis två alternativ för fasadbeklädnad: horisontell och vertikal. Namnen själva säger vad de är.

Alternativ för horisontell beklädnad av fasaden med sidospår Alternativ för vertikal beklädnad av fasaden med sidospår

Du måste veta att sidospår inte tillför väsentliga ytterligare styrkor till husets väggar, som andra material. Utöver detta tillåter det inte att kontrollera tillståndet hos väggen kantad med det, det vill säga att utseendet på tecken på dess deformation förblir obemärkt. Det verkar som att det inte finns något behov av att förklara vad denna situation hotar..

Kombinerad fasadbeklädnad, dess alternativ

Ovan övervägdes alternativ för en homogen ytbeklädnad, det vill säga tillverkad med ett material. Men den kreativa tanken hos designers står inte stilla, och idag blir den kombinerade beklädnaden av fasader på byggnader, bestående av minst två material, mer utbredd..

Kombinerad fasadbeklädnad Kombinerad fasadbeklädnad Kombinerad fasadbeklädnad

Husets fasaddekoration

Genom att bekanta dig med bilderna i den här artikeln ovan märkte du att det inte alltid är möjligt att uppnå det du vill med en fasadbeklädnad. Och du önskar naturligtvis skönheten i huset, så att alla som går förbi beundrar det och avundas din förmåga att skapa denna skönhet. För detta finns det olika dekorativa element..

Så, låt oss börja dekorera husets fasad. Låt oss bekanta oss med några av de vanligaste dekorativa elementen:

Takfot. Nästan inget hus, och ännu mer dess fasad, är komplett utan gesimser. Detta är det vanligaste dekorelementet..

Taklister är gjorda av olika material, men på senare år har expanderade polystyrenskimser (av skum) blivit utbredda. Tack vare detta material kan du enkelt korrigera fasadens utseende..

Ingen husfasad är komplett utan gesimser. Ingen husfasad är komplett utan gesimser.

Rost. Detta element av dekoration av byggnadens fasad var känt i antika Grekland. Men än idag har den inte tappat sin popularitet. Rost är ett konstnärligt utfört gips på vissa väggytor (inramning av fönster, dörrar, hörn, etc.). Oftast ser de ut som tegel eller murverk med en grov, flisad yta i form av rektangulära prismor eller pyramider..

Fasad med rustika dörröppningar Rötter på husets hörn och dess dörröppningar

Basreliefer. Det vackraste och mest effektiva elementet i byggnadens fasad. Men vi måste komma ihåg att basrelieferna kommer att vara en prydnad om stilen i husets arkitektur matchar detta. Som regel är det för klassikerna en reliefbild av djur eller människor, för empirestilen – vapnet, musikinstrument och banderoller, för jugendstilen – växter.

Fasad med basrelieff i form av ett vapen och banderoller Fasad med basrelieff

Kolumner och versaler. De är inte bara ett funktionellt element i arkitekturen, utan också en utmärkt dekoration för byggnadens fasad, vilket ger den ett majestätiskt utseende. Kolumner, liksom basreliefer, måste matcha husets valda stil och dess inredning. Annars blir det ingen enhet och integritet i byggnaden. Ingången till huset kommer att vara som av sig själv, det vill säga harmonin i byggnadens arkitektur kommer att kränkas.

Capitals är den konstnärligt utformade övre delen av en kolumn som sträcker sig utanför dess gränser. Ger en vacker och smidig övergång från kolonnens yta till den struktur som den stöder.

Fasad av ett hus med pelare Fasad av ett hus med pelare Fasad av ett hus med pelare

Dekorera fönster och dörrar. Den kan vara gjord av både natursten och moderna material, till exempel polyuretan. I det här fallet bör man följa fasadens stil och färg. Graciösa halvkolonner markerar ytterdörren perfekt. Den präglade inredningen kommer att betona exklusiviteten i inramningen av fönster och dörrar. Eftersom detta arbete är den sista delen av utformningen av husets fasad, bör det ägnas särskild uppmärksamhet. När allt kommer omkring det sista «smeta» du kan förstöra hela bilden av fasaden på ditt hus.

Fönster och dörr dekor Fönsterinredning i huset Inredning av fönster och dörrar i huset

Ett sådant underbart inslag av fönsterdekoration som fönsterluckor har inte glömts bort ännu. Slaviska hus var särskilt kända för detta, där folkkonst manifesterades fullt ut. Tyvärr finns det nu en betydande förenkling i denna fråga. Jalusier spelar mer en funktionell roll (vakt) än dekoration. De kännetecknas inte längre av en speciell sofistikering och konst, som hantverkare ägde för att försöka skilja sig med. Även om spår av det förflutna kan ses här och där.

Jalusier på fönster, som ett inslag av inredning Jalusier på fönster, som ett inslag av inredning Jalusier på fönster, som ett inslag av inredning

Fasadbelysning. Kan fungera som ett element i fasaddekoration. Med hjälp av korrekt organiserad fasadbelysning kommer ditt hus att förvandlas fantastiskt på kvällen, eftersom designelement osynliga under dagen och dess värdighet kommer att betonas. Naturligtvis, för detta måste du tillgripa tjänster från professionella designers. Men om du har gyllene händer kan du göra detta arbete själv, och den här artikeln hjälper dig med detta..

Det finns flera typer av fasadbelysning. Låt oss ta en titt på några av dem:

 • lokal belysning. Vanligtvis används för att markera dörrar, fönster, balkonger. För detta installeras medelstora armaturer. Lokal belysning har vanligtvis mjukt, diffust ljus..

Lokal fasadbelysning Lokal fasadbelysning

 • bakgrundsbelysning. Används för att markera en betydande del av husets fasad. Skapar känslan av att huset svävar i mörkret som tätt omger det. Fantastisk effekt, men dyr. Därför används den endast vid speciella helgdagar..

Fasad bakgrundsbelysning Fasad bakgrundsbelysning Fasad bakgrundsbelysning

Korrekt organiserad belysning av husets fasad kommer alltid att glädja dig. Men glöm inte att du måste betala för allt, inklusive el. Använd därför energisparlampor.

Till sist

Medicin och psykologer är enhälliga om miljöpåverkan på människors hälsa. Om en person observerar skönhet och harmoni runt honom, är i den, kommer hans humör att vara utmärkt, och i hans själ – komfort och fred. Detta är vad den vackert utförda designen av fasaden på ditt hus ska tjäna. Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig i denna fråga..