Dekorativ damm: för dem som fortfarande tvivlar

Gammal damm.

En groda hoppade i vattnet.

Stänk i tystnad.

Matsuo BashoDen stora japanska poeten, versteoretiker, som spelade en viktig roll i bildandet av haikai -poetiska genren

Det finns bara tre korta linjer i Matsuo Bashos hokku, och framför dina ögon är en multimediabild fylld med liv, dofter och ljud. Japans förmåga att skapa skönhet, existera i den, se i alla dess manifestationer är välkänd..

Damm i japansk stil: symmetri och förening av alla element av luft, vatten, trä och sten

 Damm i japansk stil: symmetri och förening av alla element av luft, vatten, trä och sten

Damm i japansk stil: den kan mycket väl byggas på våra breddgrader. Palmer är lätta att ersätta med inhemska växter

En damm i japansk stil kan mycket väl byggas på våra breddgrader..

Palmer är lätta att ersätta med inhemska växter

Under lång tid uppfattade våra medborgare förortsområdet som en arena för en oändlig kamp om skörden med hjälp av en hacka och en spade. Tillgänglig idag «liten mekanisering» och hyllorna fyllda med matvaror i stormarknader gör att du kan ändra den böjda positionen till en mer bekväm och använda din styrka och kreativa fantasi för att få det vackra långt borta att bli vackert idag. Och vad kan vara mer attraktivt än en spegel av vatten, som speglar himlen och molnen, blommor och träd?

Dammen passar perfekt in i det omgivande landskapet och ser ut som naturligt

Dammen passar perfekt in i det omgivande landskapet och ser ut som naturligt

Kännare av den vediska kulturen försäkrar att vatten symboliserar det omedvetna aldrig somna, med sin önskan att befria sig från negativitet och utvecklas. Den lagrar information om vad som var, är och kommer att vara.

Och oavsett anledning till den trendiga tendensen att dekorera ditt bostadsutrymme med vattenelementet i en volym begränsad av ekonomisk och territoriell kapacitet, om ett bestämt beslut fattas att placera din egen reservoar på platsen, har halva striden redan gjorts . Nu är det viktigaste att släppa alla tvivel, eftersom erfarenheten av många professionella och icke-professionella «dammodlare» visar att denna dröm är ganska genomförbar.

En liten damm kombineras med ett litet

En liten damm kombineras med en liten «vattenfall»,

bildar ett mysigt hörn för avkoppling bredvid ett bostadshus

En vis sa att det är mycket viktigare att inte inse vad du vill, utan vad du definitivt inte vill, och, efter att ha bestämt dig, börja agera. Alla reservoarer som är byggda på platserna är uppdelade efter deras syfte – att fungera som en dekoration eller ett teckensnitt. Vilken teknik som används, material och det färdiga föremålets utseende beror på vilken typ av reservoar som väljs..

Dagens inlägg är för dem vars val är en dekorativ damm.

Vattenutrymmet har flera typer av dekoration - skickligt utvalda växter, en bro, en kaskad, stenar, kakel och skulpturella figurer av kranar och hägrar

Vattenutrymmet har flera typer av dekorationer –

skickligt utvalda växter, bro, kaskad, stenar, kakel

och skulpturella figurer av kranar och hägrar

Valet av plats är en av förutsättningarna för att projektet ska lyckas. Ett av experternas tips är att inte organisera en damm i närheten av träd. Fallande lövverk på hösten kommer att täppa till stillastående vatten, ruttna i botten av behållaren, vilket kommer att påverka dess tillstånd negativt. Men även från en sådan situation finns det en väg ut – under lövfallets längd kan du sträcka ett speciellt nät över ytan.

Träd reflekteras vackert i vattnet, men man bör vara noga med att falla löv inte förorenar dammen.

Träd reflekteras vackert i vattnet, men man bör vara noga med att säkerställa det,

så att de fallande bladen inte förorenar behållaren

En annan rekommendation: dammen bör placeras så att den är under solens öppna strålar i högst 6 timmar. Under denna tid kommer vattnet att ha tid att värma upp sig tillräckligt, men det kommer inte att vara intensivt «blomma». Skugga kan tillhandahållas genom att placera dammen mot husets vägg, fast staket eller tät plantering.

Vid olika timmar av dagsljus upplyses olika delar av behållaren eller i skuggan

Vid olika timmar av dagsljus

olika delar av behållaren är upplysta eller i skuggan

Nästa steg är att välja en form. Faktum är att det kan vara vad som helst. Men för att harmoniskt passa dammen in i det omgivande landskapet bör man ta hänsyn till själva platsens form, byggnadstyper etc. Om mestadels vanliga geometriska former råder, är det bättre om behållaren är kvadratisk eller rektangulär. I det här fallet kommer fastigheten att likna en vanlig park eller en symmetrisk trädgård i japansk stil..

En rektangulär reservoar ligger längs husets vägg

 En rektangulär reservoar ligger längs husets vägg

En damm med strikta geometriska former ligger bekvämt mot en hög dekorativ vägg

En damm med strikta geometriska former ligger bekvämt mot en hög dekorativ vägg

En rektangulär form ges också till en dekorativ damm när en förhöjd version av en hydraulisk konstruktion byggs (dess fördel är att det tar mindre pengar och fysisk ansträngning för konstruktionen, det är lätt att ta hand om det, och nackdelen är att en sådan damm fryser helt på vintern).

De upphöjda behållarens geometriska former dikteras av teknik med hjälp av betong av hela dess inre yta

De upphöjda reservoarens geometriska former är dikterade av teknik

med betong av hela dess inre yta

Men oftare väljs den fria formen. Detta gör att du kan känna dig som en landskapsdesigner och ge fria tyglar åt din fantasi. Tekniskt beskrivs reservoarens framtida konfiguration på marken med hjälp av pinnar och en sträckt sträng (för rektangulära alternativ) eller med en flexibel slang (för att definiera fria konturer). En tårformad damm ser väldigt estetiskt tilltalande ut.

Teardrop -form av en liten damm i en gammal engelsk trädgård

Teardrop -form av en liten damm i en gammal engelsk trädgård

Naturligtvis finns det inga strikta regler för att välja formulär, vi kan bara prata om tips och tricks. Ibland kan originalbilden erhållas genom att bryta befintliga kanoner och blanda stilar..

Intilliggande reservoarer kombinerar olika konfigurationer - vanlig rektangel och fria konturer

Intilliggande vattenkroppar kombinerar olika konfigurationer –

vanlig rektangel och fria konturer

Vilken storlek dammen kommer att bestämmas varje gång baserat på storleken på territoriella ägodelar, på vilken del av marken som kan befrias från trädgårdsbehov och till och med på graden av självförtroende för att skapa en damm i ett förortsområde.

Det finns en möjlighet att få inledande erfarenhet genom att förvärva en färdig form av plast av en viss storlek och färg (dagens marknad erbjuder ett stort sortiment av liknande produkter). Det återstår bara att gräva formen i marken, fylla den med vatten och börja dekorera. Den svarta basen låter dig skapa en damm, på vars yta, som i en spegel, kommer det omgivande landskapet att reflekteras.

En plastform kan tjäna som grund för en så liten damm.

En plastform kan tjäna som grund för en sådan liten damm.

En sådan reservoar kommer att finnas i cirka 3-5 år, under denna tid kan du se till att området runt reservoaren är det mest bekväma och vackra i hela området och tänka på att expandera vattenytan, välja ett sätt att skapa en ny hydraulisk struktur eller ett slags vattensystem med en grävd grop (manuellt eller med hjälp av teknik).

Flera sammankopplade dammar skapar en vacker vattensammansättning

Flera sammankopplade dammar skapar en vacker vattensammansättning

Volym? Experter säger att ju bredare och djupare desto bättre. I en djupare reservoar skapas ett eget ekosystem, som är i stånd till självrening och långsiktig existens. Konstigt nog, men en liten damm kräver mycket omsorg..

Kaskaddammen är tillräckligt stor för att växter och mikroorganismer ska trivas här

Kaskaddammen är tillräckligt stor,

så att växter och mikroorganismer fritt kan föröka sig här

En dekorativ damm ser särskilt vacker och naturlig ut i kombination med växter som planteras antingen på olika djupnivåer eller längs kustens omkrets. Flytande blad ger vattenytan en speciell skönhet..

En liten damm med flytande löv ger intryck av en naturlig vattensamling

En liten damm med flytande löv ger intryck av en naturlig vattensamling

För djuphavslandskap är näckrosor, granformad fläkt och vass perfekta; för grunt vatten – pontederia, ringblomma, chastuha, pilspets, kattstjärna; för angränsande områden-willow loosestrife, marsh forget-me-not, loosestrife, raufolfia, bomullsgräs, dvärgrus.

Landskapsarkitektur av en rektangulär reservoar

 Landskapsarkitektur av en rektangulär reservoar

Grön sammansättning av vatten- och kustväxter

Grön sammansättning av vatten- och kustväxter

För att skapa djuphavsdammar används olika material för att förstärka sängen – betong, lera, plast, olika filmbeläggningar, nät. Ibland blir det nödvändigt att maskera utskjutande täckelement. Kakel, småsten, stora stenar och stenblock är utmärkta för detta ändamål..

En grund bäck som flyter bland stora stenar, den angränsande plattformen, anlagd i kontrast till de grova stenblocken med släta plattor, skapar en ovanlig komposition

Grunt flöde som flödar bland stora stenar,

angränsande plattform, anlagd i kontrast till grova stenblock med släta plattor,

skapa en ovanlig komposition

Med hjälp av konstgjorda vallar och platta stenar byggs rutschbanor för kaskader och vattenfall. Ljudet av bubblande vatten, åtföljt av fågelsång och löv av ljud, kan återställa sinnesro och skapa en underbar stämning efter en ansträngande dag på jobbet.

En dynamisk reservoar med vatten som strömmar längs stenavsatser är det bästa sättet att koppla av och en exceptionell plats för långvarig meditation

En dynamisk behållare med vatten som rinner längs stenavsatser –

det bästa avslappningsverktyget och en exceptionell plats för långvarig meditation

Dekorationen av dammen, som också har ett praktiskt syfte, är broar av kalksten, trä eller bearbetad metall..

En underbar ö för rekreation är omgiven av en smal vattenremsa längs omkretsen och är ansluten till `` fastlandet '' delvis med kalkbroar

En underbar ö för avkoppling är omgiven av en smal vattenremsa längs omkretsen

och ansluten till «fastland» delvis med kalkbroar

Fontäner av olika mönster är ett populärt (men ganska dyrt) sätt att dekorera..

Fontäner som kommer från en vertikal vägg och faller i en damm med fri konfiguration är tekniskt ganska genomförbara i din lantgård

Fontäner som rusar från en vertikal vägg och faller i en damm med fri konfiguration

tekniskt ganska genomförbart att organisera i din lantgård

Det är möjligt att skapa ett fullfjädrat ekosystem av en oberoende befintlig damm endast med deltagande av fisk, vilket kommer att förstöra anka och förhindra att den växer för mycket. Olika fiskarter som är lämpliga för avel i små dammar är mycket dekorativa. Du kan se dem röra sig i timmar i klart vatten.

Fisk livar upp den strikta geometrin i dammen, som är utrustad med en lakonisk bro som leder till ingången till huset. Utan dessa smidiga varelser skulle reservoaren se mindre intressant ut.

Fisk livar upp den strikta geometrin i dammen, som är utrustad med en lakonisk bro,

som leder till entrén till huset. Utan dessa smidiga varelser skulle reservoaren se mindre intressant ut.

Uppfödningsfisk bör övervägas vid utformningen av dammen för att göra den tillräckligt djup för att de säkert kan övervintra. Det är också nödvändigt att rådgöra med en specialist om vilka fiskarter som samsas fredligt tillsammans. Vanliga fiskarter för hemdammar inkluderar mobila silverfärgade toppar, mönstrade brunaktiga älvor, ljusa guldfiskar, färgglada koi, graciösa bleaks och gyllene ides..

South Fish Pond är en stor källa till kreativa idéer för närområdet

South Fish Pond är en bra källa för kreativa idéer,

gäller för lokala platser

I mörkret kan du njuta av dammens skönhet genom att utrusta den med ett belysningssystem. Det enda villkoret som bör uppfyllas strikt är överensstämmelse med alla krav för drift av elektriska apparater i en fuktig miljö. I alla andra avseenden är den kreativa flykten i skaparens tanke inte begränsad av någonting. Med en vackert utvald färgkomposition och ett ovanligt arrangemang av belysningsenheter kan du skapa en förtrollande vacker nattlig saga.

Belysningskomplexet ger plats för belysningsanordningar både under vatten och på olika platser i utrymmet som omger dammen

Belysningskomplexet ger plats för belysningsenheter

både under vatten och på olika punkter i rymden som omger dammen

Skapandet av en dekorativ damm på en lantgård kommer att ge stor glädje i varje steg av att väcka projektet till liv – från dess koncept, gradvis materialisering från en idé till ett specifikt objekt, till förvärv av en magnifik dekoration, ett mirakel, skapat med egna händer.