Sfaturi practice privind alegerea unui aspect de bucătărie

Spațiul de bucătărie este inima oricărei case, focalizarea, vatra și centrul său pentru coordonarea vieții de familie. De aceea atmosfera din bucătărie ar trebui să fie nu numai frumoasă și confortabilă, ci și confortabilă și practică. Pentru ca o vatră să vă mulțumească pe dvs. și familia dvs., atunci când o planificați, trebuie să țineți cont de o mulțime de criterii, printre care în partea de sus a listei sunt funcționalitatea, confortul și ergonomia camerei. Confortul utilizării bucătăriei este determinat în primul rând de aspectul său de succes. Este necesar să vă gândiți la ce tip de aspect va fi cel mai potrivit pentru camera dvs. înainte de a planifica un proiect de proiectare. Sperăm că următoarele recomandări vă vor ajuta să luați decizia corectă și să faceți o renovare de vis, în urma căreia întreaga familie se poate bucura de șederea lor într-o bucătărie confortabilă, funcțională și frumoasă..

Amenajarea bucătăriei

Înainte de a continua studiul direct al tipurilor de planificare a spațiului bucătăriei, aș dori să spun despre câteva recomandări utile. Alegerea aspectului bucătăriei este influențată de locația sa în apartament sau gospodărie, piață, numărul și locația deschiderilor ușilor și ferestrelor și aspectul sistemelor de inginerie. Desigur, toate aceste criterii trebuie luate în considerare înainte de a comanda mobilier și electrocasnice. În plus, există mai multe reguli, în urma cărora puteți crea un spațiu de bucătărie cu adevărat funcțional, sigur și confortabil:

  • incearca sa folosesti «regula triunghiului». Esența sa este simplă – elementele principale ale zonei de lucru din bucătărie, cum ar fi frigiderul, aragazul și chiuveta, ar trebui să fie situate la vârfurile unui triunghi imaginar. Atunci gazda (sau proprietarul) nu va trebui să cheltuiască energie și acțiuni suplimentare pentru a se deplasa între aceste segmente principale de lucru. În mod ideal, aria acestui triunghi este de 4-8 metri pătrați. m;
  • elementul de bucătărie cel mai dependent de utilități este o chiuvetă. Decideți locația sa și, în funcție de aceasta, distribuiți restul zonelor de lucru, segmentelor și aparatelor de uz casnic;
  • instalarea aragazului va trebui realizată cu o margine de suprafețe de lucru pe ambele părți, aproximativ jumătate de metru. Nu este de dorit să amplasați aragazul lângă o chiuvetă sau fereastră. Dacă există posibilitatea de a transfera comunicații cu gaz (dacă aragazul este cu gaz), este mai bine să le efectuați imediat, înainte de a începe reparația;
  • va fi mai bine dacă frigiderul se află într-unul din colțurile bucătăriei, astfel va fi posibil să nu întrerupeți suprafețele de lucru. Verificați dacă ușa deschisă a frigiderului nu interferează cu traficul din bucătărie;
  • este recomandabil să amplasați aparate de uz casnic înalte sau piese de mobilier astfel încât să nu apară deasupra suprafețelor de lucru, acest lucru reduce semnificativ dimensiunea zonei funcționale a bucătăriei.

Tipuri de spații de bucătărie

Colț (în formă de L)

ColţAcesta este unul dintre cele mai versatile tipuri de amenajări care se pot potrivi unei bucătării de aproape orice dimensiune, locație față de alte camere dintr-un apartament sau casă. Una dintre cele mai avantajoase opțiuni pentru utilizarea acestui tip de aspect ar fi o bucătărie de dimensiuni medii în formă pătrată (sau aproape de pătrat). Dacă urmează «regula triunghiului», apoi aranjamentul unghiular al amenajării bucătăriei îl urmărește cel mai îndeaproape – aparatele de uz casnic și sistemele de depozitare sunt situate de-a lungul pereților adiacenți, formând o zonă de lucru ergonomică.

Printre avantajele evidente ale unui aspect de colț se numără:

  • economisirea spațiului;
  • capacitatea de a instala un grup de mese în centru;
  • distribuția tuturor aparatelor încorporate de-a lungul a doi pereți perpendiculari;
  • ușurința mișcării între principalele segmente de lucru.

Printre dezavantajele aspectului unghiular, se poate observa doar că un astfel de aranjament al suprafețelor de lucru și auxiliare nu este potrivit pentru încăperi foarte înguste și foarte spațioase..

Aspectul colțului

Una dintre cele mai populare și economice opțiuni pentru producția de bucătării în zilele noastre este utilizarea panourilor din MDF cu o suprafață laminată. Toate ușile dulapului de bucătărie sunt echipate cu dispozitive de închidere a ușilor; în acest caz, puteți refuza instalarea mânerelor ușilor. În partea inferioară a dulapurilor de nivel superior, de regulă, lămpile sunt încorporate pentru iluminarea strălucitoare a suprafețelor de lucru. Din punct de vedere al întreținerii, cele mai practice sunt tocmai fostele suprafețe lucioase, practic nu prezintă amprente digitale, urme de picături de apă.

Cu un grup de mese

Cu un aranjament de colț de dulapuri de bucătărie și electrocasnice, există suficient spațiu în centru pentru instalarea unei mese de mese cu scaune sau chiar mini-fotolii.

Cu blaturi negre

Într-o performanță albă ca zăpada

Unghiul de planificare

Bucătărie luminoasă

Versiune alb-negru

Stil Loft

Sistem de dulap colțar

Liniar (într-un singur rând)

LiniarAcest aranjament de sisteme de depozitare și electrocasnice încorporate este ideal pentru încăperi înguste, spații mici. Pentru a observa într-un astfel de aranjament «regula triunghiului», este necesar să amplasați chiuveta și frigiderul pe ambele părți ale aragazului sau plitei. Aspectul liniar va fi eficient și ergonomic. Dacă lungimea suprafeței de lucru nu depășește un segment de 3,7 m.

Dezavantajul unui aspect liniar poate fi numit o zonă de gătit limitată, dar, așa cum am menționat anterior, pentru bucătăriile foarte mici, un astfel de aranjament poate fi singurul posibil.

Aspect liniar

Dacă toate dulapurile de bucătărie sunt aranjate pe un rând, cu aparate electrocasnice integrate în ele, există mult spațiu pentru instalarea unui grup de mese. Dacă nu este nevoie să integrați o mașină de spălat vase, o mașină de spălat și o sobă în nivelul inferior al unității de bucătărie, ci doar două din cele trei componente, atunci poate exista suficient spațiu.

Într-un rând

Aspect pe un singur rând

Unii proprietari folosesc amenajări cu un singur rând pentru spații mari, dacă doresc cât mai mult spațiu posibil pentru zona de luat masa..

Aranjament liniar al setului de bucătărie

Paralel (două rânduri)

Două rânduriDacă bucătăria dvs. este un spațiu accesibil și în același timp are o suprafață suficient de mare, atunci un astfel de aspect va fi ideal. De regulă, în acest caz, o sobă și o chiuvetă sunt situate pe o parte, iar într-un rând paralel există un frigider, alte aparate de uz casnic și sisteme de depozitare..

Printre dezavantajele unui aspect paralel, se poate observa imposibilitatea de a instala o masă în centrul camerei. Dar dacă bucătăria dvs. are o suprafață foarte mare, această problemă dispare..

Aspect paralel

Dacă bucătăria dvs. are două uși (de exemplu, intrarea din sufragerie sau coridor și ieșirea în sufragerie), atunci un aspect paralel va fi o opțiune ideală pentru amplasarea sistemelor de depozitare și a aparatelor electrocasnice încorporate..

În două rânduri

Uneori, un aspect pe două rânduri este utilizat pentru o cameră cu o singură intrare, cum ar fi în spațiul de bucătărie din fotografia de mai sus, unde unul dintre pereți este echipat cu o deschidere a ferestrei care nu iese pe stradă, ci în spațiu a camerei vecine.

În două rânduri

Aspect în formă de U

În formă de UO metodă de amenajare foarte convenabilă și spațioasă, potrivită pentru bucătăriile medii sau mari (cu o suprafață mai mare de 10 mp). Este foarte convenabil să încadrați cele trei elemente principale ale triunghiului într-un astfel de aranjament de segmente de bucătărie – unul pentru fiecare parte..

Avantajele aspectului în formă de U sunt evidente – sisteme de depozitare spațioase, capacitatea de a încorpora un număr mare de aparate de uz casnic.

Dezavantajul este imposibilitatea de a folosi pentru camere mici.

Aspect în formă de U

În această bucătărie cu un aspect în formă de U, una dintre părți nu este adiacentă peretelui, dar ea însăși este o partiție de ecran pentru sufrageria adiacentă. În acest caz, amplasarea convenabilă a suprafețelor de lucru este un ghișeu de bar pentru camera următoare, unde puteți organiza o zonă de mic dejun.

Sub forma unei scrisori

În jurul perimetrului

Aspect asimetric

Aceasta este o modificare a aspectului în formă de U, atunci când suprafețele de lucru și aparatele sunt amplasate de-a lungul a trei pereți, dar nu urmând forma unui dreptunghi, ci dispuse asimetric, în conformitate cu forma bucătăriei. În unele camere care au cutii de gunoi de gunoi sau alte cavități pentru comunicații, astfel de abateri de la geometria corectă a camerelor sunt inevitabile și vor trebui să fie luate în considerare la planificarea locației setului de bucătărie..

Aspect asimetric

Asimetrie

Amenajarea insulei

OstrovnayaAcest aspect este potrivit pentru bucătăriile mai mari decât media (peste 15 mp). Adesea astfel de bucătării sunt combinate cu o zonă de luat masa sau fac parte dintr-un living spațios. De fapt, puteți organiza un aspect de insulă cu oricare dintre tipurile de mai sus adăugând o insulă de bucătărie. După cum știți, o insulă este o suprafață de lucru, o zonă de luat masa, un sistem de depozitare sau o combinație a acestora, plasată în centrul camerei, cu spațiu liber pe toate laturile structurii. Mărimea insulei dvs., în primul rând, va depinde de zona bucătăriei în sine, precum și de funcționalitatea pe care doriți să o acordați elementului dvs. central. Cineva, pe lângă suprafețele de lucru, echipează insula cu o chiuvetă, construiește într-o plită. La baza insulei, puteți așeza o mașină de spălat vase sau un răcitor de vin (eventual ambele). Pe o parte a insulei de bucătărie, puteți organiza un blat pentru micul dejun (și dacă zona de bucătărie nu permite amplasarea unei mese, atunci pentru alte tipuri de mese). Puteți extinde insula cu o consolă și puteți obține o zonă completă de luat masa.

Printre avantajele clare ale unui aspect de insulă, în primul rând funcționalitatea ridicată și capacitatea de a crea un spațiu unic și eficient într-o cameră destul de mare.

Minus unul și este evident – nu este potrivit pentru camere mici.

Insula contra

Uneori, o insulă poate fi nu numai o structură monolitică dotată cu sisteme de depozitare și aparate de uz casnic integrate. În această mică bucătărie, de exemplu, un tejghea acționează ca o insulă, care poate fi folosită ca zonă de luat masa și de lucru, precum și ca sistem de depozitare..

Amenajarea insulei

Insula Mare

Aspectul insulei vă va ajuta să economisiți semnificativ spațiu dacă există alte segmente în cameră – sufragerie sau sufragerie. Este posibil să se integreze aparatele de uz casnic în baza insulei care nu se potrivesc în zona principală de lucru a bucătăriei..

Insula de bucătărie

Printre proiectele de design ale spațiilor moderne de bucătărie, există și cele în care absolut toate suprafețele de lucru și sistemele de depozitare sunt situate pe insulă și nu există deloc dulapuri de bucătărie. O chiuvetă, o plită, uneori un cuptor și o mașină de spălat vase sunt integrate în insula bucătăriei. Sistemele de depozitare sunt situate pe o parte a bazei insulei, cealaltă are o masă extinsă pentru amplasarea confortabilă a zonei de luat masa.

Bucătărie cu insulă

Insula în centru

Bucătărie albă cu insulă

Bucătărie spațioasă, cu o insulă

Insula în culori de oțel

Insula de lemn Într-o paletă ușoară În nuanțe de gri Capota peste insulă Insula Neagră Insula Albă

Consola către insulă

Aspectul insulei este excelent pentru o bucătărie minimalistă, care se străduiește să fie simplă și practică, cu un nivel ridicat de funcționalitate. În același timp, interiorul minimalist ar trebui să fie suficient de spațios, liber să se miște..

Bucătărie spațioasă

Lemn și oțel

Mobilier clasic

Dispunerea peninsulară

PeninsularAceasta este o modificare modificată a aspectului insulei, în care insula de bucătărie este combinată cu una dintre părțile laterale ale zonelor de lucru situate pe perete. Ca rezultat, se formează o anumită margine, care servește la zonarea zonelor de lucru și de luat masa..

Avantajele și dezavantajele aspectului peninsular repetă aproape complet caracteristicile tipului de insulă de amenajare a segmentelor de bucătărie. Dar schema peninsulară este potrivită pentru spații mai mici, datorită faptului că este mai compactă.

Dispunerea peninsulară

Într-un aspect peninsular, zona dvs. de luat masa (care se află în spatele tejghelei insulei) este suficient de departe de blaturile și plita. Dar, în același timp, toate mobilierele și aparatele sunt amplasate suficient de compact încât să putem vorbi despre utilizarea rațională a spațiului prevăzut pentru bucătărie..

Interior contrastant Peninsulă Dispunerea peninsulei Peninsula Albă Peninsula cu vârful întunecat Art Nouveau Bucătărie clasică mare

Luciu alb

Aspectul nu este fix

Acesta este un aspect liber, în care suprafețele de tăiere situate pe dulapuri, sisteme de depozitare, ghișee, sunt toate echipate cu roți care vă permit să schimbați aspectul de câte ori doriți prin deplasarea segmentelor de lucru. Această nouă tendință în organizarea spațiului de bucătărie este destul de convenabilă și vă permite să modificați interiorul fără eforturi mari, dar necesită camere cu adevărat spațioase..

Cum să înființezi o bucătărie foarte mică

Urmând recomandarea descrisă mai sus, este posibilă organizarea unei amenajări raționale, eficiente și practice a principalelor segmente ale spațiului bucătăriei chiar și într-o cameră foarte mică..

Chicinetă

Pentru unele camere foarte mici, va fi necesar să se ia în considerare posibilitatea mutării sistemelor de depozitare în afara bucătăriei, în coridor sau spațiu interior. Unii proprietari mută frigiderul în afara unei mici bucătării, integrându-l într-un ansamblu de mobilier de hol, de exemplu. În acest caz, nu este nevoie să vorbim despre comoditatea mișcării, dar suprafața mică a bucătăriei își lasă amprentele asupra posibilității de amenajare a mobilierului și a aparatelor de uz casnic.

Camera mica

Mică zonă de bucătărie

Mic și luminos

Desigur, cu o astfel de amenajare a segmentelor de bucătărie, nu poate fi vorba de amplasarea zonei de luat masa într-o cameră mică, dar toate suprafețele de lucru necesare și aparatele de uz casnic pot fi integrate cu succes într-o zonă mică de bucătărie..

Interior contrastant

Interior auster alb

În plus față de un aspect adecvat, în încăperile mici este important să se utilizeze alte tehnici care extind vizual spațiul – o paletă ușoară, elemente de sticlă și oglindă, decor minimal, linii și forme stricte.

Bucătărie mică cu peninsulă

Bucătărie modestă

Cum, dintre varietatea de amenajări de bucătărie, să o alegeți pe cea care se va potrivi în parametrii bucătăriei dvs. în cel mai eficient și practic mod? Există mai multe recomandări practice de la specialiști în amenajarea ergonomică a spațiului: