Baie combinată cu toaletă – caracteristici de design

Indiferent de motivele care v-au determinat să combinați o baie cu o toaletă sau ați primit o astfel de cameră utilitară într-o formă terminată – înainte de a continua repararea directă, trebuie rezolvate o serie de probleme. În funcție de dimensiunea spațiului combinat, va trebui să decideți asupra setului minim de instalații sanitare, sisteme de depozitare și accesorii pentru baie. Având în vedere că în majoritatea apartamentelor standard construite în secolul trecut, baia este o cameră modestă, nu se poate face fără tehnici de proiectare pentru distribuția rațională a obiectelor interioare și extinderea vizuală a spațiului. Sperăm că fotografiile băilor combinate cu toaletele pe care le-am colectat vă vor ajuta să decideți aspectul unei camere utilitare, alegerea unei palete de culori și modalități de a crește vizual spațiul..

Design modern de baie

Baie combinată cu toaletă

Caracteristici ale amenajării spațiilor utilitare combinate

Când conectați două camere mici (baie și toaletă), se obține întotdeauna un spațiu mai mare, care are o serie de avantaje:

 • prin mărirea zonei, puteți crea un mediu mai ergonomic, confortabil și practic;
 • puteți utiliza modele de instalații sanitare standard și nu de dimensiuni mici (aparate de uz casnic, dacă este necesar);
 • ținând cont de faptul că peretele care separă cele două camere este îndepărtat, costul reparațiilor este redus pentru finisarea acestei suprafețe (se pot observa economii și la instalarea unei singure uși la intrarea în camera combinată);
 • Curățarea în aceeași cameră va fi, de asemenea, mai ușoară și mai rapidă (costuri mai mici de curățare);
 • într-un spațiu mai mare, puteți crește nivelul de estetică – «ascunde» toate sistemele de inginerie, aranjați instalațiile sanitare în conformitate cu standardele ergonomice, adăugați o mașină de spălat, dacă este necesar, aranjați sistemele de depozitare cu un nivel ridicat de confort, utilizați o chiuvetă dublă pentru a economisi timp la pregătirea dimineața.

Design original

Interiorul taupe

Design alb și gri

Baie în culori închise

Atunci când planificați amplasarea sistemelor de instalații sanitare și de depozitare (aparate de uz casnic), este necesar să se ia în considerare unele reguli, a căror respectare va garanta confortul utilizării lor:

 • distanța în fața toaletei nu trebuie să fie mai mică de 50 cm și de aproximativ 40 cm pe laturile axei centrale;
 • spațiul liber în fața dușului, a căzii și a chiuvetei nu trebuie să fie mai mic de 60 cm pentru ușurință în utilizare;
 • chiuveta este de obicei situată la o înălțime de 80-85 cm în raport cu pardoseala, lățimea sa este reglată în intervalul de la 50 la 65 cm, dar pentru încăperile mici este posibil să se utilizeze modele compacte cu o lățime de aproximativ 40-45 cm și variații unghiulare ale chiuvetei;
 • pentru a spăla și a efectua alte proceduri sanitare și igienice în fața chiuvetei, era convenabil, distanța de la acesta la perete trebuie să fie de cel puțin 20 cm;
 • un suport pentru prosop încălzit sau umerașe trebuie așezate deasupra băii la o distanță de cel puțin 50 cm;
 • dacă baia dvs. are un lavoar dublu (două chiuvete), atunci distanța dintre ele ar trebui să fie de cel puțin 25 cm (apoi, pentru a economisi timp, puteți petrece dimineața sau seara exerciții pentru doi membri ai gospodăriei în același timp);
 • distanța dintre malaxoarele duble variază de la 80 la 90-100cm.

Interior luminos

Finisare

Design laconic

Puteți întocmi un plan pentru spațiul utilitar combinat într-un program special – un planificator (există suficiente versiuni gratuite pe Internet) sau pur și simplu desenați pe o bucată de hârtie folosind o cântare. În apartamentele standard cu băi mici, este deosebit de important nu numai să alegeți un aspect eficient, ci și să păstrați corect scala, deoarece literalmente fiecare centimetru al zonei va trebui tăiat..

Combinații contrastante

Baie lângă camera copiilor

Finisaj neobișnuit

Dacă într-o casă privată cu două sau trei etaje este planificată organizarea unei băi la fiecare nivel, atunci este mai oportun să amenajați spații utilitare unul deasupra celuilalt. Din punct de vedere al siguranței, organizarea unei camere pentru procedurile de apă deasupra spațiului de locuit nu este recomandabilă.

Suprafețe din lemn

Design minimalist

Atmosferă confortabilă

Dacă baia are mai puțin de 3,5 mp m, atunci este greu de aranjat baia, toaleta și chiuveta cu îndeplinirea cerințelor ergonomice. Soluția optimă pentru încăperile mici ar fi instalarea unei cabine de duș sau zonarea sectorului pentru procedurile de apă folosind o partiție din sticlă. În acest caz, este esențial ca suprafața să fie transparentă – deci partiția «dizolva» în spațiu și vizual nu îl taie în bucăți.

Baie luminoasă

Cabină de duș în spatele compartimentului

Design mic de baie

Suprafețe de sticlă

Baie cu duș

Nuanțe naturaleDecor original

În funcție de forma camerei, baia poate fi construită de-a lungul unuia dintre pereții mai mici (de obicei vizavi de ușă). În acest caz, poate fi necesar să sacrificați un anumit confort și să instalați o cadă de baie mai mică decât ați dori. Dar aranjamentul ergonomic al celorlalți participanți la interior merită..

Mozaic pentru accent

Interior laconic

Accesorii colorate

Cadă încorporată

Baie în spatele cortinei

Tendințe actuale în proiectarea băilor

Majoritatea ideilor actuale pentru decorarea unei băi combinate cu o toaletă sunt asociate cu economisirea spațiului utilizabil, creșterea vizuală a volumului camerei și crearea interiorului cel mai confortabil în spațiul disponibil. Principala tendință a stilului modern este privilegiul confortului personal. Prin urmare, toate tendințele moderne trebuie trecute prin prisma propriului lor simț de practic, frumusețe și funcționalitate a anumitor idei de design..

Ton întunecat pentru accent

Design non-banal

Instalatii sanitare neobisnuite

Geometria originală a camerei

Utilizarea vaselor de toaletă și a chiuvetelor suspendate nu mai este o noutate pentru un proprietar de apartamente sau case private din Rusia. Rușii au reușit să aprecieze estetica, funcționalitatea și raționalismul instalațiilor sanitare ale consolei. Toate sistemele de comunicații pot fi ascunse în spatele instalației, lăsând în afară doar butoane și accesorii pentru instalații sanitare. Corpurile sanitare suspendate nu numai că ajută la economisirea spațiului de baie prețios, dar simplifică și procesul de curățare și aduc un plus de modernitate interiorului..

Modele originale de instalații sanitare

Finisaj original

Instalatii sanitare suspendate

Instalație de consolă

Estetic și practic

Motivele industriale sunt în tendință. Băile nu fac excepție. Nu va fi dificil să creați o imitație a unui zid de beton sau zidărie folosind materiale rezistente la umiditate care nu reacționează la schimbările de temperatură. În același timp, nu este necesar să se realizeze întregul interior al băii într-o manieră industrială – integrarea motivelor industriale și de mansardă este posibilă în stil modern și alte furci de tendințe stilistice.

Motive în stil loft

gri

Ţiglă

Finisaj texturat

Introducerea motivelor naturale în proiectele moderne de design este la fel de populară. Acestea pot fi materiale naturale (sau omologii lor absolut identici) ca parte a decorării sau execuției mobilierului, a obiectelor de decor, precum și a nuanțelor naturale din paleta de culori a întregii imagini a camerei. Materialele moderne de finisare și materiile prime pentru fabricarea sistemelor de depozitare nu se tem de umiditatea ridicată, datorită diferitelor impregnări și lacuri de protecție. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea lemnului în zone cu cea mai mare umiditate – șorțuri peste cadă și chiuvetă.

Copac peste tot

Motive naturale

Integrarea lemnului

Suprafețe din lemn în baie

Concentrați-vă pe sistemele de stocare

Elemente de țară

Pe lângă lemn și analogii săi, utilizarea pietrei naturale sau artificiale este considerată populară. Practic, în proiectele moderne de design, se poate găsi utilizarea analogilor artificiali de piatră pentru decorarea și execuția blaturilor. În exterior, un astfel de material nu poate fi deosebit de natural, dar este mai ușor de instalat și de operat (plăcile sunt ușoare și nu trebuie să fie șlefuite, cum ar fi marmura).

Gresie cu aspect de piatră

Finisare

Piatra și lemnul în designul băilor

Stilul modern tinde să utilizeze motive scandinave în proiectarea spațiilor pentru o mare varietate de scopuri. Băile nu fac excepție. O caracteristică a utilizării stilisticii scandinave la crearea unui interior este utilizarea activă a albului pentru decor, integrarea obiectelor funcționale și decorative realizate din lemn, un accent întunecat contrastant asupra geometriei unei camere sau evidențierea anumitor sectoare vitale. Chiar și în baie, este posibilă utilizarea plantelor vii ca element decorativ..

Ţiglă

Design de contrast

Note scandinave

Accente întunecate

Stil scandinav

O altă tendință a noului sezon este utilizarea gresiei mari. Dacă nu cu mult timp în urmă, majoritatea designerilor au recomandat utilizarea unor formule speciale pentru a calcula dimensiunea optimă a plăcilor, pe baza parametrilor camerei, atunci astăzi nu există rețete clare. Plăcile mari sunt mult mai ușor și mai rapid de instalat (dar există mai multe reziduuri, mai ales dacă încăperea are o formă neregulată, diverse nișe și proeminențe).

Plăci mari

Finisaje de baie întunecate

Plăci mari de culoare bej deschis

În ciuda zonei de baie deseori foarte modeste, această cameră nu poate fi limitată la o singură lampă suspendată sau iluminat încorporat în jurul perimetrului tavanului. O oglindă deasupra chiuvetei are nevoie de iluminat local – în acest caz, sunt posibile diverse opțiuni pentru dispozitive de iluminat, bandă sau iluminat încorporat. Dacă, pe lângă cadă, este instalată o hidrobox într-o încăpere utilitară, atunci acest segment funcțional trebuie iluminat și – iluminat încorporat pentru o cabină cu plafon sau plafoane pentru un model în versiune deschisă.

Concentrați-vă pe iluminare

Lumina de fundal originală

Iluminat într-o baie spațioasă

Iluminarea panglicii

În plus față de paleta de lumină și utilizarea unui întreg sistem de iluminare a diferitelor suprafețe, oglinzile ajută la creșterea vizuală a spațiului. Acestea pot fi panouri mari de oglindă deasupra chiuvetelor, ușile dulapurilor de perete superficial sau executarea unui șorț deasupra chiuvetei. Chiar și plăcile mici cu oglindă pot aduce originalitate în interiorul băii și «împinge deoparte» limitele sale.

Oglinzi de baie

Fațade în oglindă ale sistemelor de stocare

Oglinzi și sticlă

Extinderea vizuală a spațiului

Paletă de culori pentru camera combinată

Designul ușor al băii nu se va demoda niciodată. Și nu numai pentru că spațiile utilitare de dimensiuni mici nu vor merge nicăieri, iar parametrii lor vor trebui extinși, cel puțin vizual. Paleta de lumină ajută la crearea unei imagini ușoare, proaspete și curate a camerei – asociații spațiale ideale pentru apă și canalizare. Dar chiar și într-o cameră cu o zonă foarte modestă, nu puteți face fără accente. Utilizați culori strălucitoare sau întunecate pentru performanța sistemelor de depozitare, accesoriilor, textilelor pentru procedurile de scăldat. O astfel de abordare și o creștere vizuală a limitelor camerei nu vor strica, iar accentul culorilor este atât de necesar pentru ochii noștri..

Design ușor de baie

Finisaj ușor

Accente strălucitoare pe fundal alb

Alb și deschis

Finisaj alb ca zăpada și podea pestriță

Gray a fost în tendințe de mai multe sezoane la rând. Versatilitatea tuturor nuanțelor de gri vă permite să creați ambianțe practice, dar nobile. Pe un fundal gri, instalațiile sanitare albe ca zăpada arată grozav, strălucirea suprafețelor cromate ale accesoriilor de baie completează în mod eficient imaginea. Astfel încât interiorul spațiului utilitar nu este prea «misto» și dur», experții recomandă integrarea obiectelor din lemn sau imitația acestuia. Chiar și un mic sistem de depozitare sau rafturi deschise din lemn dintr-o paletă caldă vor transforma imaginea creată, vor crește gradul de temperatură a culorii interiorului.

Terminați cu gri

Geometrie neobișnuită a băii

Baie strălucitoare

Baie în gri

Șorț de culoare închisă

Combinațiile contrastante sunt întotdeauna la modă. Chiar și camerele mici pot fi decorate cu un anumit nivel de dinamism, lux și modernitate, folosind o combinație de suprafețe luminoase și întunecate. Dacă într-o baie mică elementele întunecate subliniază doar anumite elemente interioare, conturează geometria camerei sau evidențiază zonele, atunci în încăperile spațioase culorile întunecate, profunde, pot fi folosite și ca finisaj (complet sau combinat).

Imprimare neobișnuită

Perete de accent neobișnuit

Design grafic

Suprafețe întunecate și luminoase

Combinații de alb și negru

Soluții originale de culoare

Nimic nu creează asociații favorabile în proiectarea unei băi, cum ar fi combinația de suprafețe albe ca zăpada cu opțiuni pentru nuanțe de albastru și albastru deschis. Proceduri de apă, paletă de culori reci, imagine curată și ușoară a camerei – toate acestea se ajustează nu numai pentru curățarea corpului, ci și pentru starea emoțională, relaxare și calmare.

Suprafețe albastru deschis

Paletă rece

Accent pe proiectarea panourilor

Tapet pentru baie

Paleta bej este întotdeauna relevantă. Dacă sunteți respins de imaginea albă ca zăpada a băii, dacă utilizarea nuanțelor albastre, care duce la crearea unui mediu rece de temperatură a culorii, nu este prioritatea dvs., atunci bejul este perfect. Nuanțele pastelate sau culorile profunde de ciocolată – aproape toate nuanțele de maro aduc căldură atmosferei camerei. Dacă adăugați sisteme de depozitare din lemn (sau analogii săi) la un astfel de finisaj, atunci vă va fi asigurată o atmosferă confortabilă și relaxantă a camerei..

În ton bej

Schema de culori bej deschis

Paletă de culori calde

Finisaj combinat

Finisarea neobișnuită a zonei de tratare a apei

Culori neutre

Suprafețele cu accent luminos sunt întotdeauna în tendință. Chiar și în băile mici, puteți găsi opțiunea de a folosi culori luminoase pentru finisaje locale. Acesta poate fi un perete deasupra căzii sau în jurul unei chiuvete, o zonă de duș sau un perete cu ușă. Pe fundalul unui finisaj neutru, ușor, nici măcar nuanțele cele mai strălucitoare devin un accent, subliniază albul corpurilor de instalații sanitare și devin un fundal excelent pentru diverse accesorii.

Accent de podea

Gresie strălucitoare într-un proiect modern

Combinații de culori strălucitoare

Finisaje de baie luminoase

Tapet luminos pentru baie

Culoarea poate fi utilizată pentru a crește vizual parametrii băii. Dar nu vorbim despre finisajul alb ca zăpada tuturor suprafețelor, care șterge limitele spațiului. Cu ajutorul dungilor verticale (plăci decorative sau mozaicuri), puteți crește vizual înălțimea camerei. Un efect similar poate fi obținut prin plasarea așa-numitei margini deasupra mijlocului înălțimii camerei, aproximativ la nivelul ochilor unei persoane..

Accente albastre