Ce este unic la casele finlandeze

Finlanda este o țară cu peisaje frumoase și un climat destul de dur, cu tradiții străvechi în cultură și arhitectură. «Regatul pinilor, lacurilor și pietrelor», – așa a spus faimosul poet al epocii de argint, Sasha Cherny, despre Finlanda. Și peste această împărăție se aude muzica solemnă a marelui Jan Sibelius.

Casele finlandeze sunt o parte integrantă a naturii curate și a cântecelor populare celebre. Arhitectura finlandeză aparține stilului scandinav, care combină diversitatea tradițiilor popoarelor din nordul Suediei, Norvegiei, Islandei și Danemarcei. Din școala generală de arhitectură scandinavă, arhitectura finlandeză a apărut ca o direcție independentă în secolul al XIX-lea, dar a câștigat deja recunoaștere la nivel mondial..

Casele finlandeze din lemn sunt incredibil de pitoresti, joacă de lumină și umbră. Foarte des, în tradițiile stilului finlandez, primul etaj este finisat cu piatră pentru rezistență, iar al doilea este mai ușor, pentru care folosesc tencuială în relief, lamele din lemn sau ferestrele panoramice:

Seara de iarnă

Principalele caracteristici distinctive ale caselor în stil finlandez pot fi rezumate după cum urmează:

  • clădirile se încadrează organic în peisajul natural, adică nu designul peisajului este creat special pentru casă, dar casa formează un singur întreg cu peisajul natural:

Intrarea în garaj

  • clădiri cu cadru volumetric cu acoperișuri și turnuri cu vârfuri;
  • materiale de construcție tradiționale – lemn și piatră naturală brută;
  • simplitatea și modestia formelor și decorului;
  • prezența obligatorie a două intrări, dintre care una duce la curte.

Caracteristici de proiectare a fațadelor

Adevăratele case finlandeze sunt construite din grinzi de pin sau larice. În construcția modernă, grinzile lipite sunt cel mai des utilizate. Este un material de construcție foarte ecologic, convenabil și practic..

Bara maro Toată casa este luminată din interior

O altă opțiune pentru a crea o casă cu aromă națională finlandeză este de a utiliza o placă de placare uscată care imită o bară din lemn masiv pentru a decora fațada:

Teren de joacă cu gresie

Specificul fundației

Deoarece Finlanda este o țară din nord, o mare atenție este acordată izolării termice a casei. Aceasta se referă în primul rând la fundament. La crearea lor, sunt utilizate tehnologii speciale de izolare internă. Popular în construcția caselor finlandeze este acest tip de fundație, cum ar fi un grătar, în care o grămadă sau o fundație coloană este unită de o structură sub formă de plăci sau grinzi. Avantajele grătarului sunt că acest tip de fundație poate fi utilizat pentru toate tipurile de sol, ținând cont de denivelările amplasamentului, de diferențele de înălțime:

Casă la munte pe piloți

În plus, cu grătarul, puteți proiecta terase și verande de orice configurație:

Terasă pilot

Locuitorii din Finlanda, atunci când construiesc case, folosesc caracteristicile peisajului la maximul avantajului pentru implementarea proiectului, încercând să nu perturbe echilibrul natural și să nu dăuneze atmosferei. În plus, se alege o abordare creativă pentru proiectarea fiecărei clădiri, iar decorațiunile arhitecturale de stil sunt atent selectate. Deci, poți fi creativ cu designul fundației, folosind proprietățile naturale ale peisajului. Bolovanii pot crea nu numai un aspect neobișnuit al casei, ci și pot întări solul pe dealul site-ului:

Fond de ten căptușit cu bolovani

Utilizarea pietrei

Trăsăturile naturale ale Finlandei includ numeroase roci. Această regiune este renumită pentru depozitele sale de granit, gresie, ardezie, gresie (steatită). Prin urmare, utilizarea pietrei în construcția caselor finlandeze este foarte răspândită..

Zidăria de moloz este cel mai popular tip de finisare a pietrei în construcțiile finlandeze. pentru acest tip de lucrări sunt necesare pietre naturale de formă neregulată, de diferite dimensiuni și nuanțe. Combinația de lemn și piatră, care este familiară pentru multe stiluri arhitecturale, poate fi bătută într-un mod aparte cu ajutorul zidăriei de dărâmături, decorând o parte a fundației, suporturi de grămadă și trepte cu piatră:

Stâlpi de mansardă și piatră Casă în zăpadă Sculptură de cerb

Recent, compozițiile de grădină și parc din piatră au devenit o tendință la modă. Splendoarea sălbaticului va fi recreată de bolovani de granit situați pe un loc cu haos aparent:

Mini-piscină în fața casei

Seminee de exterior

Șemineul a fost și rămâne o parte integrantă a casei finlandeze. Șemineul situat în afara casei este un accent compozițional luminos și, în același timp, își îndeplinește funcțiile directe. Șemineele exterioare pot fi încorporate, montate pe perete și în insulă. Pentru a decora un șemineu de perete, puteți utiliza, de asemenea, zidărie din piatră naturală, combinându-l ritmic cu alte elemente ale fațadei:

Mini-piscină în fața casei

Terasa poate fi echipată cu un șemineu-grătar montat pe perete.

Țeavă de piatră albă

Terase

Terasele din casele finlandeze sunt un decor neobișnuit al unei case. Dacă dispunerea și zona casei permit, puteți proiecta o terasă pe colț la etajul al doilea:

Scări către terasă

Casele mansardate cu terase sunt o opțiune destul de comună pentru construirea caselor finlandeze. Astfel de clădiri se remarcă prin comoditate și raționalitate. Suporturile pentru terasă pot fi, de asemenea, decorate într-un mod original cu piatră:

Drum asfaltat

O terasă proiectată în jurul perimetrului unei zone mici face casa mai spațioasă:

Structurile volumetrice ale caselor finlandeze sunt explicate de dependințe suplimentare. Acesta este un mod convenabil de a aranja saune sau garaje în ele:

Vizor din lemn sculptat

Serele atașate casei economisesc semnificativ spațiu. Pentru iluminarea suplimentară a acestor sere, este mai bine să echipați un acoperiș cu geamuri verticale:

Sere

În casele moderne finlandeze, geamurile panoramice sunt din ce în ce mai utilizate. Aceste structuri umple casa cu soare și dezvăluie peisaje încântătoare. Ferestrele și ușile panoramice, proiectate identic, vor arăta neobișnuite și extravagante:

Scara alba

Datorită utilizării materialelor naturale, unei izolații termice bune, simplității designului și o varietate de configurații, casele finlandeze câștigă din ce în ce mai multă popularitate și concurează cu clădirile din alte stiluri..