Cum să dai viață unei bucătării din piatră

În zilele noastre, când imaginația designerilor este limitată doar de bugetul proiectului lor, orice cameră se poate transforma într-o groapă de balauri, planeta micului prinț sau o bucătărie plăcută și caldă din piatră, care va crea o confortabilitate unică și o atmosferă unică ..

bucătărie din piatră

Avantaje și dezavantaje

Piatra este considerată materialul cel mai ecologic pentru construcții, în al doilea rând doar pentru lemn, așa că, dacă conceptul unui designer include preocuparea pentru mediu, merită să-i acordăm o atenție specială. Un alt mic avantaj al acestui material este durabilitatea sa, pe care nici un material artificial nu o poate depăși..

bucătărie din piatră

În plus, ar trebui să acordați atenție durabilității pietrei decorative. Spre deosebire de țiglă sau țiglă, este mult mai dificil de rupt și aproape imposibil de zgâriet. De asemenea, stratul de piatră are proprietăți de respingere a umezelii. Este o plăcere să ai grijă de o piatră decorativă, deoarece poate fi spălată cu orice detergent fără teama de a strica acoperirea. Nu uitați că piatra este antistatică, deci nu va colecta praf pe sine și va trebui ștearsă mult mai rar..

Bucătărie cu placare de piatră

Vorbind despre motivul pentru care designerilor le place să folosească atât de mult piatra, merită să ne amintim cât de mare este alegerea dimensiunilor, texturilor, texturilor și culorilor acestui material. De obicei, nici măcar nu trebuie să fie modificat și procesat în continuare, este necesar doar să selectați tipul corespunzător din catalog. Și ceea ce nu este mai puțin important, este destul de ușor să lucrați cu o piatră, deoarece nu este nevoie să creați condiții speciale pentru aceasta și să pregătiți suplimentar suprafețe.

Bucătărie decorată cu piatră

Este posibil să exagerați?

Când lucrați cu placări de piatră, aspectul greșit și cantitatea greșită de materiale folosite pot distruge întregul design. De fapt, piatra este un material foarte capricios dacă îl folosești ca element decorativ. Cel mai adesea, atunci când acest material ciudat este adăugat la interior în boabe mici, acesta începe să iasă agresiv din fundalul general, atrăgând în mod constant atenția asupra sa și deranjând oamenii obișnuiți. Dacă exagerați cu o piatră în bucătărie, atunci designerul riscă să creeze atmosfera unui castel vechi, rece și umed, lipsit de orice romantism medieval..

Placarea parțială a bucătăriei cu piatră

Blaturi de piatră

Minimul pe care o piatră îl poate aduce în interiorul bucătăriei este detaliile mobilierului. Blaturile din marmură și granit au început să revină la modă acum aproximativ cincisprezece ani, când mobilierul scump și de înaltă calitate a început să apară tot mai mult pe piața CSI. Detaliile interioare din piatră nu sunt ieftine, dar durabilitatea și eleganța lor merită. Un blat din marmură va dura mult mai mult decât unul din lemn, iar acest material nobil pare mai prezentabil, perfect combinat cu aproape orice stil, de la baroc la modern.

Blaturi de piatră Blaturi de piatră

Piatra în zona bucătăriei

Zidăria din apropierea plăcii arată foarte neobișnuită și plăcută din punct de vedere estetic, creând imaginea unei sobe vechi dintr-o moșie victoriană. Alegând o piatră care se potrivește cu restul mobilierului de bucătărie în nuanță și textură, o puteți încadra cu ușurință în planul general de design. În plus, o astfel de placare în zona plăcii poate fi foarte practică: este mult mai ușor să curățați o piatră de murdărie sau pete de grăsime decât dale sau chiar mai mult tapet.

Piatra peste lespede Șorț de piatră lângă sobă Piatra lângă lespede

De asemenea, experimentând cu o piatră, poți să-i impui doar o glugă, ucigând două păsări cu o singură piatră. În primul rând, o glugă inestetică și voluminoasă se va transforma instantaneu în ceva neobișnuit și plăcut ochiului, iar în al doilea rând, o piatră corect selectată îl va ajuta să se potrivească corect în interior.

Placare de piatră în jurul plăcii Placare din piatră a hotei Placare de piatră lângă placă

Arcuri de piatră

Utilizarea placării cu piatră va fi deosebit de eficientă în bucătăriile de studio sau în bucătăriile simple în care ușa a fost înlocuită cu o deschidere largă. Folosirea pietrei pentru a crea o seif arcuit este un pas riscant care, dacă este făcut corect, va justifica toată investiția..

Arc căptușit cu piatră

Este important să rețineți că este irațional să folosiți piatra în arcade înguste, deoarece va reduce doar vizual spațiul, creând disconfort pentru toți membrii gospodăriei. Dar, într-un fel sau altul, acest material va sublinia perfect conturul deschiderii arcuite, evidențiindu-l și transformându-l în ceva neobișnuit, fabulos. Aici, pentru a crea atmosfera potrivită, cel mai bine este să folosiți piatră tăiată în relief, mai degrabă decât plată..

Arcadele de piatră vor arăta deosebit de impresionante în bucătăriile simple și minimaliste, care nu sunt aglomerate cu mobilier inutil și elemente decorative suplimentare. Piatra în sine este foarte «greu» decor care necesită o atenție specială pentru sine și nu tolerează «concurenți».

Arc de piatră în bucătărie

Șorțuri de piatră

Care este diferența dintre un spate de bucătărie și un perete realizat în întregime din piatră? În principiu, nimic, dacă priviți situația superficial. De fapt, există o diferență uriașă între cele două. Șorțul de bucătărie acoperă doar «lucru» o parte a peretelui, combinată cu tapet sau alte materiale de față, iar pereții sunt formați exclusiv dintr-un singur material (în cazul nostru, piatră) în întreaga zonă a bucătăriei. Șorțurile de piatră sunt o soluție foarte practică și neobișnuită, care se potrivește perfect atât țării, minimalismului, modernului (plăci solide de piatră), cât și luxosului Provence.

Șorț de piatră în bucătărie

Există o mulțime de motive pentru o astfel de popularitate a șorțurilor de bucătărie din piatră, dar principalul este caracterul nefavorabil al zonei în care va fi instalat acest material de acoperire. Este întotdeauna deosebit de umed în această parte a bucătăriei, de multe ori apa sau alte lichide pot ajunge pe șorț. În plus, aici șansa de deteriorare a materialului care se confruntă din cauza schimbărilor de temperatură sau a neglijenței umane este mult mai mare, darămite murdăria constantă și petele grase, care sunt aproape imposibil de îndepărtat din multe alte materiale. Piatra se distinge prin rezistența sa specială și va putea să-și păstreze aspectul original pentru cea mai lungă perioadă de timp, nu cedând umezelii, deformării și curățându-se cu ușurință de murdărie.

Șorț de piatră în bucătărie

Pereti de piatra

Dacă bucătăria este suficient de spațioasă și spațiul suplimentar trebuie să fie umplut fără să se aglomereze încăperile, placarea cu piatră poate fi cea mai bună opțiune. Aici, nimeni nu poate limita imaginația artistului în alegerea formei și nuanței pietrei. Piesele calde și convexe ale acestui material în combinație cu mobilierul ușor, dar nu foarte luminos, vor ajuta la crearea unei imagini de vară timpurie, confortabilă și caldă, dar care nu este încă arzătoare cu razele sale. Dacă recurgeți la ajutorul pietrelor plate ale unei palete reci, ar trebui să acordați atenție stilurilor moderne și de înaltă tehnologie, care pot transforma în mod competent motivele reci, astfel încât camera să nu pară goală și lipsită de viață. O atenție deosebită trebuie acordată tipului de așezare a pietrei: cea orizontală este proiectată pentru a extinde exterior limitele camerei, iar cea verticală ridică tavanele, dar vizual face camera mult mai mică. Experimentând și lucrând cu piatră, puteți obține oricare dintre cele mai originale și neașteptate imagini, dar, important, oricare dintre ele va rămâne în viață și va crea o atmosferă de ospitalitate și confort..

Pereți de piatră în bucătărie Pereți de piatră în bucătărie Pereții bucătăriei căptușiți cu piatră Pereți din bucătărie din piatră

Lucrăm cu textură – piatră plană sau reliefată

Ceea ce sperie cel mai adesea mulți tineri designeri atunci când lucrează cu piatră este varietatea nelimitată a formelor sale. De fapt, textura placării cu piatră poate varia de la complet plană la unghiulară și bombată..

Piatra în relief în bucătărie Placare din piatră în relief

Nu există reguli clare pentru alegerea unui anumit tip de piatră pentru a face față. Ar trebui să te bazezi doar pe sentimentele, senzațiile tale, pe un plan de proiectare întocmit și pe câteva adevăruri comune, concepute nu pentru a arăta calea proiectantului, ci pentru a aminti ceva uitat de mult.

Placare de bucătărie netedă din piatră

O piatră convexă este mult mai bine combinată cu o schemă de culori calde, iar însoțitorul său principal este lemnul. Tăiat sau unghiular, nu este atât de important, se potrivește bine cu stilul rustic și cu stilul rustic, care se disting prin confortul unic și moliciunea caracteristicilor. Într-un astfel de mediu, chiar și o piatră aspră și aparent rece va fi saturată de căldură și dragoste, încadrându-se în mod ideal în atmosfera creată de designer..

Placare de bucătărie din piatră plată

Magia culorii

Lucrul cu diferite nuanțe este una dintre etapele principale ale alegerii pietrei perfecte pentru placare. Pietrele, spre deosebire de lemn, plastic și alte materiale, nu vopsesc, deoarece vopseaua îl face artificial. Tot farmecul acestui tip de placare rezidă tocmai în naturalețea sa. Nuanțele calde, nisipoase sau rece, culorile din oțel sunt mult mai atractive în sine, și chiar și cel mai priceput meșter nu poate repeta modelele naturale..

Placare de piatră întunecată

Piatra usoara

Una dintre numeroasele caracteristici unice ale placării cu piatră este capacitatea de a extinde vizual camera folosind nuanțe deschise ale materialului. În plus, este încă dificil pentru omenire să înțeleagă de ce pietrele cu o schemă de culoare galben-portocalie, nisipoasă par să absoarbă căldura, spre deosebire de frații lor reci, gri-albastru..

Bucătărie ușoară din piatră

Piatra ușoară se potrivește atât cu mobilierul întunecat, cât și cu cele ușoare. De exemplu, un decor de culoare wenge poate fi combinat perfect cu o piatră de orice culoare și textură, de la acoperiri gri deschis, aproape albe până la maro pal sau portocaliu strălucitor..

Piatra întunecată

Când lucrați cu nuanțe reci de piatră, este necesar să luați în considerare faptul că nu se potrivește bine cu mobilierul ușor. Cu acest tip de combinație de culori, pereții încep să iasă în evidență pe fundalul general și să pună presiune pe oamenii din cameră. Un astfel de mediu nu va fi suficient de confortabil și confortabil, astfel încât o astfel de supraveghere nu poate fi permisă..

Bucătărie din piatră întunecată

Cel mai bine este să folosiți piatra întunecată în bucătăriile mari cu mobilier întunecat, unde va juca un rol dominant, dar nu va ieși din conceptul general..

Puteți vorbi mult timp despre o bucătărie din piatră, deoarece acest material în sine este unic și nu are analog. Pietrele artificiale artificiale nu își păstrează mai toate proprietățile și caracteristicile utile. Dacă planul de proiectare și conceptul general vă permit să adăugați placări de piatră în bucătărie, atunci acest lucru, fără îndoială, ar trebui făcut imediat..