Principalele tipuri de fundații

Acesta este cazul când «ce numești barca, așa că va pluti». La urma urmei, puterea casei depinde de care va fi baza. Este necesar să se determine calitatea și starea solului, clima, greutatea clădirii și, în funcție de aceasta, să se aleagă opțiunea de a pune fundația potrivită pentru această zonă specială. Acum există multe varietăți de fabricație, după cum se spune, pentru fiecare gust. Materialele pentru fundație trebuie alese după analizarea tuturor celor de mai sus. Și pentru a nu ne confunda printre numeroasele materiale de construcție propuse, ne vom ocupa de tipuri, de avantajele și dezavantajele acestora, precum și de ceea ce poate fi trucurile murdare și ce trebuie luat în considerare.

Principalele tipuri de fundații: argumente pro și contra

Fond de ten pentru benzi

Diagrama fundației benzi

În funcție de caracteristicile de proiectare, acesta poate fi monolitic și prefabricat. Alegerea depinde de gradul de ridicare a solului: dacă este mic, atunci viziunea prefabricată este, de asemenea, potrivită, dacă dimpotrivă, atunci alegerea unei fundații de benzi monolitice va fi cea mai corectă. Cu toate acestea, nu uitați că fundația cu benzi nu este cea mai ieftină opțiune și este destinată unei case cu pereți grei, adică pentru o sarcină grea. Prin urmare, înainte de a construi, trebuie să analizați temeinic toate faptele, astfel încât concluzia unei fundații atât de scumpe să fie cu adevărat justificată. Fundația benzii poate fi împărțită în trei tipuri: moloz, cărămidă și beton de moloz. Fiecare tip are propria durată de viață. Dacă este o specie de moloz, atunci are 150 de ani. Dacă cărămidă – atunci de la 30 la 50 de ani. Dacă beton de moloz – 50-75 ani. Avantajele fundației sunt că sarcina este distribuită uniform; atunci va fi posibil, dacă este necesar, să atașați, refaceți după cum doriți; și, desigur, în fiabilitate. Dezavantaje în masivitatea sa și în consumul ridicat de materiale de construcție.

Fundația coloanei

Diagrama fundației coloanei

Aceasta este o opțiune mai economică, dar este potrivită doar pentru construcția de case ușoare. Există o caracteristică importantă într-o fundație coloană: rezistă la precipitații mult mai bine decât o fundație de bandă și tolerează mai ușor deformarea solului. Poate fi realizat din cărămidă, piatră, beton, beton moloz, beton armat monolitic.

Se pot distinge trei tipuri în ceea ce privește adâncimea plasării:
Fundație de grămadă

Fundație de grămadă

Cea mai potrivită opțiune pentru clădiri grele de dimensiuni mari și pentru terenuri instabile. În construcțiile private, acest design nu este practic folosit. Un teanc este un stâlp cu capăt ascuțit. Acestea sunt conduse sau înșurubate în pământ, ocolind posibilele plutitoare, mobilitatea și sprijinind solul solid. În fundația finită, fiecare grămadă poate rezista la o sarcină de 2 până la 5 tone. Este destul de dificil pentru tine să pui o astfel de bază. Acum multe organizații oferă astfel de servicii și, în același timp, sunt responsabile și de munca depusă. Deci, în acest caz, este mai bine să consultați un specialist. Dar acest lucru va necesita mulți bani. Dacă finanțele nu permit angajarea lucrătorilor, atunci forarea se poate face cu un burghiu manual de construcție. Fiabilitatea unei astfel de fundații nu lasă nici o îndoială. Dar există câteva dezavantaje: fundația grămezii nu este potrivită pentru solurile în mișcare orizontală – în acest caz, este necesar un grătar rigid din beton armat. De asemenea, acest tip de fundație nu prevede o cameră la subsol (acest lucru necesită o mulțime de forțe și fonduri suplimentare).

Fundație de placă (plutitoare)

Se folosește de obicei la construcția de panouri din lemn și case de bușteni. O caracteristică a unei astfel de fundații este că, spre deosebire de o fundație de centură și grămadă, este situată sub întreaga zonă a clădirii. Fundația în sine este un cadru metalic umplut cu beton. Mai mult, îmbinările cadrului trebuie să fie conectate rigid. Avantajul unei astfel de fundații este simplitatea sa relativă. Adică, nu este dificil să-l faci singur și fără a folosi mașini grele pentru mișcarea pământului. De asemenea, se poate pune o fundație a plăcii pe un teren într-un nivel ridicat de apă subterană, pe sol eterogen. Fundația plutitoare tinde să se deplaseze împreună cu mișcările solului și, astfel, sarcina de pe pereți este slăbită. Dacă vorbim despre o remiză sau garaj, atunci nu puteți adăuga podele suplimentare, ci folosiți suprafața fundației ca podea. Dezavantajul unei astfel de fundații este dezavantajul financiar, deoarece se vor cheltui mulți bani pe beton și armături metalice.

De fapt, ideea nu este chiar despre rentabilitatea economică sau dezavantajul unei anumite fundații. Întregul punct este ce tip de fundație este necesar pentru clădirea dvs. Prin urmare, trebuie să treceți dintr-un set de parametri și caracteristici specifice unui site real. După cum s-a menționat mai sus, fundația este partea principală a structurii și, prin urmare, cât de puternică și durabilă va fi clădirea depinde de modul în care tipul de fundație este ales corect, de cât de precisă este efectuată analiza solului și, desigur, de calitatea fundației în sine. Deci, dacă nu există nicio modalitate de a o analiza singur, luați-vă grija să invitați un specialist, astfel încât clădirea să nu se dovedească inutilă și nesigură, iar banii «aruncat» în vânt.