Plafon în grădiniță: idei de proiectare

Crearea unui design pentru o cameră pentru copii este la fel de interesantă, pe cât este o sarcină responsabilă. Este necesar nu numai să alegeți materialele sigure, fiabile și durabile pentru decorare, ci și să țineți cont de faptul că pentru micul proprietar al camerei aceasta este o lume întreagă în care crește, se dezvoltă, învață lucruri noi, este fericit și trist. Când planificați renovarea unei camere pentru copii, nu există fleacuri – este necesar să vă gândiți la fiecare detaliu – de la conceptul general, paleta de culori și tema până la designul comutatorului. Suprafața, care cu siguranță nu poate fi numită fleac, despre care vom discuta în acest articol, este plafonul. Ce materiale de finisare utilizați pentru a crea un strat sigur, frumos și fiabil, cum puteți diversifica designul tradițional, cum să găsiți idei originale pentru o abordare individuală a temei decorării unei creșe și, în același timp, să nu distrugeți bugetul familiei? Vom încerca să răspundem la aceste și la alte întrebări cu ajutorul unei selecții largi de proiecte de design pentru camerele copiilor cu o mare varietate de modele de tavan..

Decorarea camerei copiilor

Decorarea tavanului în grădiniță

Metode de creare a finisajelor de tavan

Învelișul ideal de tavan pentru camera unui copil are următoarele caracteristici:

 • ecologic (sigur pentru oameni și mediu);
 • durabil (nu își pierde în timp calitățile estetice și proprietățile tehnologice);
 • igienic (mediul nu trebuie să contribuie la formarea și răspândirea ciupercii, mucegaiului);
 • sigur (nu este surprinzător faptul că niciun părinte nu ar dori ca elementele de finisare a tavanului să cadă asupra copilului);
 • în armonie cu stilul de performanță, culoare și soluție de textură cu designul întregii camere;
 • ușor de instalat (la urma urmei, mulți ar dori să economisească la serviciile specialiștilor și să efectueze instalarea pe cont propriu);
 • la prețuri accesibile (proiectarea unei camere pentru copii «vieți» nu pentru mult timp, deoarece copilul crește, interesele și preferințele sale se schimbă și culoarea drăguță, roz pal a camerei, atât de iubită de planul de cinci ani, încetează să mai fie plăcută de amanta adolescentă).

Tavan cu dungi

Abordare neobișnuită

Design original

Din păcate, este imposibil să găsești o opțiune de finisare care să satisfacă fiecare punct al cerințelor. Părinții vor trebui să rezolve dilema (scumpă, dar de înaltă calitate, rapid, dar nu ecologică etc.) în orice caz. Începeți de la conceptul de proiectare a camerei ales, de capacitățile dvs. financiare și de experiența dvs. de finisare a lucrărilor.

Decorarea în camera fetei

Interior în culori pastelate

Design non-banal

Accente strălucitoare

Tavan întins

Tavanele întinse sunt incredibil de populare în țara noastră. O pânză realizată din folie sau țesătură din PVC impregnată cu o compoziție specială este întinsă peste un cadru metalic instalat în jurul perimetrului camerei. Este posibil să creați o suprafață perfect plană datorită încălzirii pânzei cu un special «tun». Avantajele acestei metode de finisare sunt:

 • posibilitatea instalării fără pregătire preliminară a suprafeței (pentru apartamente și case cu tavane inegale, prezența diferențelor de nivel – o opțiune ideală);
 • instalarea se efectuează rapid, în termen de 3-4 ore toate lucrările vor fi finalizate;
 • pânza nu absoarbe umezeala și nu atrage praful – o opțiune excelentă de finisare pentru camera unui copil alergic;
 • o gamă destul de largă de soluții color, capacitatea de a aplica imprimarea fotografiilor, gravarea.

Combinații contrastante

Tavan întins

Cer înstelat

Dezavantajele finisării cu structuri de tensiune includ:

 • cost relativ scump (în comparație cu tapetul ieftin, pictura);
 • necesitatea de a utiliza serviciile specialiștilor;
 • după instalare, un miros neplăcut și sintetic va persista o perioadă de timp;
 • Filmul din PVC nu este un material ecologic, nu este capabil să treacă aerul, prin urmare, toate celelalte decorațiuni ale camerei (pereți și podele) trebuie «a respira»;
 • nivelul tavanului după instalarea structurii de tensiune este redus cu câțiva centimetri (în funcție de curbura suprafețelor).

Nuante pastelate

Dormitor pentru o fată în tonuri violet

În ciuda unei liste serioase de neajunsuri, tavanele întinse pot fi folosite ca decor pentru camerele copiilor, dacă respectați câteva reguli:

 • dacă folosiți o pânză sintetică pentru finisarea tavanului, care poate schimba microclimatul camerei, dar este mai bine să alegeți hârtie sau alt tapet natural pentru pereți și parchet pentru podele;
 • camera va trebui să fie ventilată în mod regulat (mențineți ferestrele pe microventilație);
 • dacă este posibil, atunci preferați un film din PVC decât o țesătură textilă cu microperforare;
 • este necesar să luați o atitudine responsabilă față de alegerea producătorului pânzei și să cumpărați numai produse certificate.

Proiectarea tavanului neutru

Plafon ușor

Într-o performanță albă ca zăpada

Dacă vorbim despre design și soluții de culoare, este evident că cea mai populară, versatilă și neutră versiune a plafonului întins este o pânză de satin alb ca zăpada. Dacă în cameră este planificată o execuție colorată a pereților (cel puțin unul, accent), atunci cea mai bună opțiune pentru crearea unui fundal neutru al tavanului va fi o execuție albă ca zăpada. Pentru spații mici, această metodă de finisare va fi optimă, culoarea albă într-un design lucios va ajuta la creșterea vizuală a înălțimii tavanului.

Finisaj ușor

Tavan întins alb ca zăpada

Tavan alb pentru pereți luminoși

Performanța strălucitoare a structurii de tensiune poate deveni un accent original al interiorului. Dar este important să înțelegem că acest mod de a atrage atenția asupra tavanului este potrivit numai pentru încăperile cu înălțime suficientă. În camerele cu tavane joase, decorațiunile luminoase pot crea efecte psihologice negative care creează «greu» atmosferă în cameră.

Într-o performanță strălucitoare

Cameră azurie

Finisaj luminos

Folosim gips-carton

Decorarea tavanului cu gips-carton este un mod ieftin, practic și destul de durabil de a crea un strat frumos și ecologic. Acest finisaj are mult mai multe avantaje decât dezavantaje:

 • din chiar denumirea materialului este clar că acesta constă numai din materii prime ecologice – carton și gips;
 • materialul are proprietăți hipoalergenice;
 • tavanul din gips-carton va ajuta la rezolvarea problemei vecinilor zgomotoși, deoarece are calități excelente de izolare fonică;
 • o bună izolare termică este un alt avantaj al foilor de gips-carton;
 • ușurința procesării, flexibilitatea suficientă a materialului permite diverse idei de proiectare, utilizarea sistemelor complexe de iluminat cu diferite tipuri de lămpi (dispozitive locale sau iluminare cu benzi);
 • gips-carton poate fi montat pe o suprafață de tavan netratată și o puteți face singur dacă aveți instrumentele și abilitățile necesare în finisarea lucrărilor;
 • gips-carton are o siguranță ridicată la incendiu – numai un strat de hârtie poate arde, gipsul în sine este carbonizat, nu contribuie la răspândirea focului.

Dormitor în culori pastelate

Tavan cu stele

Decorare într-o cameră spațioasă

Dezavantajele utilizării gips-cartonului ca material de finisare includ următoarele:

 • instalarea este un proces destul de laborios, durează mult timp și lasă multă murdărie după finalizarea lucrării;
 • înălțimea tavanului scade inevitabil;
 • instalarea gips-cartonului nu completează finisajul – este necesar să închideți cusăturile, să nivelați suprafața și să aplicați vopsirea finală, tapetarea sau orice alt tip de decor (care poate afecta în mod semnificativ respectarea mediului înconjurător a structurii, ca să nu mai vorbim de costuri suplimentare de bani, timp și efort).

Dormitor pentru două fete

Proiectare cameră fecioară

Decor luminos de tavan

Combinații alb-violet

Structuri suspendate

Structura suspendată constă din module de tavan care sunt atașate la un cadru metalic. Modulele de tavan pot fi din lemn, plastic, tencuială și chiar din sticlă și oglindă, cadrul fiind cel mai adesea realizat dintr-un profil metalic, mai rar – din lemn sau metal-plastic. Din punctul de vedere al respectării și siguranței mediului pentru o cameră pentru copii, foile din lemn și ipsos sunt de preferat pentru crearea structurilor suspendate.

Tavan suspendat

Îmbrăcăminte din lemn

Suprafețe albe și lemnoase

Geometria originală a tavanului

Plafonul mansardei

Sistemele suspendate pot avea nu numai diferite culori, modele, ci și textură – mată sau lucioasă. Orice idei de proiectare pentru încorporarea sistemelor de iluminare originale sunt fezabile dacă este selectat un sistem de module de suspensie pentru tavan. Cu ajutorul plafonului în spiritul nivelurilor, puteți zonifica o cameră spațioasă, evidenția segmentele funcționale (zona de somn și odihnă, jocuri și creativitate) sau puteți utiliza nivelurile pentru a împărți condițional segmentele în cazul a doi sau mai mulți copii care locuiesc împreună in aceeasi camera).

Tavan duplex

Lambriu

Design ușor

Mai multe niveluri și iluminare de fundal

Avantajul structurilor suspendate este capacitatea de a ascunde toate comunicațiile «interior» tavan. De asemenea, un plus important poate fi numit posibilitatea creării unui așa-numit «pernă de aer». Pentru etajele superioare ale clădirilor înalte și ale clădirilor private, posibilitatea izolării (dacă este necesar, puteți utiliza un material izolant între suprafața tavanului și modulele de raft) joacă un rol important.

Dungi strălucitoare

Design variat

Tavan cu grinzi

Decor alb ca zăpada

Există un singur dezavantaj evident – atunci când creați un ham «mâncat» o cantitate mare de spațiu – înălțimea camerei este redusă cu 10-15 cm, ceea ce poate fi critic pentru apartamentele standard construite în secolul trecut. Și pentru a crea atmosfera unei camere pentru copii, în care tavanul literalmente «presează» pe cineva din cameră, niciun părinte nu vrea.

Spectacol tradițional

Panouri albe ca zăpada

Geometrie complexă a tavanului

Tavanul în alb

Tapet pentru lipirea tavanului

Tapetul de hârtie este cel mai simplu și mai ieftin mod de a crea un finisaj de tavan, cu condiția ca suprafața sa să fie pregătită, perfect aliniată. Pânzele de hârtie sunt ecologice, accesibile și sunt prezentate într-o gamă largă de culori, o varietate de modele, ornamente și imprimeuri. Printre dezavantajele tapetului de hârtie se pot distinge fragilitatea, susceptibilitatea la estomparea la soare și incapacitatea de a curăța. Dar pentru finisarea tavanului, toate aceste dezavantaje nu sunt semnificative..

Decorarea tapetului

Tapet cu imprimeu pentru tavan

Tapet ușor pentru camera unui nou-născut

Tapet pentru designul ușor al creșei

Experții nu recomandă utilizarea de vinil și tapet netesut pentru finisarea tavanelor camerelor copiilor. Materialul nu este higroscopic – nu permite trecerea aerului. Dar, în favoarea unor astfel de pânze, este important să spunem că lipirea lor este mult mai ușoară – doar tavanul trebuie să fie pătat cu adeziv, pânzele în sine nu se deformează, nu pătează modelul sau îndepărtează stratul texturat superior. În plus, vinilul și tapetele nețesute servesc mult mai mult decât cele din hârtie, nu se estompează din lumina soarelui și pot fi vopsite de până la 5-6 ori pe întreaga durată de viață..

Tapet cu model

Păsări pe tavan

Culori deschise

Tapet metalic

Tapetul textil natural este o modalitate excelentă de a crea un finisaj de tavan frumos și sigur în camera unui copil. Capacitatea de a transmite aerul, o gamă largă de culori și texturi, capacitatea de a se combina cu alte materiale de finisare – toate acestea fac din țesături textile o opțiune atractivă de finisare. În plus, fiind amplasat pe tavan, unde nu sunt amenințați cu poluarea, tapetul textil își pierde unul dintre cele mai importante dezavantaje – incapacitatea de a fi curățat, curățarea umedă.

Tavan acoperit cu tapet

Tapet textil

Tapet în relief

Dacă vorbim despre designul, culoarea și textura tapetului pentru o cameră pentru copii, atunci pânzele cu modele vor fi potrivite într-o cameră cu o schemă de culori neutre, deschise, pentru decorarea pereților. Este posibil să lipiți deasupra tavanului cu tapet cu un model pestriț numai dacă înălțimea camerei vă permite să utilizați o astfel de tehnică de proiectare..

Tapet cu model pentru pereți albi

Design alb și roșu

Accent de tavan

Tapet foto pentru design original

Picturile murale se pot distinge într-un grup separat de materiale de finisare. Datorită tehnologiilor moderne, imprimarea fotografiilor poate fi aplicată pe aproape orice suprafață, opțiuni pentru finisarea materialelor. Hârtia de bază este de departe una dintre cele mai populare. Imaginile de fundal foto ale producătorilor moderni (soluții gata făcute sau realizate conform comenzii dvs.) au o calitate ridicată a imaginii, realiste și sigure pentru oameni și mediu. Cu ajutorul imprimării fotografiilor, puteți crea un design original dificil de tavan, dar întreaga lume este pentru micul proprietar al camerei..

Seif ceresc

Norii de pe tavan

Designul original al creșei

Una dintre cele mai frecvente opțiuni pentru imprimarea fotografiilor pe tapet este imaginea cerului. În același timp, în camera copiilor, puteți folosi atât azurul deschis al cerului senin, imaginea norilor albi ca zăpada, cât și imaginea cerului de noapte, cu stele, planete reale sau fictive. Tema spațiului este incredibil de populară printre copiii moderni.

Picturi murale pe tavan

Accent întunecat pe tavan

Imprimare foto pe tavan

Alte metode de finisare

Una dintre cele mai populare, datorită simplității execuției, costului redus și caracterului practic, este metoda de finisare a tavanului – acoperire cu vopsea netoxică pe bază de apă. Dezavantajul acestui design este necesitatea de a nivela suprafața într-o stare perfect netedă..

Design plafon luminos

Pictura în tavan

Folosind vopsea pe bază de apă

În mov

Combinația dintre diverse materiale de finisare sau un tip de materie primă, dar în culori diferite, vă permite să creați un design original al tavanului. Cel mai adesea, se utilizează o combinație de suprafețe simple (ușoare, neutre) cu zone colorate, imprimate. Această combinație poate fi «spori», evidențiați cu muluri, turnare din stuc.

Interior alb și albastru

Combinație de culori

Finisaj combinat

Folosind mulaje

Cameră în roz deschis

Design creativ

Elemente decorative și design original

Dacă decideți că designul tavanului va deveni un accent în interiorul camerei copiilor, atunci trebuie să fiți conștienți de diferitele opțiuni pentru decorarea acestei suprafețe. Cel mai simplu mod de a crea o imagine originală a tavanului este de a lipi autocolante acrilice cu un subiect de interes pentru suprafața finită. În același timp, nu este atât de important ce material a fost folosit pentru decorarea tavanului, de asemenea, autocolantele aderă perfect la suprafața texturată..

Luminos

Autocolante interioare

Autocolante Cloud

Autocolante interioare

Pentru a sta culcat uitându-se la tavan, nu era atât de plictisitor, creșa poate fi decorată cu jucării suspendate, modele de obiecte de interes pentru copil, diverse elemente decorative care ar putea mulțumi bebelușul, îl interesează. De regulă, o anumită temă este prezentă pe tot parcursul designului camerei. Dar, dacă elementele decorative sunt utilizate în mod activ pe tavan, atunci restul suprafețelor și principalele articole interioare sunt mai bine realizate în culori mai calme, fără înfrumusețări inutile..

Tema spațiului

Decor neobișnuit

Spațiu pentru creșă

Cer albastru

O altă modalitate interesantă, eficientă, dar costisitoare de a crea un design exclusiv este pictura de artă. Evident, pe lângă decorul principal, pentru a crea un tavan perfect plat și neted, va trebui să cheltuiți bani pentru serviciile unui profesionist. Dacă această opțiune vi se pare prea costisitoare și aveți ceva experiență în finisarea lucrărilor, o viziune artistică a interiorului unei camere pentru copii, atunci este la modă să creați independent (folosind șabloane, de exemplu) un desen sau un ornament simplu.

Decor original

Pictură pe tavan și perete

În creșă ca într-un castel

Lumea subacvatica

Pictat manual

Tema călătoriei

Pictarea tavanului cu dungi late ajută la creșterea vizuală a volumului camerei. Și să nu mai vorbim de crearea designului original al camerei copiilor. Alegerea culorii dungilor depinde de paleta de culori a interiorului, dar cel mai adesea una dintre nuanțe, din motive evidente, devine albă..

Combinații strălucitoare

Design alb și roz

Geometrie interesantă

Culori pastel

Imprimare cu dungi strălucitoare

Design contrastant

Stil neoclasic