Astilba i utformningen av infielden

Varje plats omfattar minst ett litet antal växter. De flesta ägare av bakgårdsterritorier föredrar att dekorera de flesta av dem med olika gröna, blommor eller lägga ut hela trädgårdar. Astilba har blivit en mycket populär prydnadsväxt för förädling av territoriet..

Lila blommor av astelba

Specificitet och egenskaper hos denna art

Astilba tillhör mycket dekorativa grödor. Det kan till och med användas i våtmarker, varför landskapsdesigners alltmer använder det för sina projekt..

Kina och Japan anses vara hemländerna för denna ovanliga trädgårdsdekoration. Flera fler sorter finns i Ryssland, USA och Korea. I början av 1900 -talet började designers använda astilbe för landskapsdesign..

Astilba i utformningen av vägen till huset Astilbe längs vägen

Växtens ursprungliga utseende ges av de fluffiga paniklarna som utgör blomställningarna. I sin naturliga miljö finns det ett trettiotal arter. Ungefär tio av dem används som dekoration. Dessutom utvecklar uppfödare nya sorter med hjälp av befintliga. För att dekorera trädgårdsdesignen används:

Förutom denna egenskap, växter delas in i grupper enligt blomningstid. Tidiga sorter blommar i juni. Senblommande blommor blommar i slutet av säsongen. Det finns också hybrider med en genomsnittlig blomningstid. De blommar mitt på sommaren.

Astilba omgiven av olika växter Astilba i rabatten

Blommans rhizom är mycket kraftfull. Den är uppdelad i ett stort antal rötter som går djupt ner i jorden. Växten, även utan blomställningar, ser attraktiv ut hela säsongen. Detta underlättas av den ursprungliga dissektionen av bladen och rödaktiga sticklingar. Blomningen av en sådan växt ser väldigt vacker ut. Blomställningarna består av små blommor och är vanligtvis tonade röda eller förblir vita. En mängd olika färger dök upp med början på uppfödningen av nya sorter av uppfödare.

Blommor i olika nyanser Astilba vid fontänen Astilba i banens utformning

Denna växt är väl lämpad för trädgård eller bakgård design, eftersom det inte kräver en årlig transplantation. Växtens rot kan överleva vintern under snön. Och dess övre del dör av varje år och växer tillbaka under säsongen. Bland de sorter som är bra för landskapsarkitektur är:

Hög astilba nära gångvägen Astilba i olika nyanser

Plantera och vårda växten

Det bästa stället för att plantera astilba på platsen är en plats i halvskugga, mättad med humus och tillräckligt fuktig. Huvudaspekten för att välja en sådan plats bör vara belysning och möjligheten till effektiv vattning av växter. Om det inte finns någon sådan plats på webbplatsen, kan du plantera en blomma i solen. I det här fallet måste du alltid övervaka tillräcklig mängd fukt i jorden under växten. Resultatet av detta arrangemang blir en ljus, sprudlande blomning, men under mycket kortare tid..

Astilba i utformningen av parken Astilba vid behållaren

En användbar egenskap hos astilba är förmågan att dränka bort ogräsens tillväxt med sin kraftfulla rot. Således behöver området runt blomman inte ogräs. Dessutom kommer även torkade blomställningar att vara en underbar dekoration av trädgården, eftersom de efter blomningen inte faller av utan förblir på busken.

En del ansträngningar måste göras för att förbereda växten för vintern. För att bevara buskarna måste de täckas väl. Detta är nödvändigt, även trots den relativa frostbeständigheten hos astilbe. För att bevara unga buskar från frost är det tillräckligt att täcka dem med grangrenar. Du kan också använda ett speciellt material som skapats speciellt för detta ändamål..

En buske kan användas i upp till fem år på ett ställe. Den fortfarande icke-lignifierade roten kan sedan delas upp i flera delar och planteras igen på en annan plats. Uppfödningsprocessen kan också ske med frö. Tidigt på våren sås växtfrön under filmen och om två veckor kommer de första skotten att dyka upp. I slutet av våren kan de transplanteras i marken för ytterligare tillväxt..

Vit astilba

Kombination med andra dekorativa element

Många växter kommer att klara sig bra med astilba. För ett harmoniskt utseende bör angränsande växter ha en upprätt vana och lansettformade blad. Kombinationen med stora blad ser bra ut. Lämpliga växter inkluderar:

För vårperioden, när bladen ännu inte har dykt upp på astelba, kan tomrummet fyllas med lövgrödor. Det kan vara scilla, hasselris, tulpaner, påskliljor och andra..

Olika blommor i grannskapet astilba Hemträdgård dekorerad med astilba Ovanliga växter framför huset

Prydnadsbuskar är också i perfekt harmoni med astilbuskar. Sådana kombinationer ser bra ut på alpina rutschbanor, i mixborders och nära olika vattendrag..

Innergård dekorerad med astilba

De stora, släta bladen från andra växter ger den nödvändiga kontrasten till astilba -bladen. Den ovanliga formen och färgvariationen gör att du kan skapa ovanliga kombinationer för dekoration av webbplatsen. På grund av att växten kan växa från 8 cm till 2 m uppåt kan du skapa kompositioner på flera nivåer.

Astilboy kan användas för att dekorera områden inredda i vilken stil som helst. Det kommer att passa in i en japansk trädgård. Enskilda buskar sticker positivt ut mot bakgrunden av små barrträd som har en dekorativ funktion. Från denna växt kan du skapa skiljeväggar och dekorera gränser med dem. Blommor kan också positivt betona originaliteten hos astilba i landskapsdesign. Växten passar bäst i ett vanligt landskap..

Flera buskar av astelba Vitt astilba -staket Astelba staket i utformningen av parken

En viktig faktor som gör en sådan blomma populär bland designers är dess mångsidighet och anspråkslöshet. Vissa sorter behåller sina vissnade blomställningar länge. De kan vara en ovanlig dekoration för trädgården under den kalla årstiden. Lätt att plantera och odla är också en fördel. Och motstånd mot parasiter och sjukdomar gör att du inte kan lägga mycket tid på ytterligare operationer för att ta hand om växten..