Amenajarea teritoriului unei cabane de vară – o facem din inimă și pentru suflet

Lumea modernă este considerată pe bună dreptate urbană, cel puțin în țările dezvoltate. Oamenii, care părăsesc țara, se străduiesc spre orașe să obțină confort și prosperitate. Cu toate acestea, în timp, a început un proces, pe care experții l-au numit suburbanizare, adică dezvoltarea unei zone suburbane. Oamenii din mediul urban au început să construiască și să echipeze căsuțe de vară în afara orașului, sătui de astfel de orașe «farmece», ca smog de la întreprinderi industriale și mașini, un peisaj caracteristic de sticlă și piatră, zgomot, lipsă de floră. Oamenii au fost atrași de natură, de mediul din care au ieșit. Dar, din moment ce situația din cabana de vară nu a îndeplinit întotdeauna aspirațiile dezvoltatorului (pădure, iarbă, flori, pârâu, arbust ornamental), a trebuit să întruchipăm aceste aspirații cu propriile mâini, după cum se spune, din senin. Omul de la cabana de vară vrea să aibă «doi într-o sticlă» – condițiile urbane din apartament și natura frumoasă din jur. Experții numesc procesul de transpunere a acestei dorințe în realitate urbanizarea naturii, adică crearea unui peisaj natural artificial. Exact despre acest articol va fi vorba. Vom încerca să vă familiarizăm cu acele elemente de amenajare a peisajului care vă vor ajuta să faceți site-ul original și frumos.

Proiect de proiectare – baza elementelor de bază

Tot ceea ce este creat trebuie să aibă un proiect. Aceasta este o axiomă. Impromptu nu este un asistent aici, întregul design al site-ului poate duce la ceva ciudat și urât. Puteți, desigur, să cereți ajutor specialiștilor în amenajarea peisajelor, însă, judecând după faptul că citiți aceste rânduri, această opțiune nu este pentru dvs. Cel mai probabil, ești o persoană cu o minte creativă și mâini pricepute, obișnuită să faci totul cu propriile mâini și proiectul unei cabane de vară, designul său nu face excepție pentru tine.

Cel mai simplu mod de a proiecta este să schițați toate obiectele planificate pe o foaie de hârtie. Dar această metodă este bună în prima etapă, când se face zonarea zonei suburbane. A doua etapă a proiectului dvs. ar trebui să fie proiectarea peisajului site-ului dvs. Doar aici puteți evalua vizual ce și cum va arăta. Anticipând următoarea întrebare, răspund imediat: acest lucru se poate face folosind programe speciale de proiectare, de exemplu, X-Designer, Sierra Land Designer 3D 7.0. Datorită lor, veți putea privi din exterior creația mâinilor voastre. Anterior, acest lucru nu putea fi visat decât.

Schiță schematică a obiectelor site-ului Vedere a proiectului unei cabane de vară într-o imagine 3D

Dar, pentru a crea un proiect, trebuie să decideți ce doriți să vedeți în cabana dvs. de vară. Poate că un teren de golf verde îți va fi suficient, sau poate vrei să creezi pe site o mică rezervă de plante exotice la poală «Alpi».

Gazon verde pentru golf Mică rezervație naturală de pe site

Prin urmare, vom încerca să vă facem cunoștință cu câteva elemente interesante ale designului peisajului..

Rezervorul este inima peisajului sitului

Întrebați orice persoană ce ar dori să aibă o cabană de vară, răspunsul va fi unul – pe malurile unui râu sau lac, în cazuri extreme, cu un rezervor mic. Dacă aveți noroc și site-ul dvs. este situat pe malurile unui râu sau lac, atunci acest lucru facilitează foarte mult problema proiectării sale, deoarece nu este nevoie să construiți acest rezervor.

Rezervorul este miraculos Zona suburbană lângă râu

Trebuie doar să echipați și să îmbunătățiți abordarea față de apă.

Apropierea de un pârâu de munte Apropiere de râu

Dar ce se întâmplă cu cei care sunt ghinioniști cu un rezervor natural pe site, dar care doresc cu adevărat să aibă ceva similar cu Lacul Ritsa pe site, dar într-un volum mai mic? În caz contrar, în mod natural, proiectarea peisajului va fi incompletă, iar sentimentul naturii fără rezervor va fi incomplet..

Totul nu este atât de deznădăjduit. Construim un iaz artificial. Desigur, această plăcere este destul de supărătoare, necesită îngrijire și anumite costuri. Dar merita.

Iazul creat de om Iazul creat de om

Se practică organizarea rezervoarelor de mai multe tipuri, începând cu o capacitate obișnuită de două sute de litri și terminând cu un iaz mare de beton. Totul depinde de cererile și capacitățile dvs. financiare. Un rol important în acest domeniu îl joacă zona sitului și relieful acestuia..

Desigur, un rezervor dintr-un butoi este puțin probabil să vi se potrivească, dar dacă utilizați un container din PVC (vândut în magazine specializate, acestea au o formă care seamănă cu contururile malurilor unui rezervor mic), puteți obține un mini minunat. iaz. După ce ați creat designul pe gustul dvs. cu plante, zidărie de maluri, veți obține un colț minunat pentru relaxare pe site-ul dvs..

Iazul cu butoaie Iazul de mucegai din PVC este mai bun decât un butoi

Dacă vă echipați rezervorul cu cea mai elementară fântână sau cascadă, efectul acestuia va crește de o sută de ori. Zgomotul turnării apei acționează asupra unei persoane mai bine decât orice medicament sedativ..

Fântână - decorarea rezervorului Nu Niagara, dar totuși o cascadă

Există încă un tip de rezervoare – betonul. Acest tip este utilizat dacă doriți să aveți un rezervor cu drepturi depline, cu faună și floră pe site-ul dvs. Prin urmare, dispozitivul său este destul de laborios și costisitor, necesită o aderare strictă la tehnologia construcției sale. Dar, în același timp, veți avea pe site-ul dvs. exact rezervorul dorit. Forma și structura băncilor, relieful inferior și alte caracteristici vor depinde de imaginația ta..

Un iaz de beton nu este o structură ușoară Un rezervor de beton nu este o structură ușoară

Orice colț al naturii nu poate fi imaginat fără reprezentanți ai faunei. Desigur, aici nu vorbim despre căprioare sau căprioare. Dar vă puteți permite să aveți reprezentanți ai lumii subacvatice. Acesta va fi, probabil, ultimul punct în proiectarea proiectării rezervorului..

Un corp de apă fără faună - mort Un corp de apă fără faună - mort

Alpii la ușa ta

Un diapozitiv alpin sau o compoziție cu pietre vor face peisajul site-ului dvs. mai original. În același timp, acesta este un element destul de complex al designului peisajului. În original, toboganul alpin este plantat cu plante alpine, edelweiss este una dintre ele. Dar de multe ori, în absența acestora din urmă, se plantează plante perene obișnuite cu creștere redusă din flora locală.

Diapozitivul alpin va face peisajul site-ului dvs. mai original Diapozitivul alpin va face peisajul site-ului dvs. mai original

O lamelă este realizată fie din pietre de aceeași culoare, dar de forme diferite, fie este luată o piatră de aceeași formă, dar de nuanțe diferite. Diapozitivul trebuie să aibă o lungime de cel mult cincizeci de centimetri și să aibă un strat de drenaj la bază, cel puțin în regiunile cu ierni severe. În caz contrar, înghețurile de iarnă îl vor distruge. De asemenea, este important să cunoașteți locul unde puteți aranja toboganul. Diapozitivul nu este construit din albastru, deoarece în acest caz aspectul său va fi nenatural. Ar trebui să înceapă de la un fel de deal sau zid. Din păcate, un diapozitiv creat de om nu este o structură eternă. După cinci până la șase ani, este nevoie de refacerea acestuia. Aceasta este îndepărtarea buruienilor, înlocuirea plantelor, umplerea solului și alte lucrări.

Alunecarea alpină ar trebui să înceapă la o înălțime Alunecarea alpină ar trebui să înceapă la o înălțime

Grădina de legume ca element al designului zonei suburbane

Vă rog să nu vă surprindeți acest subtitlu. Da, în mâinile potrivite, paturile de legume se pot transforma într-o parte excelentă a designului peisajului site-ului dvs., care vă va încânta și vă va încânta vecinii și oaspeții. Cum să o facă? Acest lucru va fi discutat în continuare..

Pentru a vă include în mod armonios grădina în imaginea generală de proiectare a peisajului, nu trebuie să filozofați șmecher, cel puțin la începutul proiectului de proiectare. Alternarea simplă a diferitelor culturi în paturi va fi un element de design excelent, mai ales dacă aceste culturi sunt de culori sau forme diferite..

Paturi de grădină ca element de amenajare a peisajului Paturi de grădină ca element de amenajare a peisajului Paturi de grădină ca element de amenajare a peisajului

Următoarea versiune a grădinii ornamentale este mai complexă și mai frumoasă decât cea precedentă. Aici, planificarea preliminară a formei paturilor este deja necesară. Forma dreptunghiulară a paturilor nu mai este singura, se adaugă paturi sub formă de zigzag, o stea, un hexagon și alte forme.

O versiune mai complexă a decorului paturilor O versiune mai complexă a decorului paturilor O versiune mai complexă a decorului paturilor

Paturile Bosquet arată grozav. Particularitatea lor este că arbuștii cu creștere redusă sunt plantați de-a lungul granițelor. Această metodă este potrivită și pentru un pat de flori (bosquet-pat de flori). Desigur, arbustul trebuie tăiat periodic..

Paturi Bosquet Pat de flori Bosquet Pat de flori Bosquet

Dacă zona site-ului este mică și nu aveți suficient pentru planurile dvs. de floră, puteți folosi paturile pentru plantarea de flori sau doar plante ornamentale împreună cu legume și salate. Această combinație «plăcut și util» va decora doar site-ul dvs..

Combinația dintre afaceri și plăcere va decora doar site-ul dvs. Combinația dintre afaceri și plăcere va decora doar site-ul dvs. Combinația dintre afaceri și plăcere va decora doar site-ul dvs.

Stilistica designului peisajului unei cabane de vară

Amenajarea peisajului, ca și alte tipuri de design, implică designul său în anumite stiluri.

Stil rustic

Se caracterizează prin forme necomplicate, simplitate. Nu există limite clare ale zonelor, un fel de estompare a acestora. Urmele activității umane, interferența sa în natura înconjurătoare sunt aproape invizibile. Aceasta este frumusețea unei cabane de vară în stil rustic. O vedere a naturii curate este exact ceea ce o persoană are nevoie pentru o odihnă bună..

Stilul țării - simplitate și simplitate Stilul țării - simplitate și simplitate

Stil englezesc

Se caracterizează prin dispunerea paturilor de flori, paturi sub formă de forme geometrice regulate. Același lucru este valabil și pentru așezarea șinelor. Accesoriile antice sunt cu siguranță prezente, ceea ce permite, ca să spunem așa, să se arunce în secolele trecute. Deci, cum te poți descurca fără o peluză de golf?.

Stil englezesc Stil englezesc Stil englezesc

Dacă vorbim despre versiunea peisaj a stilului, atunci aici nu veți mai vedea linii corecte geometric. Potecile șerpuiesc între paturi de flori și peluze. Florile sunt plantate în grupuri dense, ar trebui să aibă o formă luxuriantă. Tunderea gazonelor și a tufelor este un element de proiectare obligatoriu. De asemenea, acest stil se caracterizează printr-o abundență de flori direct la pragul casei și iedera curbată de-a lungul pereților săi..

Stil peisaj englezesc Stil peisaj englezesc Stil englezesc peisaj

Stil mediteranean

Acest stil vă va ajuta să simțiți în jurul vostru natura mediteraneană, atmosfera de relaxare și romantism. Pentru a decora un site într-un stil mediteranean, puteți folosi pomii fructiferi ornamentali de tuja, castan și vest. Arbuștii sunt caprifoi decorativ, buș. Strugurii se potrivesc perfect. Și, desigur, flori. Niciun stil nu este complet fără flori. Pentru stilul mediteranean se folosesc de obicei dalii, hamei, gălbenele, tot felul de clematite, salvia. Lavanda poate fi perla proprietății dvs. pentru un miros extraordinar.

Stil mediteranean. Atmosfera de relaxare și romantism Stil mediteranean. Atmosfera de relaxare și romantism Stil mediteranean. Atmosfera de relaxare și romantism

stil japonez

Flora japoneză domină aici. Fără sakura, cireș japonez, acest stil este de neconceput. Ea este ca emblema acestui stil. Vă va oferi cabanei de vară o frumusețe deosebită a primăverii. Un simbol similar al stilului este arțarul japonez. Acesta este un copac decorativ minunat. Câștigă farmec special în toamnă, când frunzele sale devin portocalii-stacojii. Frumusețe extraordinară. Pe un site în stil japonez, trebuie să existe antichități pe o temă japoneză.

Stil japonez. Sakura înflorește Stil japonez. Arțar japonez toamna Stil japonez. Arțar japonez toamna

Iluminatul în amenajarea teritoriului este o adevărată magie pe timp de noapte

Odată cu apariția amurgului, cabana dvs. de vară nu ar trebui să-și piardă frumusețea de zi. Pentru a face acest lucru, va trebui să aveți grijă de iluminarea sa, și nu simplă, ci îmbunătățind această frumusețe, prezentând-o într-o formă complet diferită. Convinge-te singur.

Complot în stil japonez noaptea

Dar acest lucru poate fi realizat cu o mentalitate creativă și anumite cunoștințe. Ești bine cu mentalitatea ta, eh «anumite cunoștințe» urmează chiar mai jos. Întâlni.

Primul pas este să ai grijă de iluminarea căilor, trepte. Acest lucru se poate face folosind atât corpuri de iluminat încastrate, cât și corpuri de iluminat pe stâlpi de diferite înălțimi..

Iluminarea urmelor Iluminarea căilor cu lămpi încorporate

Iluminarea rezervorului trebuie abordată creativ. Ar trebui să fie organizat astfel încât lămpile să lumineze nu numai suprafața rezervorului, ci și să evidențieze arbuștii din jur, florile, copacii cu raze care vin de pe suprafața pământului. Pentru a obține un efect mai mare din iluminarea rezervorului în sine, se folosesc lămpi impermeabile instalate sub apă. Culmea compoziției ușoare, desigur, va fi o fântână strălucitoare..

Iluminarea iazurilor ar trebui să fie creativă. Iluminarea iazurilor ar trebui să fie creativă. Iluminarea iazurilor ar trebui să fie creativă.

In cele din urma

Se pare că aceste cunoștințe vor fi destul de suficiente pentru a realiza un design decent al peisajului unei cabane de vară, deși aceste informații sunt de bază. Nu am abordat problema aranjării paturilor de flori – acesta este un subiect separat și foarte extins, dar pe care orice femeie care iubește florile îl poate gestiona, nu numai că le acceptă drept cadou, ci și le îngrijește. În general, căutați-l, îndrăzniți și veți avea un paradis în care vă puteți relaxa în trup și suflet (nimeni nu a exclus grădina din acest paradis). Multă baftă!