Dormitor 9 mp m – creăm o mică capodoperă a interiorului

În multe apartamente construite în secolul trecut, o cameră modestă – 9-10 mp – este rezervată pentru un dormitor. Amenajarea unei camere atât de mici nu este o sarcină ușoară, dar realizabilă. Designerii susțin că, cu aspectul potrivit, o alegere bună a culorilor și utilizarea accentelor și a decorului, spațiul de dormit poate fi decorat nu numai frumos și confortabil, ci și într-un mod original. Desigur, atunci când planificați renovarea unui dormitor mic, va trebui să faceți mai multe eforturi pentru a forma corect amenajarea mobilierului, pentru a lua decizii de culoare. Sperăm că proiectele de design pe care le-am colectat pentru decorarea dormitoarelor mici vă vor ajuta să elaborați un plan eficient pentru amenajarea spațiului dvs. de dormit..

Interiorul dormitorului mic

Imagine ușoară a zonei de dormit

Factori care afectează designul unui dormitor mic

Înainte de a continua planificarea directă a reparației, este necesar să se determine factorii care vor influența direct decizia privind amenajarea unui dormitor mic:

 • forma camerei (în «Hrușciov» astfel de camere sunt adesea spații foarte alungite, care nu pot decât să influențeze formarea interiorului);
 • numărul și dimensiunea deschiderilor ferestrelor și ușilor;
 • amplasarea camerei în raport cu punctele cardinale (partea de sud sau de nord va determina în mod direct alegerea temperaturii de culoare a interiorului);
 • numărul locurilor de dormit;
 • necesitatea echipării sistemelor de depozitare sau a unui loc de muncă în spațiul de dormit;
 • vârsta și starea fizică a proprietarilor (alegerea patului și metoda de instalare a acestuia vor depinde de aceasta);
 • preferințele stilistice ale proprietarilor.

Design interior original

Pat în colțul unei camere mici

Atunci când decorați camerele mici, este important să acordați prioritate – scăpați de tot ce nu este necesar, înlocuiți mobilierul masiv cu altele mai compacte (acest lucru este posibil fără a pierde confortul) și încercați să mențineți ordinea în ceea ce privește absența aglomerației în spațiu tot timpul . Planificați instalarea patului în așa fel încât să poată fi abordat din toate părțile (cel puțin 40 cm pe culoar). Mai bine să sacrificați dimensiunea noptierelor și să le înlocuiți cu mese compacte, mai degrabă decât să împingeți patul într-un colț fără un motiv evident..

Utilizarea originală a lemnului

Zidărie în dormitor

Dacă vorbim despre alegerea unei direcții stilistice în designul interior, atunci cel mai bine este să ne inspirăm din stilul modern.. «Minimalism confortabil» Este perfect pentru spații mici. Confort maxim cu o utilizare minimă a decorului, nimic inutil și totul este suficient. De asemenea, puteți fi inspirat de conceptul de utilizare a stilului japonez – simplitatea și funcționalitatea în acesta sunt perfect combinate cu geometria interiorului, alegerea culorilor plăcute și minimalismul confortabil.

Setare modestă

Geometrie originală

Mobilier minimalist

Stilurile shabby chic și vintage pot fi folosite și pentru a decora o cameră mică pentru dormit și relaxare. Suprafețe ponosite, mobilier recondiționat (sau o imitație spectaculoasă a antichității), textile originale și decor modest. Dar atunci când alegeți astfel de stiluri pentru un dormitor mic, este important să puteți doza elemente decorative pentru a nu face acest lucru «îneca» interioare în volane și volane, obiecte de colecție și antichități.

Shabby chic în dormitor

Interior romantic

Dormitor pentru unul

Interior cu note romantice

De asemenea, puteți acorda atenție stilului ecologic atunci când creați interiorul unei camere mici. Chiar și într-o cameră mică, dar cu tavan înalt, puteți folosi grinzi din lemn pentru a aduce căldură naturală și confort în cameră pentru dormit și relaxare. Utilizarea panourilor de perete din lemn pentru decorarea peretelui accent va avea, de asemenea, un efect benefic asupra imaginii dormitorului..

Finisaj original

Eco-style în dormitor

Dormitor la mansardă

Copac peste tot

Tehnici de proiectare pentru a crește spațiul

Mulți ani, compatrioții noștri au trebuit să sculpteze fiecare centimetru pătrat de spațiu util în camere mici, pentru a-și echipa casa cu confort. Împreună cu recomandările specialiștilor și mulți ani de experiență a rușilor, se pot distinge următoarele modalități de a crea o extensie vizuală a unui spațiu mic:

 • dacă există posibilitatea de a extinde deschiderile ferestrelor, acest lucru trebuie făcut – cu cât este mai multă lumină naturală în cameră, cu atât pare mai mult;
 • o paletă ușoară în decorarea tavanului și a pereților, precum și un design mai întunecat al pardoselii, duce la o creștere vizuală a pătratului camerei;
 • suprafețele lucioase, de sticlă și oglindă vor extinde vizual spațiul;
 • utilizarea surselor de lumină locale sau a iluminatului încorporat este necesară pentru a crea o atmosferă confortabilă în cameră și «şterge» limitele unei camere mici;
 • singurul element major al interiorului ar trebui să fie un pat, mobilierul suplimentar are o structură ușoară și mobilă;
 • sunt necesare accente de culoare – cel puțin o piesă de mobilier strălucitoare sau contrastantă, textilă sau de iluminat.

Dormitor în spatele unei partiții interioare

Pentru a crește vizual înălțimea tavanului unei camere mici, utilizați perdele simple, suspendate chiar de sus, pe cornișă, care este atașată direct de tavan. Pliurile verticale acționează ca dungi care vizual «scoate afara» cameră înaltă.

Stil modern în dormitor

Perete de accent original

Textile strălucitoare ca accent

Alegerea unei palete de culori

Primul gând care apare atunci când ne gândim la schema de culori a unui dormitor mic este utilizarea culorilor deschise. Și aceasta este o decizie absolut rezonabilă – toate nuanțele de alb din decorarea camerei vor contribui la extinderea vizuală a spațiului și vor deveni un fundal excelent pentru mobilierul de orice ton. Cu un finisaj ușor, nu va fi nevoie să treceți peste culori combinatorii și să creați combinații contrastante – puteți cumpăra în siguranță patul preferat și adăugiri la acesta. Finisajele ușoare și monocromatice vă permit să utilizați materiale textile imprimate pentru a decora zona de dormit și ferestrele.

Design alb ca zăpada

Accente strălucitoare pe fundal alb

Dormitor în alb

Dar designerii nu recomandă crearea unui dormitor absolut alb în care toate suprafețele și elementele interioare să fie realizate în culori deschise. Un astfel de interior, deși pare curat steril, dar senzațiile sunt reci, deseori incomode. Mai multe «cald» pete (cel mai bun din toate, lemn natural) și câteva accente luminoase, indiferent dacă este vorba de o cuvertură de pat pe un pat sau de un model pe perne decorative – interiorul a dobândit imediat un caracter complet diferit, va deveni mai confortabil, dar în același timp timp nu va pierde elementele de bază ale designului său.

Suprafețe albe ca zăpada

Alb pentru camere mici

Minimalism alb ca zăpada

Prin terminare «sub copac» cel mai simplu mod este să aduci căldură în interiorul unui dormitor mic. Dar este evident că astfel de suprafețe trebuie dozate pentru a nu transforma dormitorul într-o baie de aburi. Opțiunea ideală este crearea unui perete accent, cel mai adesea această tehnică de proiectare este utilizată pentru a decora peretele din spatele capului patului..

Perete cu accente din lemn

Paleta caldă a dormitorului

Utilizați o astfel de tehnică de proiectare, cum ar fi crearea unei suprafețe de accent, nu numai pentru a aduce un accent de culoare imaginii luminoase a camerei, ci și pentru a-i conferi o anumită structură și dinamism. Cea mai ușoară cale este de a aplica un finisaj de culoare solidă în culoarea pe care o alegeți în funcție de locația camerei în raport cu punctele cardinale și preferințele personale..

Dormitor cu fereastră semicirculară

Dacă o cameră cu o zonă mică este situată pe partea de nord, atunci este necesar să aduceți căldură în interior cu ajutorul schemelor de culori. Nuanțele moi de bej ca fundal principal și un accent strălucitor (roșu, portocaliu, auriu) vor crea o atmosferă confortabilă neplăcută, dar și un design original al camerei..

Perete de accent luminos

Bibliotecă în dormitor

Grey este în vârful popularității în acest moment. Versatilitatea acestei culori neutre constă în faptul că nuanțele sale pot fi utilizate în camere de toate dimensiunile. Combinații contrastante de tonuri întunecate și deschise sau utilizarea unei palete argintii – cu ajutorul culorii gri și a nuanțelor sale, puteți aduce note de noblețe reținută, rafinament rafinat în interiorul unei camere mici.

Copac luminos pe fundal gri

Dormitor în tonuri de gri

Mobilierul și amenajarea acestuia într-un dormitor modest

Dormitorul are 9 mp. m este dificil de amplasat, pe lângă un pat mare, și alte mobilier. Dar este necesar să utilizați tot spațiul disponibil disponibil al camerei. Dacă camera are plafoane înalte, atunci puteți plasa sisteme de depozitare superficială sub formă de module mezanin direct sub tavan. În camere în formă de pătrat, puteți găsi un loc pentru o comodă superficială, dar înaltă. Un astfel de sistem de stocare va ocupa spațiu în principal în sus, dar va deveni un loc eficient pentru amplasarea parțială a dulapului. Cărțile și obiectele mici pot fi depozitate pe rafturile deschise deasupra tăbliei. Dacă este posibil să construiți un dulap, atunci pentru executarea fațadei este mai bine să alegeți o suprafață lucioasă monocromatică sau uși în oglindă – în acest fel puteți crește vizual suprafața camerei.

Deschideți rafturile deasupra tăbliei

Rafturi originale pentru dormitor

Sisteme de depozitare în zona de dormit

Într-un dormitor mic, adesea nu există suficient spațiu pentru a găzdui chiar și un dulap mic. Soluția poate fi amplasarea umerașelor cu lucruri direct deasupra tavanului sau pe rafturile podelei. Un astfel de interior va arăta modern și original..

O soluție originală pentru depozitarea lucrurilor

Depozitare într-o cameră mică

Sisteme originale de stocare

Dacă trebuie să organizați două locuri separate de dormit într-o cameră mică, atunci nu vă puteți descurca fără structuri supraetajate. Clădirile pe două niveluri vor economisi în mod semnificativ spațiul utilizabil al unei camere mici și vor lăsa spațiu pentru instalarea unui mic desktop sau comodă ca sistem de stocare.

Construcție pe două niveluri

Structură neobișnuită pentru două dane

Dacă dormitorul dvs. face parte dintr-o cameră comună care servește și ca cameră de zi, birou și, uneori, sufragerie, atunci cel mai convenabil și practic mod de a organiza un loc de dormit este să folosiți un pat pliant încorporat în dulap. În timpul zilei, veți obține un cadru de living, în care nu există nici măcar un indiciu al prezenței unei zone de dormit, iar seara deschideți pur și simplu dulapul și transformați camera într-un dormitor.

Pat pliabil

Transformator de mobilă

Dormitor și living 2 în 1

Pat în dulap

Mecanism de pliere

Pat încorporat Mai multe dane

Într-un dormitor mic, în funcție de forma camerei, este posibil să nu existe spațiu pentru niciun sistem de depozitare. În acest caz, este mai bine să achiziționați un pat mare, confortabil, cu sertare la bază sau un mecanism de ridicare care vă permite să utilizați partea inferioară a mobilierului ca sisteme de depozitare. Astfel veți avea cel puțin o zonă de depozitare pentru așternuturi.

Pat cu o cutie la bază

Pat pe podium

Sertare

Lumina de fundal originală

Nu există suficient spațiu utilizabil pentru dulapurile cu uși articulate într-un dormitor mic. Structurile încorporate ocupă mai puțin spațiu. Folosind uși glisante sau perdele «armonic» vă permite să nu lăsați o marjă de spațiu pentru deschiderea sistemelor de stocare.

Dulap încorporat

Într-o cameră mică pentru o persoană, după instalarea unui pat de o persoană, există loc pentru amplasarea sistemelor de depozitare sau amenajarea unui mini-dulap. În unele cazuri, este posibil să combinați locația unei console mici ca o masă de scris și computer (o astfel de masă poate servi și ca o masă de toaletă) și sisteme de stocare în jurul acesteia.

Loc de muncă în dormitor

Setarea ascetică

Aranjament neobișnuit de dormit

Practic nu mai este loc pentru decor într-o cameră mică. Ca decor interior, cel mai bine este să folosiți un decor de perete – o imagine, un panou sau o fotografie într-un cadru. Dar chiar și astfel de elemente care nu ocupă spațiul utilizabil al camerei trebuie aplicate în doze pentru a nu crea efectul fragmentării spațiului. Pentru zonele mici, riscul de a crea variații în imagine este foarte mare..

Decor de perete

Într-o cameră mică

Interiorul dormitorului modest

Dacă dormitorul mic se află la mansardă sau la nivelul superior

Se întâmplă adesea ca 9-10 mp. m este o cameră mică izolată dificilă, iar nivelul superior într-o cameră cu două niveluri sau o mică mansardă într-o casă privată. În acest caz, sarcina de decorare interioară este complicată de teșirea tavanului, forma asimetrică a camerei, prezența proeminențelor și a nișelor și înălțimea redusă a spațiului. Dar chiar și în acest caz, nu disperați – pe de altă parte, aceasta este o oportunitate de a dormi profund pe un pat confortabil și de a nu folosi o canapea pliabilă, care servește, printre altele, ca o zonă de relaxare moale în living cameră. În pod, așezăm patul în așa fel încât cea mai mare înălțime a tavanului să cadă în zona în care veți fi în poziție verticală; pentru piciorul danei, puteți părăsi segmentul cu cea mai mică înălțime. Proeminențele și nișele unei încăperi imperfecte din punct de vedere al simetriei pot fi utilizate în beneficiul interiorului – pentru amenajarea sistemelor de depozitare. Fie ca acestea să fie module de dimensiuni modeste, dar în spații mici fiecare oportunitate ar trebui folosită la maximum..

Dormitor la mansardă

Design neobișnuit

Dormitor într-o cameră mică la mansardă

O cameră cu tavan mare teșit

Într-o mansardă albă ca zăpada

Pat original

Pat suspendat

Finisare mansardă albă ca zăpada

Deseori este imposibil să instalați un dulap cu drepturi depline într-un dormitor situat la nivelul superior al unui apartament sau în podul unei case private din cauza înălțimii reduse a tavanului. Dar nimic nu te împiedică să folosești sifoniere spațioase. Potrivit experților, acest tip de mobilier este de obicei utilizat 100%, spre deosebire de dulapurile încorporate, care ocupă întregul spațiu de la podea până la tavan..

Dormitor în tonuri bej

Dormitor la mansardă în tonuri de alb