Proiectare peisagistică personalizată: exemple de idei de proiectare și sfaturi pentru amenajarea teritoriului.

Multor oameni le place să înnobileze tot ce le înconjoară, fie că este o grădină, o grădină de legume sau un teren personal. Cu toate acestea, un astfel de hobby nu se bazează întotdeauna pe cunoștințe cel puțin de bază despre proiectarea peisajului. Prin urmare, adesea peisajele unice sunt dobândite de proprietari prin încercări, erori și modificări multiple. Este, fără îndoială, lăudabil faptul că o persoană își dă seama de omisiunile sale și își îmbunătățește abilitățile în amenajarea teritoriului, dar, trebuie să fiți de acord, cunoștințe minime în această direcție ar putea facilita în mod semnificativ sarcina. În același timp, nu este deloc necesar să urmezi cursuri speciale, mai ales dacă lucrezi și îți faci hobby-urile preferate, de exemplu, în weekend. Vă puteți familiariza cu teoria proiectării peisajelor pe cont propriu. În ceea ce privește practica, atunci în acest caz veți elabora anumite idei pe propriul site. Principalul lucru este să ai o dorință și ceva timp liber..

Amenajarea teritoriului – caracteristici

Cu o abordare competentă a procesului de amenajare, chiar și pe cel mai mic site, puteți crea o întreagă compoziție artistică. Principalul lucru este să decideți asupra stilului peisajului și să desemnați scopul teritoriului. Astfel, dacă planurile dvs. includ utilizarea terenului pentru un sejur confortabil, atunci proiectarea ar trebui să se bazeze pe prezența unui gazon și a plantelor perene..

Pentru plăcerea estetică, flori și tot felul de decoruri trebuie așezate pe fiecare site. Dacă planurile proprietarului includ cultivarea legumelor și a diverselor culturi de fructe și fructe de pădure, atunci este imperativ să se ofere un loc pentru paturi. Cheia succesului în acest caz este necesitatea de a crea o compoziție logică unică în care arhitectura, plantele, decorul, precum și formele, culorile și texturile ar trebui combinate într-un singur întreg..

Pentru ca imaginea generală a designului să nu arate monotonă, atât obiectele plane, cât și cele volumetrice trebuie să fie prezente în peisaj în același timp. De exemplu, căile liniare, paturile de flori și peluzele fac o treabă excelentă de a juca rolul de fragmente plane, iar coroanele copacilor și arbuștii luxurianți vor crea volum. În același timp, designerii nu recomandă amestecarea mai multor tipuri de forme geometrice în design. Dacă paturile de flori sau vârfurile copacilor sunt rotunjite, atunci ornamentele decorative cu colțuri ascuțite vor arăta puțin deplasate aici..

De asemenea, este important chiar la începutul tuturor manipulărilor pentru îmbunătățirea site-ului să se decidă asupra așa-numitelor «central» un element din care să vă construiți și să faceți planuri. Acest rol va fi perfect asumat de o fântână, un foișor, o sculptură volumetrică, un pat de flori spațios și orice altă structură care este capabilă să concentreze atenția asupra sa..

Un alt detaliu important este combinația de culori și texturi a detaliilor de design peisagistic. Un gard din lemn, de exemplu, nu trebuie decorat cu piese metalice, iar toate florile, plantele și decorul trebuie combinate armonios între ele. În același timp, nu trebuie uitat de perioada de înflorire a anumitor plantații. Florile s-au estompat, iar paleta de culori s-a schimbat în mod natural.

Bazele planificării

Înainte de a începe să creați designul peisajului, ar trebui să elaborați cu siguranță un plan sau un proiect pentru o viitoare capodoperă și este foarte de dorit să utilizați un aspect al site-ului în acest proces. Inițial, folosind un creion simplu obișnuit, se face o schiță simplă pe o bucată de hârtie, pe care detaliile sunt ulterior desenate, adăugate sau eliminate. Cu toate acestea, merită să ne amintim că nu toate schițele pot fi traduse imediat în realitate. Unele specii de plante și copaci, de exemplu, necesită timp pentru a crește și pot dura ani..

Principalele obiecte prezentate în plan sunt toate clădirile, structurile și barierele existente în jurul cărora veți fi de fapt «a crea». Apoi, rezervoare sunt adăugate la schiță, dacă sunt incluse în planuri, și locația căilor este gândită, al cărei scop este de a oferi acces la toate colțurile site-ului. În plus, acestea vă vor permite să împărțiți teritoriile în zone.

Apoi, oferim un loc pentru amplasarea gazonului și a paturilor de flori. Rămâne să decideți paturile de flori și decorul. În cele din urmă, imaginea planului de amenajare a peisajului ar trebui să conțină toate cărările, scările, spațiile verzi, paturile de flori, gardurile vii și o zonă de recreere. Această soluție va permite, ca să spunem așa, să privim viitorul design din exterior și să facem ajustări fără a recurge la modificări în realitate. În plus, datorită analizei preliminare, puteți calcula aproximativ suma de bani pentru achizițiile propuse de elemente decorative, semințe sau, de exemplu, răsaduri..

Zonare și amenajare a teritoriului

Procesul de amenajare a unui complot personal include împărțirea obligatorie a zonei în zone, ceea ce face posibilă distribuirea rațională a scopului funcțional al teritoriului. Zonarea ar trebui să ia în considerare iluminarea amplasamentului, deoarece unele tipuri de garduri pot crea umbră și pot interfera cu plantele.

De regulă, în proiectarea peisajului, principalele zone în care se obișnuiește împărțirea teritoriului site-ului includ o zonă de recreere și o zonă de joacă, o zonă cu o fântână, un foișor sau alte structuri, o zonă cu paturi de flori și o zonă pentru paturi. În acest caz, este foarte important să se respecte corectitudinea formelor geometrice sau să se utilizeze metoda împărțirii în sectoare..

Pentru a traduce în realitate împărțirea site-ului în zone, de regulă, se folosesc garduri și diverse garduri sub formă de partiții mici. O opțiune la fel de interesantă poate fi numită împărțirea teritoriului cu ajutorul căilor și cărărilor. De asemenea, structurile sub formă de poduri, rezervoare, alunecări alpine sau gard viu artificial vor face față perfect acestei sarcini..

În ceea ce privește problema amenajării teritoriului, în aceste scopuri este obișnuit să se folosească arbuști și arbori fructiferi și ornamentali, plantații erbacee, peluze și paturi de flori. Mai mult, ultima poziție poate fi împărțită în mai multe tipuri. Paturi de flori în stil «mixborder» sunt o combinație de plante și flori incompatibile, care sunt plantate, grupându-se în funcție de anumite caracteristici specifice. Pentru «bordură» plantarea florilor de-a lungul cărărilor și cărărilor este tipică. Pat de flori sub numele original «reducere» are aspectul unei benzi și este utilizat în majoritatea variantelor pentru încadrarea gazonului. Pe scurt, există un loc unde fantezia să se plimbe.

Amenajarea teritoriului: tipuri de decor

O componentă invariabilă a oricărui design de peisaj este tot felul de decor, ceea ce face ca fiecare stil de design să fie special. Cea mai obișnuită și simplă opțiune în acest caz este utilizarea diferitelor căi realizate din plăci ceramice, pietre, scoici și alte materiale în proiect. În această categorie intră și iazuri, cascade, pâraie și fântâni, decorate cu poduri, mori de lemn sau structuri din pietre de diferite forme și dimensiuni..

Nu mai puțin originală poate fi numită ideea decorării designului cu ajutorul pietrelor uriașe, lângă care se obișnuiește plasarea compozițiilor din paturi de flori și alte materiale naturale. O altă varietate interesantă de decor sunt diverse meșteșuguri realizate din anvelope auto sub formă de paturi de flori cu mai multe niveluri și animale amuzante, precum și structuri arhitecturale drăguțe, cum ar fi sobe, foișoare, bănci cu aspect neobișnuit și diverse obiecte de iluminat, de exemplu, felinare sau ghirlande suspendate..

Armonia cu natura, sentimentele proprii și percepția asupra frumuseții sunt rezultatul oricărei activități care vizează înnobilarea sau amenajarea teritoriului, prin urmare, crearea unui design frumos și neobișnuit într-unul sau alt colț al complotului personal este în puterea nu numai a profesioniștilor , dar și amatori.

Având o dorință, orice idee de amenajare a peisajului poate fi tradusă în realitate cu propriile mâini..