Peluze în amenajarea teritoriului: cel mai bun nu este dușmanul celor buni!

Viața noastră de zi cu zi este polifacetică și imprevizibilă. Și nu vă mirați dacă vă treziți dimineața și vă dați seama că astăzi este perfect pentru a face ceva special. De ce să nu începeți cu îmbunătățirea parcelei dvs. personale – o mică bucată de teren lângă clădire, care poate da o idee despre proprietarii săi cu mult înainte de a vizita casa în sine? Așadar, dacă vremea din afara ferestrei nu cauzează îngrijorare, să începem să creăm un design de peisaj lângă casa noastră..

Patio Melodii originale Peluză pătrată

Gazonul este considerat o parte integrantă a oricărui proiect de amenajare a spațiului. Această acoperire verde, fiind un fundal neutru, vă permite să extindeți vizual teritoriul existent și să oferiți site-ului o completitudine stilistică. De regulă, gazonul arată ca un loc lângă casă sau în grădină, însămânțat cu soiuri de plante cu creștere redusă și târâtoare. Mulți oameni asociază apariția acestui element de proiectare a peisajului cu progresul și dezvoltarea tehnologiilor moderne, cu toate acestea, istoria apariției primelor peluze ar trebui căutată în negura timpului..

Interiorul gazonului de șah Gazon însorit Gazon circular

Să ne întoarcem la istorie …

Descrierile celor mai vechi peluze pot fi găsite în cronicile create în urmă cu peste trei mii de ani. Primele covoare verzi au crescut exclusiv în palatele împăraților din China antică și Persia – oamenii obișnuiți nu și-au putut permite această opțiune pentru transformarea site-ului din fața casei. După ceva timp, peluzele verde smarald cu o suprafață netedă au început să împodobească teritoriile curților și grădinilor aparținând vechilor greci și romani. Și abia după secolul al XIV-lea, moda pentru peluze a măturat toate statele Europei și apoi – restul lumii. Este curios că până la inventarea mașinii de tuns iarba (menționarea acestui eveniment datează din secolul al XIX-lea), intensitatea creșterii ierbii de pe peluze a fost reglementată de pășunatul oilor, care a călcat în picioare o acoperire verde semnificativă. Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea au apărut primele peluze în Rusia..

Peluză verde originală Peluză pitorească Gazon în grădină

De ce exact gazonul?

Această direcție a proiectării peisajului îndeplinește nu numai o funcție decorativă. Datorită gazonului, în curte apare un loc minunat pentru copii și jocuri de recreere. Învelișul de iarbă contribuie la reglarea microclimatului în parcela personală – diferența de temperatură dintre stratul de aer și suprafața pământului devine nu atât de ascuțită. În plus, iarba are proprietăți fittoncide și de filtrare, ceea ce ajută la curățarea spațiului aerian de acumularea de praf, impurități de gaze și metale grele. De exemplu, o peluză de 1 hectar poate absorbi până la 60 de tone de praf. Structura solului se îmbunătățește, mai multă umiditate este reținută în el. Învelișurile pentru gazon amortizează zgomotul și reduc vibrațiile suprafeței. În plus, iarba de gazon produce oxigen saturat cu ioni negativi, ceea ce are un efect benefic asupra bunăstării persoanelor care locuiesc în apropiere..

Un loc pentru odihna familiei Uimitoare casă de țară Iaz decorativ în grădină

Sunt atât de diferiți …

Datorită faptului că gazonul este de obicei așezat mai mult de un sezon, ar trebui să vă gândiți imediat la scopul principal, forma și aspectul acestuia. Alegerea unei configurații este ușoară. În funcție de preferințe, puteți rupe o peluză cu o formă clasică – sub formă de dreptunghi, pătrat, cerc sau mergeți de-a lungul unei căi mai complexe, oferind învelișului verde contururi originale, lipsite de limite clare..

O peluză strălucitoare străbate casa

Având în vedere condițiile de funcționare, gazonul așezat poate fi obișnuit, sportiv sau decorativ..

Învelișul obișnuit de iarbă este ușor de găsit pe orice grădină de acasă. Astfel de peluze se disting printr-o textură uniformă și o culoare monocromatică, precum și o rezistență destul de mare la stres – este foarte posibil să mergi pe ele..

Peluzele sportive se caracterizează printr-un gazon dens, format din diferite ierburi care nu se tem de călcat. O astfel de acoperire este capabilă să reziste la sarcini intense semnificative, prin urmare, cel mai adesea, este plasată în stadioane, locuri de joacă și în locuri de recreere în masă a populației. Acoperirile verzi de acest tip trebuie să fie prevăzute cu un sistem de drenaj bun..

Gazonul ornamental, în comparație cu alte tipuri, arată cel mai impresionant. Se află în acele zone care atrag atenția sporită: la intrarea din față a clădirii, în aleile parcului și în alte locuri semnificative. Nu este recomandat să mergi pe un astfel de gazon – îl poți admira doar.

Reședință de țară Casă la țară confortabilă Terasă în stil mediteranean O peluză neobișnuită Interior curte în sud Gazon de grădină unic

Dacă doriți să ecologizați site-ul cât mai curând posibil, atunci nu există o opțiune mai bună decât o peluză rulată. Astfel de acoperiri sunt cultivate în condiții speciale și livrate clientului înfășurate. După așezare pe sol pre-pregătit, peluza rulată formează o acoperire densă de iarbă, caracterizată printr-o culoare verde suculentă. Această acoperire prinde rădăcini ușor și nu crește cu buruieni. Principalul dezavantaj al unei peluze laminate, fără îndoială, este costul acesteia..

Aspect neobișnuit al gazonului Un gazon uimitor de frumos Peluză pitorească în grădină

Gazon sau ierburi naturale: există întotdeauna o alegere

Există situații în care este foarte dificil să alegeți o opțiune pentru amenajarea unui site. În acest caz, ar trebui să comparați din nou toate «pe» și «împotriva» fiecare dintre direcțiile propuse. Asigurați-vă că luați în considerare următorii factori importanți:

Gazonul din spatele gardului de sticlă Interior de curte extraordinar de frumos

Amenajarea unui gazon este considerată cea mai consumatoare de timp și cea mai costisitoare etapă de amenajare a teritoriului proprietății unei case suburbane. Acoperirea gazonului este baza în care toate celelalte elemente ale designului peisajului se vor încadra organic: iazuri decorative, tobogane de piatră și vaze ceramice antice. Fără îngrijire adecvată, inclusiv proceduri precum aerarea, mulcirea, fertilizarea, udarea și tunderea, gazonul devine instantaneu inestetic. De aceea, o abordare profesională și cunoașterea tehnologiei sunt atât de importante în timpul funcționării sale..

Mai ai îndoieli? Nu le lăsa nicio șansă! O recompensă excelentă pentru hotărâre va fi o atitudine pozitivă, cauzată de schimbările dramatice care vor fi observate foarte curând pe complotul tău personal..