Proiectare hol și coridor într-o casă modernă

Cel mai adesea, proprietarii de apartamente și case private apelează la reparația holului și a coridoarelor chiar la capătul modificării locuințelor. În acel moment, resursele proprietarilor de case sunt epuizate – nu există timp, bani, idei creative și dorințe de a le pune în aplicare. Dar holul este o carte de vizită a oricărei case. Aceasta este camera care în fiecare dimineață «se vede» noi într-o nouă zi și «se intalneste» toți membrii gospodăriei seara. Acesta este spațiul pe care îl vede mai întâi orice oaspete al casei noastre. Și din cât de mult corespunde ideilor noastre despre frumusețe, confort și practic, puteți obține prima impresie a designului întregului spațiu de locuit..

Ușa din față cu inserții de vitralii

Desigur, principiile creării interiorului holului și a altor spații auxiliare într-un apartament și o casă privată vor fi diferite. Iar ideea nu este doar în diferența de dimensiuni, forme și configurații a camerelor, ci și în modul de viață în apartamente private și într-o clădire de apartamente. În această publicație, vom încerca să abordăm problema decorării spațiilor auxiliare în diferite tipuri de locuințe, creând un design practic, frumos și modern..

Camera luminoasa

Sisteme originale de stocare

Decorarea holului și coridorului

Dacă, atunci când începem să rezolvăm problema achiziționării materialelor de finisare pentru un dormitor sau o cameră de zi, suntem complet liberi în alegerea noastră, atunci pentru spații specifice precum holul de intrare, este necesar să respectăm o serie de criterii:

  • finisarea pardoselilor ar trebui să fie realizată din materiale durabile, rezistente la uzură, care pot reacționa calm nu numai la pantofii de stradă cu murdărie, saci grei, skateboard-uri și role, căderea pe tocuri stiletto și doar trafic constant;
  • pardoseala trebuie să fie ușor de curățat, deoarece va trebui deseori curățată umedă și, eventual, cu utilizarea de agenți de curățare (curățare frecventă, chiar și zilnic);
  • într-o casă privată, sunt impuse cerințe chiar mai stricte pe pardoseală decât pe etajele din apartament;
  • pentru pereți, este important să alegeți un material de finisare care să nu fie colorat, care ar putea fi curățat dacă este necesar (poate curățarea săptămânală a suprafețelor);
  • criteriile pentru selectarea materialelor de finisare lavabile sunt consolidate pentru casele cu copii mici și animale de companie;
  • paleta de culori și designul materialelor de finisare ar trebui să se încadreze armonios în imaginea generală a imaginii casei, indiferent dacă este vorba de o proprietate privată a casei în afara orașului sau de un apartament al orașului.

Design modern de hol

Interior în tonuri de gri

Tavan

Nu există cerințe serioase pentru proiectarea tavanului pe hol sau coridor. Iată întreaga gamă de soluții posibile – structuri suspendate, tavane suspendate, vopsire, tencuială decorativă sau tapetare. Totul depinde de înălțimea plafoanelor, de stilul ales de decorare a camerei, de capacitățile dvs. financiare și de preferințele personale.

Decorarea tavanului pe coridor

Suprafețe albe ca zăpada

Pentru a efectua cele mai rentabile tipuri de lucrări de finisare, cum ar fi vopsirea, tapetarea și tencuiala decorativă, va fi necesar să pregătiți suprafața tavanului, aducându-l într-o stare perfectă și uniformă. Desigur, astfel de acțiuni vă vor cere să cheltuiți timp, bani, efort. Dacă această opțiune nu vi se potrivește, atunci nu ezitați să alegeți un sistem de plafon întins care poate ascunde nu numai imperfecțiunile de suprafață și dezechilibrele semnificative ale nivelului (care se găsește adesea în apartamentele construite în secolul trecut).

Cameră albă ca zăpada și lumină pe coridor

O altă opțiune pentru decorarea tavanelor pe coridor sau hol, care nu necesită nivelarea suprafețelor într-o stare ideală, este utilizarea panourilor de tavan. Unele dintre ele sunt atașate la un cadru (cadru) din lemn sau metal, altele sunt lipite direct de tavan. În orice caz, puteți instala singur panourile de tavan. În proiectele moderne de design, puteți găsi din ce în ce mai mult utilizarea panourilor de lemn pentru placarea tavanelor. Este păcat că această opțiune este potrivită pentru camere cu înălțimi de cameră medii și mari..

Combinații contrastante

Decor original de tavan

Pereți

Teoretic, multe materiale diferite pot fi folosite pentru decorarea pereților de pe hol, cu excepția hârtiei și tapetului textil datorită imposibilității curățării suprafețelor fără a pierde aspectul materiilor prime de finisare. Dar, în practică, se dovedește că chiar și la prima vedere vinilul practic și tapetul netesut (care poate fi supus curățării umede și semi-umede) sunt supuse unei contaminări destul de rapide. Tapetul este ideal pentru utilizare în combinație cu panouri de perete. Până la aproximativ jumătate din înălțimea pereților din partea inferioară se folosește placarea cu panouri de perete (care poate fi curățată chiar și cu mijloace speciale, fără consecințe pentru prezentarea finisajului), iar nivelul superior este acoperit cu tapet.

Decorarea holului

Interior minimalist

O combinație similară este, de asemenea, practică atunci când se aplică pe partea superioară a pereților, vopsind, aplicând tencuială decorativă, tapet lichid sau microciment. În același timp, în ceea ce privește alegerea soluțiilor de culoare pentru executarea atât a părților superioare cât și inferioare a decorului de perete, există o mulțime de opțiuni. Puteți utiliza o singură culoare, nuanțe similare în stare de spirit și temperatura culorii, sau puteți crea o combinație contrastantă. Desigur, pentru spațiile mici este mai bine să nu vă lăsați purtați cu tonuri luminoase și întunecate..

Design ușor

Dacă nu intenționați să atârnați articole de garderobă în celulele care fac parte din sistemele de depozitare, dar veți cupla cârligele direct pe perete, atunci trebuie să vă asigurați că panourile de perete protejează complet planurile verticale de umezeala care poate rămâne pe exterior îmbrăcăminte.

Finisaj combinat

Pe un hol luminos

O abordare originală și în același timp modernă a proiectării spațiilor ne este oferită de designeri sub formă de pereți din zidărie. Peretele de cărămidă este tratat cu antiseptice speciale și spray-uri de protecție. În casele cu pereți de panouri, zidăria poate fi obținută într-o varietate de moduri – de la utilizarea panourilor de perete compozite la plăci care imită în mod eficient cărămida..

Pereți de cărămidă pe hol Design original

Este evident că baza imaginii holului sau sufrageriei este decorarea pereților. Temperatura de culoare a camerei depinde de ce soluție de culoare ați adoptat pentru decorarea suprafețelor verticale – «cald» sau «rece» nuanțele afectează designul camerei auxiliare în moduri diferite. Putem spune în siguranță că un hol modern este un spațiu ușor din toate punctele de vedere. Abundența suprafețelor albe nu mai poate surprinde compatrioții noștri – un sejur îndelungat în apartamente mici i-a învățat pe mulți să adopte o regulă simplă de proiectare: cu cât camera este mai mică, cu atât ar trebui să fie mai deschisă schema de culori..

Idila albă ca zăpada

Decorație albă ca zăpada a tavanului și a pereților

În proiectele moderne de design, este dificil să găsești holuri cu decorațiuni de perete imprimate. Cel mai adesea, se folosesc tonuri monocromatice, neutre pentru dispoziție. Elementele de mobilier (sisteme de depozitare) sau câteva decoruri pot acționa ca accente pe un fundal atât de deschis. Dar cel mai adesea, numai lucrurile situate pe umerașe sunt pete luminoase în camera luminoasă a holului..

Accente strălucitoare pe fundal alb

Finisarea unei camere mici

Podele

Cea mai bună opțiune pentru decorarea podelelor de pe hol sunt plăcile ceramice. O astfel de acoperire va proteja în mod fiabil suprafața de umezeală, murdărie și stres mecanic. Ceramica pe podea este o investiție bună pentru anii următori. Materialele moderne de finisare din această gamă sunt sigure de utilizat și ușor de întreținut. Plăcile ceramice pot fi spălate și curățate cu agenți chimici, nu se estompează, nu crăpă din când în când și servesc mult timp dacă sunt manipulate cu atenție.

Gresia ca podea

Ornament original pe podea

Utilizarea plăcilor pentru placarea pardoselilor este deosebit de importantă pentru casele private de tip urban sau suburban. Gazdele și oaspeții lor intră pe hol direct de pe stradă și aduc umezeală, noroi, zăpadă topită și pietre mici pe tălpi care pot deteriora suprafața podelelor. Prin urmare, chiar și atunci când utilizați plăci ceramice ca acoperire, este necesar să puneți un covor chiar la ușă..

Combinație de finisaje de podea

Placi de clincher pe podea

Există, de asemenea, dezavantaje în folosirea plăcilor ca pardoseală. Costul materialului de acoperire și al serviciilor nu este accesibil pentru toți proprietarii de case. Dar, având în vedere că astfel de lucrări de reparații sunt efectuate de mai mulți ani, finisarea podelelor holului cu ceramică va avea rapid rezultate, ca să nu mai vorbim de faptul că plăcile frumoase de pe podea pot deveni un decor și principalul punct culminant al interiorului..

Pardoseli pestrițe

Opțiuni de pardoseală versatile

Pentru a acoperi podelele de pe hol, puteți utiliza, de asemenea, un material de finisare ieftin – linoleum. Este ușor de utilizat, nu lasă să treacă umezeala și reacționează calm la utilizarea agenților de curățare. Dar influențele mecanice ale diferitelor tipuri de linoleum sunt greu de suportat. Amprentele de pantofi stiletto rămân chiar și în materiale cu trafic intens.

În culori vii

Diferite materiale sunt utilizate ca pardoseală în coridoare. Dacă coridorul dvs. nu duce la o ieșire în curtea din spate sau terasă (într-o casă privată), atunci gama de materiale de finisare posibile este suficient de largă – de la linoleum banal la parchet. Desigur, decorarea coridorului nu ar trebui să fie discordantă cu imaginea întregii locuințe, încadrându-se armonios în stil, design și schema de culori acceptată..

Parchet

Laminat ușor

Stil modern

Mobilier pentru încăperi utilitare

Sisteme de stocare

Este extrem de dificil să faci fără sisteme de depozitare pe hol. Pe lângă faptul că este necesar să poți plasa îmbrăcăminte exterioară și încălțăminte, este necesar să depozitezi genți, umbrele, echipamente sportive, accesorii pentru animalele de companie și multe altele. De regulă, sistemele de depozitare pe holuri sunt reprezentate de ansambluri combinate de rafturi deschise, umerase și dulapuri închise. Această abordare vă permite să păstrați în ordine nu numai îmbrăcămintea exterioară a tuturor gospodăriilor, ci și să distribuiți încălțăminte și accesorii de sezon..

Sisteme de depozitare pe hol

Partea superioară albă - partea inferioară întunecată

Mobilier ușor

Rafturi uriașe

Dacă vorbim despre performanța culorilor sistemelor de stocare pe holuri, atunci cea mai bună opțiune pentru spațiile mici sunt culorile deschise. Ele extind vizual spațiul și sunt mult mai ușor de perceput psihologic într-un design monolitic de la podea până la tavan. Doar la prima vedere poate părea că pentru o cameră pe hol specifică din punctul de stocare a poluării, lumina și cu atât mai mult tonurile albe sunt o idee proastă. Dar dacă mobilierul poate fi șters cu un burete sau o cârpă umedă, atunci suprafețele ușoare sunt mult mai practice decât cele întunecate – nu prezintă amprente digitale, urme de picături de apă.

In alb

Sisteme de stocare albe

Imagine albă a camerei

Paleta albă ca zăpada

Minimalism ușor

Versiune neutră a sistemelor de stocare cu multe compartimente pe hol de dimensiuni medii și mari – diferite nuanțe de gri. Multe nuanțe de gri sunt acum mainstream pentru proiectele de design modern. Fie că este vorba de decor, culoare mobilier sau decor, nuanțele nobile și discrete de gri vor crea o imagine armonioasă a camerei, oferindu-i un aspect relaxat și creând o atmosferă în care toată lumea se va simți confortabil.

Nuanțe de gri deschis

În gri

Toate nuanțele de gri

O altă opțiune universală pentru executarea unui sistem de depozitare impresionant este utilizarea unui model natural din lemn ușor. Un astfel de ansamblu nu se va potrivi organic în orice interior al camerei auxiliare, ci va aduce și căldură naturală imaginii spațiului..

Specii lemnoase ușoare

Mobilier suplimentar

Pe hol, pe lângă sistemele de depozitare, sunt instalate adesea mici banchete sau mini-scaune. Cea mai bună opțiune pentru a economisi spațiu pe holuri adesea mici este integrarea scaunelor într-un complex de sisteme de depozitare. Dar dacă aveți destui metri pătrați de spațiu auxiliar, puteți lua în considerare și posibilitatea de a instala scaune portabile, ceea ce va facilita procesul de încălțăminte și vă va permite pur și simplu să respirați după o zi grea de muncă..

Zona de relaxare pe hol

Complex de mobilier pentru hol

Fotoliu pe un hol spațios

Dacă totul este foarte clar cu mobilierul de pe hol, atunci spațiul coridoarelor nu este adesea utilizat deloc în ceea ce privește amenajarea mobilierului. Dar, în multe camere auxiliare, puteți instala rafturi pentru depozitarea cărților. Chiar și un mic ansamblu de rafturi deschise cu o adâncime minimă poate găzdui o întreagă bibliotecă de acasă, descărcând un living sau un dormitor..

Bibliotecă joasă

Depozitarea cărților pe hol

Rafturi încorporate

Rafturi deschise pentru cărți

Rafturi de colț

Rafturi pentru cărți încorporate

Sisteme de depozitare pe hol

Sifoniere mici, mese, standuri și simple console atașate la pereți – toate aceste piese de mobilier nu numai că pot ameliora sistemele de depozitare din alte încăperi, ci influențează și formarea unui interior unic pentru încăperile auxiliare. Principala condiție pentru instalarea unor astfel de elemente de design este deplasarea nestingherită a gospodăriilor dintr-o cameră în alta prin utilizarea spațiului de pe coridor. Există destule modele de mobilier la vânzare pe scară largă, cu o adâncime mică, suprafețe rotunjite care se potrivesc cu ușurință în spații mici.

Comoda pentru coridor

Sisteme de depozitare a scărilor

Compoziție întunecată

Ansamblu contrastant

Dulapurile și consolele suspendate sunt utilizate pe scară largă. Astfel de piese de mobilier sunt convenabile deoarece sunt atașate de pereți, lăsând suficient spațiu dedesubt pentru așezarea pantofilor (chiar și a cizmelor înalte). Economisirea spațiului utilizabil este una dintre cele mai presante probleme în îmbunătățirea unor astfel de spații specifice, precum holurile și coridoarele..

Dulapuri suspendate

Dacă holul dvs. este, de asemenea, o cameră pentru amplasarea scărilor, atunci spațiul de sub el nu poate fi ignorat din punct de vedere al mobilierului. Sisteme de depozitare sub formă de raft cu rafturi deschise sau dulapuri cu uși articulate, sertare – orice opțiune este potrivită pentru amenajarea zonei de sub scări. Puteți amenaja un colț de lectură confortabil cu un scaun moale și confortabil și un mic suport de masă, lampă de podea sau lampă de masă.

Colț de lectură sub scări

Sisteme de depozitare sub scări

Decorarea holurilor și coridoarelor

Multe spații auxiliare ale apartamentelor rusești (în special cele construite în secolul trecut) au zone atât de modeste încât proprietarii pur și simplu nu au o chestiune de decor. Dar, ca decor, puteți folosi articole interioare funcționale. De exemplu, un sistem de iluminat, căruia i se acordă o atenție specială pe holuri și coridoare, nu numai că își poate îndeplini perfect funcțiile principale, ci și poate decora interiorul, aduce originalitate, luminozitate sau creativitate la crearea designului unei camere. Holurile și coridoarele apartamentelor, de regulă, sunt lipsite de surse de lumină naturală. Absența ferestrelor afectează în mod direct alegerea corpurilor de iluminat pentru spațiile auxiliare.

Sistem de iluminat pe coridor

Design alb și negru

Coridor în tonuri de gri

Dacă holul sau coridorul dvs. are tavanuri joase, atunci ar fi mai bine să instalați lămpi de perete care să direcționeze fluxul de lumină în sus. Astfel, va fi posibilă nu numai crearea unei atmosfere prietenoase traficului în cameră, ci și creșterea iluminării camerei. În camerele cu tavan înalt, nu există restricții privind alegerea dispozitivelor de iluminat, totul depinde de natura generală a designului spațiului, de stilul interior ales.

Lămpi de perete

Evidențierea imaginilor și fotografiilor

Amplasarea (și numărul) corpurilor de iluminat în coridor și hol va depinde de forma și dimensiunea camerei, de numărul de uși care duc către alte camere, de paleta de culori selectată (cu cât gama de decorare a camerei este mai întunecată, cu atât mai multe surse de lumină sunt ar trebui să fie). Un lucru este evident – nu merită economisit pe sistemul de iluminat pentru spații auxiliare. O cameră mică fără ferestre cu iluminare insuficientă va părea și mai modestă ca dimensiune și poate crea o impresie negativă despre întreaga proprietate a locuinței sau a apartamentului în ansamblu..

Decorarea holului

Lămpi încorporate pe hol

Există întotdeauna loc pentru decorarea pereților. Chiar și în cel mai mic și mai îngust coridor, puteți agăța o imagine sau o fotografie în rame. Spațiile auxiliare sunt o priză pentru cei care nu au putut găsi spațiu în sufragerie sau dormitor pentru o colecție de lucrări de artă, portrete de familie sau orice alt tip de decor de perete. Camerele mici sunt cel mai adesea decorate în culori deschise, iar pereții albi ca zăpada sau pastel sunt un fundal ideal pentru orice elemente de decorare a pereților, de la picturi la panouri..

Coridor - expoziție foto

Decor de perete

Pereți de coridor - fundal pentru picturi

Despărțire ca suport

Designul coridorului contrastant

Pe fundal alb

Oglinda poate fi numită în siguranță principalul element decorativ al holului și al multor coridoare. Pe lângă îndeplinirea funcțiilor sale principale, oglinda contribuie la extinderea vizuală a spațiilor mici și la decorarea interioară. O oglindă originală sau un cadru frumos pentru aceasta poate schimba întreaga imagine a camerei, aducând originalitate, expresie și creativitate designului holului sau coridorului. În proiectele moderne de design, puteți găsi compoziții întregi de oglinzi care împodobesc pereții camerelor auxiliare..

Compoziția oglinzilor

Combinații de culori originale

Plasând o oglindă de la podea la tavan și uneori ocupând întregul perete cu o suprafață a oglinzii, este posibil să se creeze o înșelăciune vizuală a infinitului holului sau al spațiului de pe coridor. Ștergând limitele camerei, obținem nu numai o creștere a volumului camerei, ci și aducem originalitate interiorului.

Peretele oglinzii