Gresie pentru holuri și coridoare – alegeți tipul, calitatea și designul

Mulți dintre noi alegem o pardoseală în funcție de aspectul și costul acesteia. Dar plăcile de pardoseală, la fel ca alte tipuri de materiale de finisare, au multe caracteristici tehnologice importante care vor avea un impact direct asupra duratei de funcționare și a rezistenței suprafeței la diferite tipuri de influențe. Pentru a selecta plăci de înaltă calitate pentru o anumită cameră și, în cazul nostru, acestea sunt holuri și coridoare, este necesar să se determine cerințele tehnice pentru acoperire. Este important să înțelegeți ce încărcături și cu ce intensitate va fi expus pardoseala, care vor fi temperatura și umiditatea camerei, dacă suprafața va trebui curățată cu substanțe chimic active.

Pardoseli cu gresie

Podea ușoară

În tonuri bej

După ce ați decis criteriile pentru alegerea unei pardoseli pentru un spațiu de hol dificil, din punct de vedere al traficului și al tipurilor de influențe mecanice și de altă natură, va fi posibil să treceți la o soluție de proiectare directă. De regulă, documentația tehnică pentru plăci de orice tip indică caracteristicile lor tehnologice și operaționale. În plus, ambalajul este livrat cu marcaje speciale despre care se pot spune multe «caracter» material de față. Să încercăm să ne dăm seama împreună ce fel de gresie să cumpărați pentru lucrări de reparații în holuri, holuri, coridoare și alte camere auxiliare..

Pentru o cameră luminoasă

Ţiglă

Pentru un interior clasic

Caracteristicile plăcilor de pardoseală

Porozitatea materială

Aceasta este o caracteristică foarte importantă a plăcii – de aceasta depind și alți indicatori de rezistență, durabilitate și rezistență la uzură. Porozitatea unei plăci indică cantitatea de apă pe care produsul o poate absorbi. Este exprimat ca un procent care indică o creștere a greutății țiglei după 2 ore în apă. Evident, plăcile care vor proteja podelele de pe hol ar trebui să aibă o porozitate minimă, deoarece umezeala (zăpadă, murdărie) din pantofii și umbrelele noastre va ieși la suprafață. Pentru a obține o porozitate scăzută a materialului, este necesară o temperatură de ardere ridicată. Ca urmare a unei astfel de arderi, materialul primește o contracție mare, rezistența la îndoire crește, iar pentru plăcile ne-vitrate – rezistență la uzură..

Podele întunecate

Opțiune universală

Plăci curlate

Podelele din hol sunt spălate mult mai des decât în ​​alte zone ale unei case sau apartamente private. Experții recomandă achiziționarea de pardoseli pentru gospodăriile private cu o porozitate de cel mult trei procente și pentru clădirile de apartamente – mai puțin de șase.

Acoperiți cu decor

Versiune alb-negru

Vedere de sus

Duritatea și rezistența la uzură a plăcilor

Pentru holuri, holuri și holuri ale clădirilor rezidențiale, se recomandă utilizarea ca pardoseală a plăcilor cu o clasă de abraziune ridicată. Pentru coridoarele de placare și holuri, este adecvat materialul clasei 3 sau 4. Și chiar la intrarea în cameră, puteți pune plăci netesite sau granit ceramic (gresie porțelanată). De asemenea, va fi necesar să se țină seama de calitățile suprafeței produselor – duritate, rezistență la substanțe chimice, curățabilitate.

Colaj de

Model diagonal

Combinarea plăcilor

La alegerea plăcilor pentru pardoselile de pe hol, este de asemenea important să se ia în considerare alți indicatori, inclusiv culoarea «structura cromatică» si straluceste. Odată cu uzura produselor, contaminarea suprafeței crește. Punctele sunt vizibile pe suprafețe ușoare și solide și sunt mai puțin vizibile pe obiecte întunecate, granuloase sau pestrițe. Zgârieturile sunt foarte vizibile pe suprafețe lucioase, strălucitoare. Acest factor trebuie luat în considerare de gospodinele care deseori poartă tocuri stiletto.

În nuanțe de gri

Imagine ușoară a camerei

Pardoseală ușoară

Caracteristici mecanice

Toate proprietățile mecanice ale plăcilor sunt legate de capacitatea de a rezista la diferite sarcini – de la greutatea mobilierului până la mișcarea pungilor pe roți. Cel mai adesea, se acordă atenție celor două tipuri de astfel de caracteristici – rezistența la îndoire și rezistența la îndoire. Rezistența la îndoire depinde direct de higroscopicitatea materialului – cu cât este mai mare porozitatea plăcii, cu atât este mai mic acest indicator. De exemplu, gresie porțelanată are o rată de absorbție a umezelii de 0,5%, în timp ce o țiglă cu o singură ardere are 10%. Rezistența la îndoire este distribuită corespunzător. Rezistența maximă la îndoire depinde nu numai de porozitatea produsului, ci și de grosimea acestuia. Cu cât plăcile sunt mai groase, cu atât este mai mare rezistența la tracțiune.

Ornament colorat

Combinații contrastante

Ornament colorat pentru pardoseli

Design luminos

Cel mai puternic (și cel mai frecvent) impact asupra suprafeței plăcilor provine de la tălpile pantofilor noștri, care pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv tocuri metalice. În plus, cu cât este mai multă murdărie pe tălpile pantofilor noștri, cu atât se produce uzura mai rapidă a pardoselii..

Gresie în fața terasei

Să mergi pe terasă

Opțiuni de culoare neutre

Durabilitatea unui strat de țiglă se caracterizează cel mai ușor prin doi indicatori – duritatea suprafeței conform scalei Mohs și rezistența la uzură a ceramicii. Pe scara durității suprafeței, mineralele pot fi clasificate în următoarea succesiune:

 • talc – 1;
 • gips – 2;
 • calcit – 3;
 • fluorit – 4;
 • apatit – 5;
 • feldspat – 6;
 • cuarț – 7;
 • topaz – 8;
 • corindon – 9;
 • diamant -10.

Design tradițional

Model atractiv de podea

Design alb-negru

Rezistența la uzură a plăcilor ceramice este măsurată în unități convenționale de la 1 la 5 pe scara P.E.I. Grupul (1-5) căruia îi aparține un anumit model de țiglă este indicat pe pachet. Pentru a nu vă încărca cu informații despre fiecare dintre cele cinci grupuri, vom spune doar că pentru încăperile de holuri, coridoare și hale caracterizate printr-o intensitate suficient de mare a traficului, abraziune medie a suprafețelor, produsele aparținând celui de-al patrulea grup sunt potrivite ( în cazuri extreme, puteți utiliza material din colecțiile celor trei grupuri).

Desen natural

Design alb ca zăpada

Gresie pentru hol

Cerințe de siguranță

Evident, principala cerință pentru siguranță este rezistența la alunecare. Această caracteristică este foarte importantă pentru pardoseala spațiilor rezidențiale care sunt expuse constant la umezeală, printre altele. Parametrul care determină capacitatea unei suprafețe de a preveni alunecarea unui obiect pe aceasta este măsurat prin coeficientul de frecare. Plăcile acoperite cu corindon sunt adesea folosite pentru a crește rezistența la alunecare pe suprafețele uscate..

Pentru stil tropical

Gresie la intrarea în locuință

Întreținerea și îngrijirea podelei

Durabilitatea pardoselilor din gresie ceramică depinde în mare măsură de modul în care este întreținut. Pentru curățarea de rutină și de rutină a suprafețelor, pot fi utilizate produse de curățare simple, evitând compușii puternici pe bază de acid. Ele pot deteriora nu atât faianța în sine, cât și îmbinările inter-faianță, sigilate cu produse pe bază de ciment. Dacă cusăturile dintre produsele dvs. sunt sigilate cu compuși epoxidici (etanșanți), atunci o astfel de suprafață va avea un nivel ridicat de rezistență la agenții chimici de curățare..

Interior clasic

Design colorat

Plăci mari

Când curățați pardoseala ceramică, este necesar să renunțați la utilizarea agenților abrazivi – pulberi cu particule mari și cu atât mai mult perii metalice. Toate zgârieturile și așchii sunt perfect vizibile pe suprafețe lucioase. Suprafețele vitrate pot fi curățate eficient folosind produse speciale (vândute în toate magazinele de produse chimice de uz casnic), fără utilizarea de pulberi și paste. Pentru produsele non-glazurate (clincher, gresie porțelanată), este necesar să se utilizeze lichide speciale pentru a preveni apariția petelor pe plăci și rosturi de plăci..

Într-o sală spațioasă

Placi de culoare gri

Dispunerea plăcilor

Tipuri de plăci ceramice pentru pardoseli

Plăcile diferă în ceea ce privește materialul și metoda de fabricație, care la rândul său se împarte în metoda de formare, timpul de pre-uscare, prezența glazurii și numărul de timpi de ardere. Toate plăcile ceramice sunt clasificate ca ne vitrate cu foc unic și vitrate cu foc simplu și dublu..

Interior baroc

Anterior, plăcile au fost produse folosind metoda bicotour – au fost arse după turnare, s-a aplicat glazura și s-a tras din nou cu ea. O astfel de țiglă are o porozitate destul de mare – până la 10%, deoarece a fost turnată într-un mod natural și uscată pentru o perioadă scurtă de timp (grosimea produselor este de 5-7 mm).

Suprafețe aspre

Stil spaniol

Metoda modernă de producție a țiglelor este o singură tăiere – amestecul finit este presat, uscat, glazurat și ars. În timpul uscării, aceste plăci sunt compactate semnificativ și au dimensiuni reduse. Produsele sunt mai grele, mai groase (9-13 mm) și cu o porozitate care nu depășește 3%.

Performanță originală

Tigla hexagonală

Cele mai populare sunt următoarele opțiuni pentru plăci ceramice:

 • arderea simplă fără glazură (cotto, clincher, gresie porțelanată);
 • foc dublu cu geam (faianță, majolică, cottoforte);
 • glazurat cu un singur foc (cu un singur foc alb și roșu).

Placi de clincher

Podea roșie aprinsă

Clincher pentru pardoseală

Produsele non-glazurate au o suprafață aspră (naturală). Astfel de plăci sunt foarte durabile, dar pentru ca aspectul exterior al stratului să nu fie deteriorat în timpul funcționării, acesta trebuie acoperit cu un compus special..

Fundul întunecat - partea de sus deschisă

Aspect neobișnuit

În plus față de compoziția și metoda de fabricație, plăcile de podea diferă ca formă – pot fi pătrate, dreptunghiulare, cret, sub forma unui poliedru. De asemenea, alegerea plăcilor va trebui făcută în funcție de mărimea produselor. Plăcile mari arată minunat, măresc vizual spațiul. Dar dacă numărul de plăci este calculat incorect, vor exista multe deșeuri. De asemenea, extinderea vizuală a volumului camerei (și holurile și coridoarele din apartamentele noastre nu sunt adesea la scară mare) este facilitată de așezarea produselor în diagonală.

Dispunerea diagonală a plăcilor

Pentru un interior de lux

Pentru design modern

Metode de așezare a plăcilor pentru pardoseli în încăperi auxiliare

Producătorii de materiale de finisare oferă colecții gata făcute care conțin toate elementele necesare pentru întocmirea unui model de acoperire a podelei. Adesea utilizată este tehnica de a desena un covor aparent pestriț cu margini în centrul coridorului sau al holului și a face restul spațiului într-o versiune monocromatică. O astfel de pardoseală poate deveni centrul atenției întregii încăperi. Designul pestriț al pardoselilor va necesita un finisaj monocromatic pentru restul suprafețelor..

Motley

Soluție de pardoseală la cheie

Pentru un mic hol

Gresie modelată

Ornament neobișnuit

Așa-numita tehnică patchwork implică aranjarea arbitrară a plăcilor pătrate cu ornamente pestrițe. Husa seamănă cu o cuvertură de pat patchwork, la fabricarea căreia au fost utilizate aceleași culori, dar în diferite variații ale modelelor. O astfel de pardoseală arată accentuată, colorată și atrage atenția, devenind punctul focal al camerei..

Patchwork pe podea

Stil patchwork

Patchwork monocrom

Patchwork original

Familiare tuturor «şah» este un aranjament de plăci cu două culori contrastante (cel mai adesea alb și negru) într-un model de șah. Un astfel de aranjament de produse mărește vizual volumul camerei, devenind un punct luminos și pestriț în imaginea interiorului. În mod surprinzător, o astfel de pardoseală distinctivă se integrează perfect în camere decorate în diferite stiluri – de la clasic la modern. Singurul lucru care trebuie luat în considerare este că un astfel de design pestriț al pardoselilor necesită o execuție mai calmă și neutră a restului finisajului..

Cușcă mică alb-negru

Șah lucios

Bej deschis

Pardoseală alb-negru

Sclipici alb-negru

Plăcile ceramice care imită pardoselile din lemn sunt instalate în același mod ca și pardoselile. În acest caz, nu este necesar să se compare matrițele consecutive ale produselor ceramice – «natural» modelul din lemn este bun deoarece suprafața sa este universală.

Ţiglă

Imitație de lemn

Podele

Pe lângă parchet, pot fi montate plăci ceramice «heringă». Modelul de pardoseală original, dar în același timp, deja clasic, va arăta atractiv chiar și într-o culoare deschisă și neutră. Produse de stivuire «heringă» are diverse modificări.

Original

Dispunerea plăcilor

Amenajare parchet

În culori vii

Clinker cu mortar ușor

In custodie

Alegerea pardoselilor pentru hol este ambiguă – pe lângă plăcile ceramice. Există și alte opțiuni pentru protejarea pardoselilor din încăperile auxiliare, printre care linoleum, laminat, parchet și chiar pardoseală. Dar plăcile ceramice au o serie de avantaje incontestabile:

 • rezistența și rezistența la uzură a plăcilor ceramice (țiglă) este semnificativ mai mare decât multe materiale alternative;
 • absorbția redusă de apă a produselor asigură protecția suprafețelor podelei împotriva scurgerilor, ceea ce este important pentru încăperile care sunt în contact constant cu murdăria, zăpada topită și apa;
 • din punct de vedere al igienei, plăcile sunt cele mai rezistente la formarea mucegaiului și a mucegaiului;
 • practic și convenabil din punct de vedere al curățării, podeaua cu un strat ceramic nu cauzează probleme proprietarilor – se petrece un timp minim pentru curățarea acestuia;
 • o gamă largă de modele – diverse dimensiuni, configurații și forme, multe opțiuni pentru textura suprafeței, imitația lemnului, pietrei și cărămizii, paleta bogată de culori, finisaj lucios sau mat.

Pentru o casă modernă

În bej

Dezavantajele plăcilor ceramice includ doar un cost destul de ridicat (în comparație cu linoleum, de exemplu). De asemenea, plăcile de pardoseală au două proprietăți contradictorii – plăcile netede sunt ușor de utilizat, dar pot fi foarte alunecoase, iar plăcile aspre nu au astfel de dezavantaje, dar sunt mult mai prost curățate..

Nuanțe roșiatice-nisipoase

Combinații strălucitoare