Acoperișuri de case private – alegerea anului 2018

Alegerea materialului și tipului de acoperiș pentru o casă privată în țara noastră nu este o sarcină ușoară, deoarece acoperișul va trebui să reziste condițiilor climatice extreme. Acoperișul trebuie să protejeze în mod fiabil locuința de lumina soarelui și de căldură, de vânturi rafale și precipitații, înghețuri severe. Evident, nu numai căldura și confortul unei gospodării private, ci și aspectul acesteia depinde direct de alegerea corectă a structurii acoperișului și a materialelor de execuție. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că proprietarii caută nu numai calitatea și fiabilitatea tuturor lucrărilor de acoperiș, ci și estetica structurii, frumusețea sau originalitatea performanței. Pentru ca alegerea metodei de creare a unui acoperiș să fie cât mai eficientă, este necesar să se ia în considerare particularitățile arhitecturii clădirii, materialele construcției și acoperișurile ulterioare, precum și climatul într-o anumită regiune. Este vorba despre aceste caracteristici și factori care afectează alegerea tipului de acoperiș care va fi discutat în această publicație..

Alegerea unui acoperiș pentru o casă privată

Acoperiș pentru o casă privată: alegeți forma de execuție

Înainte de a continua cu o alegere specifică a tipului de acoperiș pentru casa dvs., trebuie, cel puțin în general, să vă familiarizați cu clasificarea. În mod convențional, opțiunile pentru acoperiș sunt împărțite în funcție de trei criterii:

 • material de performanță;
 • panta acoperisului;
 • forma și tipul construcției.

Performanță originală

Forme radiale

Fațada unei case de țară

Acoperiș arcuit

Pentru ca alegerea metodei de execuție a acoperișului pentru o casă privată să fie practică, eficientă și durabilă, este necesar să alegeți corect cele trei componente. Atunci nu vor fi teribile dezastrele meteorologice pentru structura ta. Să ne oprim asupra alegerii formei pentru acoperiș. Multe opțiuni vă vor ajuta nu numai să vă găsiți propriul mod de a face un acoperiș pentru condiții meteorologice specifice (și anume, acestea vor acționa ca un criteriu cheie), ci și vor realiza fantezii de proiectare pentru a crea o imagine originală a clădirii.

Combinație de forme și materiale

Casa cu piscina

O abordare creativă a construcției private

Deci, criteriul principal pentru alegerea formei acoperișului va fi condițiile climatice. Sunt de acord că ar fi ciudat să construim un acoperiș cu o pantă ușoară într-o regiune în care se înregistrează zăpadă. Acumularea de zăpadă, care apoi începe să se topească, nu are nevoie nimeni.

Casă privată la amurg

Acoperiș luminos pentru pereți ușori

Execuție strălucitoare

Principala împărțire a acoperișurilor în tipuri are loc în funcție de forma și numărul de pante – panta acoperișului este mai mare de 10 grade. În funcție de numărul și tipul de pante, acoperișurile pot fi împărțite în:

 • o singură pantă;
 • fronton;
 • ipohondru;
 • cu mai multe fronturi – acoperișuri echipate cu pante combinate;
 • cort (seamănă cu un cort în formă);
 • cupolat (rar și cel mai adesea ca o completare a structurii principale);
 • conic (poate fi utilizat, într-o măsură mai mare, ca element decorativ pe anexe, turnulețe de structuri arhitecturale complexe);
 • combinate (combinație de diferite tipuri de raze).

Acoperiș cu lumină de contrast

Acoperiș combinat

Combinație de forme și rampe

Acoperișuri cu mansarde

Luați în considerare cele mai populare opțiuni de acoperiș pentru țara noastră, pe baza numărului și formei pantelor:

1.Acoperișurile acoperite sunt printre cele mai simple în ceea ce privește execuția. De asemenea, această metodă de creare a unui acoperiș poate fi numită bugetară – cantitatea minimă de materiale și costurile forței de muncă.

Acoperiș de vărsat

Performanță neobișnuită

Abordare non-banală

Opțiuni pentru acoperiș

2.Acoperișurile cu două ape sunt adesea folosite în regiunile cu multă ploaie de iarnă. De asemenea, sunt simple de executat, accesibile din punct de vedere al costurilor și sunt construite relativ rapid..

Acoperiș în două ape

Acoperiș cu autocurățare

Fațada casei în gri

Exteriorul unei case private

3.Acoperișuri de mansardă – una dintre variantele unui acoperiș cu două fronturi, dar cu un profil rupt, în care fiecare pantă este echipată cu două niveluri (primul nivel este blând, al doilea este în cădere).

Casă cu mansardă

Acoperiș de mansardă

Casă cu camere la mansardă

Sunt luminos și acoperișul original

4.Acoperișurile de șold sunt excelente pentru clădirile mari. Acest tip de acoperiș este ideal pentru regiunile cu vânt puternic și rafinat. Acoperișul de șold are un subtip – cu o pantă arcuită (acoperișul arată în cele din urmă un pic ca pagodele tradiționale asiatice). Există o astfel de opțiune pentru execuția acoperișului rareori, deoarece este destul de complicată în execuție, ceea ce înseamnă că nu este ieftin. Dar aspectul original compensează mai mult decât toate costurile..

Design neobișnuit al acoperișului

Forme conice

După tipul de pagode

Mansarda cu ferestre

O altă opțiune pentru un acoperiș de șold este un acoperiș de șold. Această formă este excelentă pentru clădirile pătrate. Ca urmare, acoperișul arată ca un cort – patru triunghiuri convergând la vârfuri.

Variația acoperișului șoldului

Casă la țară neobișnuită

Clădiri în culori deschise

Acoperișul semi-șold este o altă variantă a acoperișului șold. Acesta este un design complicat pentru un acoperiș cu două ape.

Fațadă neobișnuită

Piatra, lemnul și metalul

Design original al acoperișului

5. Acoperișul cu mai multe fronturi este o structură destul de complexă, dar este adesea folosit, deoarece este potrivit atât pentru clădirile pătrate, cât și pentru cele dreptunghiulare.

Performanță de contrast

Combinații de culori contrastante

Fațadă albă și gri a clădirii

6.Acoperișul boltit a fost numit astfel datorită similitudinii aparente a structurii cu acoperișul boltit. Acest tip de acoperiș este rar folosit ca principal, mai des acționează ca element decorativ de extensii, structuri suplimentare.

Acoperiș pentru o casă cu dependințe

Imagine albă ca zăpada

7.Acoperișul de tamburină este rar folosit din cauza complexității execuției – patru romburi sunt reduse la centru cu vârfurile lor. Această opțiune de acoperiș este perfectă pentru clădirile cu bază pătrată..

Acoperiș în două ape

Nuanțe naturale

În plus față de clasificarea după numărul și tipul de pante, toate acoperișurile pot fi împărțite în două clase:

operat – acoperișuri care pot fi folosite ca platforme pentru organizarea zonelor de recreere, locuri de joacă pentru sport și chiar cultivarea unei grădini de legume, gazon. Desigur, aceste acoperișuri sunt plate. Sunt ușor de implementat și nu necesită costuri financiare și de muncă grave. Dar un dezavantaj important este absența oricărei pante, ceea ce înseamnă că probabilitatea acumulării precipitațiilor va fi foarte mare;

Acoperiș acționat

Amenajarea teritoriului pe acoperiș

Construirea ca parte a naturii

neexploatat – toate celelalte tipuri de acoperișuri care nu pot fi utilizate în niciun fel, cu excepția protecției clădirilor împotriva manifestărilor climatice.

Acoperiș din țiglă

Acoperiș neexploatat

Pe fundalul unui cer luminos

Acoperișurile acționate câștigă o popularitate fără precedent în ultima perioadă. Crearea unor adevărate oaze verzi pe propriile acoperișuri se datorează parțial dominanței clădirilor din sticlă și beton, dorinței chiar și în interior «jungla de piatră» ai acces la o bucată de natură, propria poiană verde. Utilizarea acoperișului pentru a crea zone de recreere este mai mult asociată cu costul ridicat al terenurilor din oraș – pentru amenajarea unui loc de joacă, pentru a face plajă, pentru organizarea unui grătar, pur și simplu nu există suficient spațiu în curțile mici, întreaga zonă a Care este ocupat de un garaj sau zonă de parcare.

Zona de relaxare pe acoperiș

Acoperiș acționat

Recreere în aer liber

Toate acoperișurile pot fi, de asemenea, împărțite în alte două tipuri:

pod – distanța dintre tavan și suprafața acoperișului nu depășește 1,5 metri. De regulă, spațiul de la mansardă este utilizat pentru nevoi tehnice;

Acoperiș cu o mică mansardă

Combinații originale

Stil Provence

pod – tipul acoperișului, care este necesar dacă doriți să utilizați camera de la mansardă pentru organizarea încăperilor de locuit. Camerele mansardate pot fi create deja în clădirea terminată, pur și simplu prin completarea celui de-al doilea nivel.

Casă cu camere la mansardă

Acoperiș înclinat

Selecția pantei acoperișului

Panta este unghiul de înclinare al rampei în raport cu nivelul liniei orizontului. De obicei, unghiul pantei este măsurat în grade, dar uneori se folosește un procent din înălțimea acoperișului până la întindere. De exemplu, o pantă de 100% este egală cu un unghi de 45 de grade. Toate acoperișurile sunt împărțite după tipul de pantă în:

 • pitched;
 • apartament.

Acoperiș în gri

Opțiuni pentru acoperiș

În culori închise

Panta acoperișului este necesară, în primul rând, pentru drenarea precipitațiilor. Dacă panta este mai mică de 1%, adică în esență, nu există, atunci acoperișul va fi expus constant la scurgeri. În țara noastră, o astfel de alegere de organizare a acoperirii clădirilor este mai potrivită pentru clădiri de utilități, tehnice. Dar designerii străini oferă adesea acoperișuri fără pantă ca o mișcare de design originală care ajută să iasă în evidență de alte clădiri de pe stradă..

Proprietate privată de locuințe

Design creativ

Casă cu pereți de sticlă

Atunci când alegeți panta acoperișului, se acceptă în general că sarcina maximă pe suprafață de la ninsoare este atinsă la un unghi de 30 de grade. Pentru ca o astfel de suprafață să poată fi autocurățată, adică zăpada s-a rostogolit în mod natural la pământ, este necesar să se organizeze unghiul pantei pantei la 45 de grade.

Clădiri alb-negru

Unghiul pantei acoperișului

Proprietatea asupra țării

Design combinat al acoperișului

Pe lângă cantitatea și intensitatea precipitațiilor, este necesar să se țină seama de rafalele de vânt pentru fiecare zonă specifică. Este important să înțelegem că, la fiecare creștere a pantei acoperișului cu 20-30%, nivelul sarcinii vântului crește de 5 ori. Dar chiar și o pantă extrem de mică a acoperișului nu este o opțiune în această situație, vântul poate pătrunde în interior prin crăpăturile din tavan și poate rupe acoperișul. Ca întotdeauna, trebuie să respectați «medie aurie». Dar numai specialiștii de la birourile de proiectare care sunt capabili să ia în considerare toate caracteristicile condițiilor climatice îl vor putea găsi..

Design robust

Acoperiș în mai multe etape

În domeniul public, pe Internet există formule de calcul și grafice pentru găsirea unghiului de pantă corect pentru fiecare caz specific. Pe scurt, esența acțiunilor este de a calcula raportul dintre dimensiunea creastei și jumătatea lățimii structurii. Valoarea pantei dorită se obține după înmulțirea numărului găsit cu 100. Din punct de vedere al costurilor financiare pentru construcția acoperișului, putem spune că acestea cresc odată cu creșterea valorii găsite prin formulă.

Fațadă întunecată, acoperiș luminos

Acoperiș întunecat

Este important să înțelegem că costurile inițiale nu sunt o prioritate pentru cei care ar dori să obțină o acoperire estetică dificilă pentru casa lor, ci și o structură de acoperiș fiabilă, durabilă, sigură și multifuncțională. De aceea, toți dezvoltatorii oferă o opțiune de acoperiș înclinat ca fiind cea mai fiabilă, deși mai scumpă (în comparație cu un acoperiș plat). Dar trebuie spus că panta acoperișului, printre altele, este determinată și de materialul de construcție..

Combinând forme

Suprafețe întunecate și luminoase

Structură pe scară largă

Alegerea materialului pentru acoperiș în funcție de pantă

Orice proprietar dorește să aibă o protecție fiabilă și durabilă a casei sale de toate tipurile de condiții meteorologice. Pentru a face acest lucru, atunci când alegeți materialele de construcție, este necesar să se țină seama de unghiul de înclinare a pârtiilor (sau a unei pante):

1.Ardezie – foi de azbociment cu profil ondulat. Această acoperire poate fi aplicată la un unghi de pantă de 13 până la 60 de grade. Nu este practic să folosiți ardezie cu un unghi de înclinare a acoperișului mai mic de 13 grade – umezeala poate pătrunde în îmbinările dintre foi și reduce și mai mult durata de viață a materialului de construcție (care oricum nu poate fi numit lung).

Ardezie de acoperiș

2.Ardezie bituminoasă – utilizată rar, în special pentru o pantă de cel puțin 5 grade. Valoarea maximă a pantei nu este standardizată, dar este necesar să se ia în considerare unghiul pantei pentru calcularea lathingului. Există două opțiuni pentru crearea acestuia:

 • pardoseala solidă este utilizată cu o pantă de 5-10 grade;
 • acoperișul din oțel cusut este utilizat cu o pantă de 20 de grade (nu există o valoare finală).

Acoperiș multiprofil

Lemn strălucitor pentru fațadă

3.Plăci ceramice – utilizate pentru pantele acoperișului de la 30 la 60 de grade. Cu o pantă mai mică a acoperișului, este posibilă și așezarea plăcilor ceramice, dar supusă unor lucrări preliminare privind organizarea hidroizolației și ventilației acoperișului.

Gresie ceramică

Gresie ceramică

Combinat cu pereți albi

Stil mediteranean

4.Tigla metalică este cel mai popular material pentru construcții private pentru crearea unui acoperiș în țara noastră. Principalul avantaj (în plus față de calitățile estetice) este că nu există un unghi maxim de înclinare pentru această metodă de decorare a acoperișului, iar minimul este de 15 grade..

Plăci de acoperiș

Design de acoperiș luminos

stil american

5.Șindrilă bituminoasă – utilizată în principal pentru proiectarea originală a șindrilelor cu forme radiale. În acest caz, unghiul pantei nu trebuie să fie mai mic de 12 grade, limita maximă nu este de asemenea standardizată.

Zoster pentru forme rotunjite

Linii drepte și netede

Acoperiș pentru o casă la țară

Vizor neobișnuit

6.Decking – este cel mai adesea folosit ca opțiune temporară în construcția de case private sau ca acoperire permanentă pentru clădiri utilitare și tehnice. Unghiul pantei de la 10 grade, fără a limita valoarea limitativă.

Alegerea materialului de construcție

Selectăm materialul pentru acoperiș

Casă privată originală

Stil colonial

7.Geamuri termopan și foi de sticlă călită. De regulă, sticla este utilizată pentru a crea o acoperire pe anumite secțiuni ale acoperișului, dacă vorbim despre construcții private. Cel mai adesea, ferestrele cu geam termopan sunt folosite pentru a crea un baldachin pentru o verandă, o seră și, uneori, pentru o acoperire peste o bucătărie, sufragerie sau sufragerie. Sticla este capabilă să reziste la încărcări destul de mari de vânt și zăpadă. De obicei, este atașat la un profil metalic, mai rar se folosește sticlă fără materiale de fixare suplimentare. Desigur, o astfel de soluție arhitecturală și de proiectare va necesita costuri suplimentare atât pentru achiziționarea materialului în sine, cât și pentru instalarea acestuia. Dar rezultatul obținut merită, fără îndoială, toată investiția..

Sticlă călită pe acoperiș

Acoperiș de sticlă

Secțiuni de sticlă pe acoperiș

Bucătărie de acoperiș din sticlă

Deci, pentru a rezuma: atunci când alegeți un material de construcție pentru crearea unui acoperiș, trebuie să vă amintiți o regulă simplă – cu cât este mai mare densitatea materialului de acoperiș, cu atât ar trebui să fie unghiul de înclinare a pantei. Acest lucru este necesar pentru a crea o acoperire de clădire cu adevărat fiabilă, pe termen lung și durabilă, care să reziste la orice manifestare naturală..

Stil spaniol

Clădire în tonuri de maro

Structura maiestuoasă