Gresie pentru bucătărie – o soluție practică și estetică

Liderul evident printre materialele de finisare pentru placarea podelelor de bucătărie este plăcile ceramice. Și există mai multe motive pentru aceasta – ceramica are suficiente calități rezistente la uzură, este ecologică și durabilă, fără a menționa caracteristicile estetice ridicate ale materialului, o gamă bogată de culori și texturi..

Gresie strălucitoare pentru bucătărie

Printre avantajele plăcilor de pardoseală se numără următoarele:

 • durabilitate – cu o utilizare adecvată, plăcile ceramice sau gresie porțelanată pot dura cel puțin 15 ani;
 • rezistenta la uzura. Spațiul de bucătărie este o cameră cu trafic intens, expusă la umezeală, temperaturi extreme și diverse tipuri de influențe mecanice. Pentru placarea pardoselilor într-un astfel de spațiu, este necesar un material cu caracteristici de rezistență ridicată la uzură;
 • proprietăți de rezistență ridicată – dacă instalarea plăcilor este realizată corect, atunci suprafața va putea rezista la sarcini mari, nu se va prăbuși atunci când cad obiecte grele;
 • rezistență la foc – plăcile pot rezista la temperaturi ridicate;
 • respectarea mediului – materialul este sigur pentru oameni și mediul, netoxic, nu provoacă reacții alergice;
 • rezistență la substanțe chimice – pardoseala de bucătărie va fi adesea curățată cu agenți de curățare care conțin substanțe nocive, chimic active, este important ca materialul să nu-și piardă proprietățile estetice după expunere;
 • rezistență la lumina directă a soarelui – culoarea, ornamentul nu se estompează mult timp;
 • o gamă largă de culori și palete de texturi, capacitatea de a imita suprafețele de piatră și lemn;
 • costul accesibil al materialului în sine.

Gresie shabby chic

Dar, la fel ca orice alt material de confruntare, plăcile sau plăcile din gresie porțelanată au dezavantaje;

 • complexitatea autoinstalării fără a deține anumite abilități și, ca urmare, o creștere a costului plății pentru serviciile specialiștilor;
 • nevoia de șapă de beton – dacă rămân goluri între suprafața pardoselii și țiglă, atunci materialul va deveni fragil atunci când cad obiecte grele și țigla se poate prăbuși;
 • unele tipuri de plăci pot fi alunecoase până la pardoseală;
 • costul este mai scump decât laminatul și linoleumul.

Gresie întunecată pentru bucătăria modernă

Plăcile ceramice au o altă proprietate controversată care poate fi atribuită atât avantajelor, cât și dezavantajelor – aceasta este conductivitatea termică. Instalabilitate «podea caldă» joacă în mâinile unui astfel de strat, dar la temperaturi ridicate, țigla însăși se încălzește foarte mult. Ce avantaje depășesc dezavantajele minore ale materialului de finisare, este de latitudinea proprietarilor apartamentului sau a proprietății locuinței să decidă.

În bej închis

Tipuri de plăci pentru finisarea spațiului din bucătărie

Din punct de vedere al procesului de fabricație, plăcile sunt împărțite în două tipuri:

Stil de aspect tradițional

După tipul de suprafață, produsul poate fi împărțit și în 2 tipuri:

 • glazurat – structura de suprafață netedă cu acoperire sticloasă (lucioasă), are proprietăți de rezistență ridicată și rezistență la umiditate;
 • nu vitrata – antiderapant datorită coeficientului mare de frecare, dar inferior în caracteristicile hidrofuge.

Nuante neutre

Pentru pardoselile de bucătărie, este mai bine să acordați preferință plăcilor vitrate. Caracteristicile sale tehnice sunt mai mari, iar suprafața poate fi selectată cu o rugozitate pentru a evita alunecarea.

Podele întunecate

Conform proprietăților rezistenței la uzură, toate plăcile sunt împărțite în cinci clase de la PEI-I la PEI-5. Pentru spațiul de bucătărie, este mai bine să alegeți clasa PEI-III sau PEI-IV..

Plăci ornamentale

De asemenea, este necesar să se acorde atenție proprietăților de rezistență chimică conținute de agenții de curățare. Căutați marcaje AA pe ambalaj (aceasta va fi placa cu rezistență chimică maximă).

Dimensiune mare a plăcilor

De asemenea, pe ambalajul cu produse pentru placarea podelelor de bucătărie există informații despre coeficientul de frecare (trebuie să fie mai mare de 0,75) și rezistența la umiditate (mai mult de 3%).

Metode pentru așezarea plăcilor în bucătărie

Una dintre cele mai tradiționale și populare amenajări de țiglă este dispunerea rândurilor paralele cu pereții bucătăriei. În acest caz, există două opțiuni pentru placare – când următorul rând după primul rând merge articulație la articulație și când începutul celei de-a doua benzi cade la mijlocul primei și, ca rezultat, se obține un model, ca pe un zid de cărămidă.

Aspect clasic

Tipul tradițional de instalare

Așezând plăcile în diagonală, puteți obține o extindere vizuală a spațiului, suprafața pardoselii pare mai mare, mai ales dacă adăugați o nuanță ușoară a acoperirii unui astfel de aspect. Dar este important să ne amintim că pentru un aranjament în diagonală veți avea nevoie de ceva mai mult material de finisare decât pentru versiunea tradițională..

Aspect diagonal

Extinderea spațiului prin așezarea plăcilor

Plăcile în culori contrastante (alb și negru, precum și nuanțele lor) sunt adesea așezate într-un model de tablă de șah. Pardoseala rezultată nu poate să nu atragă atenția și va aduce note de dinamism, contrast și chiar luminozitate în interiorul bucătăriei..

Eșalonat

Desen de șah

Una dintre opțiunile pentru dispunerea eșalonată a plăcilor poate apărea într-un aranjament diagonal. În plus față de contrastul evident, diagonalitatea permite lărgirea vizuală a suprafeței podelei..

Diagonală de șah

Șah pentru spații mici

Plăcile roșii în combinație cu cele ușoare, așezate într-un model de șah, vor arăta grozav cu un set de bucătărie, ale cărui fațade sau blaturi sunt realizate din lemn de o nuanță similară, strălucitoare..

Șah roșu

Dimensiunea plăcilor pe care le alegeți pentru pardoseala dvs. este direct legată de dimensiunea camerei. Într-o bucătărie spațioasă, produsele mici vor părea deplasate, dar plăcile mari sunt integrate organic în mediul general..

În tonuri lemnoase

Plăcile mici și chiar mozaicurile se vor potrivi organic în spațiul unei bucătării modeste. Dar în astfel de camere este mai bine să nu vă lăsați purtați cu modelul colorat al pânzei de mozaic, este mai bine să acordați preferință motivelor geometrice sau unui model repetitiv situat la o anumită distanță.

Mozaic pe podeaua bucătăriei

Aspectul original al pardoselilor din bucătărie poate fi realizat folosind plăci de aceeași culoare și textură, dar de dimensiuni diferite. Pentru a calcula cantitatea necesară de material, în acest caz, este mai bine să contactați specialiștii pentru a nu plăti în exces pentru produse inutile, dar, de asemenea, pentru a nu ajunge într-o situație în care modelul cerut al plăcilor lipsă din «ta» lotul nu mai este disponibil.

Combinație de plăci de diferite dimensiuni

În culori pastelate

Stil original

În stil englezesc

Una dintre modalitățile originale de a așeza faianța este «heringă», când suprafața rezultată seamănă cu parchetul. Pentru a crea un aspect mai eficient al pardoselilor, este mai bine să folosiți un chit contrastant – luminos pentru plăci întunecate și invers..

Amenajare parchet

Plăcile buclate sunt așezate conform modelului și creează o acoperire originală pentru pardoseală. Puteți folosi produse de aceeași culoare sau puteți alege nuanțe diferite. De obicei, o astfel de placare de pardoseală necesită un pic mai mult material și va trebui să petreceți puțin mai mult timp curățându-l, dar un aspect interesant și note de unicitate în interior compensează acest lucru..

Gresie în formă

Design, culori și imprimeuri – un caleidoscop de idei pentru un interior modern

Pardoseala întunecată din spațiul bucătăriei cu setul de mobilier ușor este un clasic al genului. Această combinație ajută la creșterea vizuală a înălțimii camerei. Plăcile întunecate vor arăta de lux cu un mortar ușor, dar este important să înțelegeți că, cu astfel de combinatorii, va trebui să depuneți mai mult efort în curățarea rosturilor plăcilor..

Combinații contrastante

Design alb-negru

Strict și concis

Gresia de culoare deschisă extinde vizual spațiul și este excelentă pentru bucătăriile mici. Mulți proprietari consideră că, cu cât materialul este mai ușor, cu atât este mai greu de întreținut, mai ales în spațiul bucătăriei. De fapt, se pare că curățarea într-o bucătărie cu podea ușoară este mai puțin frecventă decât într-o cameră cu podele întunecate; suprafețele ușoare, printre altele, nu prezintă urme de picături de apă și amprente de picioare goale, ceea ce nu se poate spune despre dale negre..

Plăci ușoare pentru pardoseli

Plăcile albe de pe podea vor arăta mai expresiv dacă aplicați un mortar întunecat. Este mai ușor să aveți grijă de o astfel de acoperire a podelei..

Placă albă - mortar întunecat

Combinat cu finisaje ușoare, pardoseala albă creează un aspect curat și chiar aerisit în bucătărie. Pentru mulți proprietari de apartamente și case private, este important să aveți o imagine a spațiului din bucătărie aproape de sterilitate..

Imagine albă ca zăpada

In alb

Toate nuanțele de gri și bej sunt practic universale pentru pardoseli. Astfel de produse sunt potrivite pentru placarea podelelor spațiilor în orice direcție stilistică și vor fi perfect combinate cu oricare dintre opțiunile de design pentru mobilierul de bucătărie și restul decorului camerei..

Podea gri deschis

Toate nuanțele de gri

Design modern de bucatarie

Bej deschis

Plăcile ornamentate pe podeaua bucătăriei sunt întotdeauna un design interesant și non-banal. În funcție de combinațiile de culori, o imprimare pe podea poate aduce veselie și optimism, o ghicitoare orientală sau emoții pozitive strălucitoare în interiorul bucătăriei. Dar cu o acoperire de pardoseală atât de strălucitoare, este important să se păstreze uniformitatea restului decorului camerei, pentru a nu bate focalizarea și a nu transforma spațiul bucătăriei într-un stand luminos și colorat..

Plăci ornamentale

Imprimare cu gresie

Design original

Design modest

Ornamentul alb-negru ca model de podea a fost întotdeauna popular și nu își pierde relevanța în interiorul modern. O astfel de podea va arăta armonios atât cu un ansamblu de mobilier alb ca zăpada, cât și cu o cască pentru un design întunecat. Dacă spațiul din bucătărie permite utilizarea fațadelor întunecate ale dulapurilor de bucătărie, atunci în combinație cu plăci colorate, contrastante pe podea, un astfel de ansamblu va arăta luxos.

În alb și negru

Ornament alb-negru pentru o bucătărie luminoasă

Chiar și cel mai neutru finisaj de bucătărie se poate diversifica și «înveselește-te» plăci cu un model în stil de patchwork. Uneori, pentru o astfel de culoare, se folosesc doar nuanțe de două culori contrastante, dar chiar și în acest caz, pardoseala se dovedește a fi foarte pestriță, originală și focală.

Pardoseli patchwork

Patchwork original

Utilizarea unei plăci cu un model sau ornament ca afișaj într-o vedere «covor cu margine» vă permite să creați o mișcare de design interesantă, care va deveni centrul necondiționat de atracție pentru toate privirile. Un astfel de model de pardoseală va arăta cel mai organic într-o bucătărie medie spre mare. Dacă culoarea marginii pardoselii se potrivește cu culoarea blaturilor setului de bucătărie, atunci ți se oferă o imagine echilibrată și armonioasă a bucătăriei.

Așezarea plăcilor cu covor

Pardoseli neobișnuite

Gresia hexagonală în formă de fagure este un decor popular în proiectele moderne de design de bucătărie. Cel mai adesea puteți găsi «fagure de miere», imitând plăci de piatră de diferite nuanțe și texturi. O astfel de pardoseală nu va aluneca și va aduce un element de originalitate designului bucătăriei. În plus, acest material se potrivește bine cu blaturile din piatră..

Ţiglă

Gresie din fagure de miere

Pardoseli neobișnuite din bucătărie

O țiglă de o formă similară, dar în performanța unui material de clincher cu o nuanță caracteristică de roșu-roșcat, va arăta organic în spațiul bucătăriei, unde se utilizează un finisaj de perete de cărămidă cu suprafețe nevopsite..

Pardoseli luminoase

Plăcile dreptunghiulare clasice care imită piatra naturală vor arăta excelent într-o bucătărie în stil rustic sau în stil tradițional. Piatra artificială poate fi integrată organic atât într-o cameră spațioasă, cât și într-o bucătărie de dimensiuni medii.

Ţiglă

Imitația pietrei naturale

Imitația pietrei naturale

Plăcile care imită granitul, marmura sau alte tipuri de pietre naturale sunt extrem de versatile. Puteți utiliza acest tip de pardoseală, atât într-o bucătărie clasică, cât și într-o cameră de înaltă tehnologie. Umbra plăcii, așa-numita temperatură a culorii, este mai importantă..

Desen natural original

Gresie albă de bucătărie

Tigla de cărămidă

Un aspect interesant de bucătărie poate fi obținut folosind plăci în aceeași nuanță ca spatele pentru pardoseală, doar într-o dimensiune mai mare. Unii producători oferă soluții gata făcute pentru astfel de combinatorii – ceramica este utilizată pentru pereți și gresie porțelanată pentru pardoselile cu aceeași textură și culori..

Gresie și spate