Enbär i landskapsdesign – kungen av landskapskonst

Enbär är en mycket vacker växt som tillhör den äldsta cypressfamiljen, som förekommer på jorden för femtio miljoner år sedan. Från de bergiga tropikerna till polarzonen växer cirka 70 sorter av denna växt. Det mesta av enbär med små områden ligger på fjällslätten. Invånare i bergssluttningar och stenar är underdimensionerade och krypande arter av denna växt. Enbär kan ibland nå 15 meters höjd, främst i det torra territoriet i Centralasien, liksom Amerika och Europa – det är en trädliknande enbär. Låt oss stanna närmare på typerna.

Mycket vacker enbär med gyllene färg och originalform Lågväxande enbär används ofta i lanle-draft-design Enbär används ofta för att anlägga området framför huset. Dvärgarter av enbär grönt och blått En vacker hög enbär som används för att skapa en häck En krypande enbär som fungerar som bakgrund för vackert växande växter

Varianter av enbär som används för landskapsdesign

Vanlig enbär, som är en lång, spridande buske med nålar som har en något blåaktig nyans. Dess nålar är mycket taggiga och nålformade. Om vi ​​överväger denna art för att anlägga ett förortsområde, odlas vanligtvis trädgårdsformer, till exempel dvärg- och kolumnbuskar. Förresten, dvärg är de mest lämpliga för att skapa alpina bilder.,

Lågväxande och dvärgbärarter är lämpliga för stenhagar. Dvärgbärsorter används i steniga trädgårdar

men för att skapa häckar – pelare enbär. Men för grupp- eller enskilda landningar är de också lämpliga. De vanligaste formerna av denna typ är Compressa, Green Carpet, Sentinel och Repanda..

Hög enbär som används för att skapa häckar

Spektakulär hög enbär för en häck

Kosacken enbär har fjällande nålar och är en av de mest krävande arterna. Vanligtvis når en vuxen växt en och en halv meters höjd, medan dess nedre grenar kan vara nålformade. Används oftast för plantering i stenar eller gräsmattor. Det används också på steniga sluttningar för att täcka jorden. De vanligaste formerna är Variegata, Tamariscifolia och Glauca.,.

Juniper Chinese är en trädliknande växt, vars höjd kan nå 8-10 meter med nålliknande eller skalliknande nålar, som har en gyllengul färg eller en annan nyans av grönt.

Kinesisk enbär kan vara väldigt hög Spektakulär guldgul enbär

Används oftast för gruppplanteringar eller för stenträdgård. De vanligaste sorterna är Stricta, Olympia och Blue Alps..

Den horisontella enbär är en låg krypande buske med grenar pressade till marken och korta nålformade eller fjällande nålar, vars färg kan vara annorlunda – det beror på sorten. Nålarna kan ha gröna, grågröna, blå eller silverblå nyanser..

Den bästa användningen för denna växt är för dekorativa gränser, sluttningar eller för utformning av stenig terräng..

Juniper sweetie är en mycket miniatyrbuske som inte är mer än en halv meter hög med mycket vackra silverblå nålar, hänvisar till en krypande växtart som upptar ett område på högst 3 kvadratmeter. Idealisk växt för att skapa alpina rutschbanor.

Låt oss prata om funktionerna i att plantera en en

Faktum är att alla slags enbär (särskilt kosack) behöver särskilda förhållanden under planteringsprocessen. Först och främst bör du alltid komma ihåg att denna växt planteras uteslutande i soliga områden, annars kommer den helt enkelt att förlora sina dekorativa egenskaper. Det enda undantaget från regeln är enbären. I landskapsdesign är det viktigt att ta hänsyn till det faktum att det bör vara ett avstånd på minst en halv meter mellan dessa växter (om enbär är en liten art) och en och en halv till två meter för stora växtarter. Annars kommer det senare inte att vara något avstånd mellan dem, dessutom kommer de att börja skugga varandra. En annan viktig punkt är att du inte ska plantera dem bredvid stuntade växter, som varken kommer att sakna ljus eller mat. Det bästa alternativet är att plantera enbär runt husets omkrets, liksom framför huset..

Enbär planteras ofta framför huset.

Således får du en slags original häck. Ibland är växten förskjuten över hela platsen eller till exempel nära klippträdgården. Sedan placeras krukorna med unga växter i den ordning de planeras att planteras. Behållarväxter måste vara väl mättade med fukt, för vilka de förvaras i en behållare med vatten i två timmar. Därefter förbereds en grop, som ska vara något större än själva grytan. Innan plantorna planteras, rekommenderas att platsen grävs till djupet av en spade, rengörs från skräp och befruktas. I botten av gropen görs ett dräneringsskikt, till exempel av sand eller trasigt tegel. Skiktet bör ha en tjocklek på 15 till 20 cm. Därefter täcks växternas rötter med en jordblandning av torv, sand och torv, medan torv ska utgöra två delar av hela blandningen och resten av komponenterna – en i taget. Om plantorna är stora bör rotkragen vid plantering vara placerad något högre än markytans kanter..

Användningen av enbär i landskapsdesign

Eftersom denna växt är ovanligt vacker, används den i stor utsträckning för trädgårdsodlingar. Träliknande sorter, till exempel, används i grupp eller enskilda sorter av parkmark. Dessa växter kan användas för att skapa en underbar häck. Lågväxande arter, liksom dvärg, används mest i stenhagar och stenarter, d.v.s. i steniga trädgårdar.

Enbär passar i en stenig trädgård

Fall utesluts inte när enbär planteras för att förhindra erosion, eftersom den håller jorden väl. I bakgrunden planteras som regel höga pelarsorter med gröna eller blå nålar, som imiterar blå avstånd.,

Det bör komma ihåg att anläggningen kategoriskt inte tål gasföroreningar, eftersom. «älskar» endast ekologiskt rena områden. Därför är användningen av denna växt utesluten för landskapsdesign av en metropol..

I vilka stilar av landskapsdesign är enbär lämpligt?

Trots all den gröna växtens skönhet är dess harmoniska närvaro endast lämplig för vissa stilriktningar för landskapsdesign. Till exempel kommer enbär att passa bra med den skandinaviska stilen, som kännetecknas av tydliga geometriska former, liksom rymlighet och naturlighet. En en med färgglada nålar som ligger mot en bakgrund av mossa, lav och ljung kommer att se extremt fördelaktig och effektiv ut och fungera som en uttrycksfull accent av kompositionen.

Om webbplatsen är inredd i engelsk stil är det helt enkelt otänkbart utan enbär. Men om dvärgvarianter är de mest lämpliga för den skandinaviska stilen, är i detta fall dess större art med lugnare nyanser (grön eller blå) lämpliga. De där. växten bör inte vara en accent i denna återhållsamma stil, utan bör fungera som ett efterbehandlingselement för att ge kompositionen ett färdigt utseende.

I engelsk stil kompletterar enbären kompositionen.

Enbär passar också i stilar som japanska och orientaliska. Mot bakgrund av ett upplopp av färger kommer den naturliga enkelheten hos denna växt att ha en skuggningsfunktion. För detta rekommenderar designers att plantera en en bredvid ljungar av ljusa färger..

Enbarkens grannskap med andra växter

Till en början är enbär en magnifik växt, men i sig är den inte lika intressant som i kombination med andra representanter för växtvärlden. Men inte alla växter tål ett sådant grannskap..

Till exempel bör bortskämda rosor, liksom pioner och klematis, planteras på ett avstånd av minst två meter från barrträdet. Dessutom är det lämpligt att täcka och täcka luckorna mellan barrträdet eller använda dumpning med dekorativa flis.

Dekorativa chips används för att skapa övergångar mellan växter.

För turfning är markskydd väl lämpade, till exempel från vintergröna, som timjan, bryozoan, seg, saxifrage, etc. Således skapar de en bakgrund och skyddar samtidigt mot ogräs. Mulch och återfyllning gör detsamma. Torv, valnötskal, barrträd, hackad bark etc. är lämpliga för mulching..

Om enbären planteras på en permanent plats ska den inte placeras på nära håll – landskapet blir monotont. Om platsen är stenig, kan du mycket fördelaktigt kvitta plantornas enkelhet med barbär eller dvärglyng. På en solig gräsmatta, särskilt om det finns en bäck eller blomsträdgård i närheten, är gula och orange spirea perfekta följeslagare för enar. När du dekorerar entrén, liksom den främre gräsmattan, kombineras enbär bäst med andra barrträd. Om kompositionen använder sten (granitflis eller naturliga stenblock) ser den mer original och karismatisk ut.

På vintern är enbär, precis som alla andra barrväxter, den verkliga kungen i hela landskapet, som spelar den viktigaste rollen (naturligtvis om den inte behöver skydd). Viktigast av allt, kom ihåg att enbär absolut inte kommer att kombineras med frodiga grödor och blommor med stora blomställningar – detta måste beaktas när du skapar landskapsdesign. Naturligtvis, om du närmar dig denna fråga skickligt, kan du uppnå enhet i det här fallet, till exempel genom att använda en sten för att skapa övergångar mellan dessa olika växter. Och du kan använda glader planterade med krypande växter. Detta är en välkänd teknik för att skapa alpina bilder..

Av allt ovanstående följer det …

Genom att sammanfatta ovanstående kan det noteras att plantering av en en i trädgården kan lösa flera problem:

  •  skapande av färgaccenter (fläckar);
  •  skapa en gynnsam bakgrund för blommande växter;
  •  förstärkning av backar;
  •  säkring
  •  odling av en medicinsk växt (enbarkottar används ofta i folkmedicin)