Baie combinată: caracteristici ale planificării și designului

Renovarea băii – specială «plăcere» pentru compatrioții noștri, care de multă vreme au fost nevoiți să sculpteze fiecare centimetru pătrat de spațiu în apartamente cu un aspect standard al secolului trecut. Lipsa spațiului utilizabil i-a împins pe ruși să combine o baie cu o toaletă. Popularitatea acestei tehnici constructive este încă relevantă astăzi, deoarece o astfel de combinație permite nu numai creșterea numărului de metri pătrați de spații utilitare, ci și crearea unui aspect fundamental nou al unei camere comune pentru întreaga familie, în care se desfășoară un număr incredibil de mare de funcții..Design ușor al băii combinateAspect practicDacă este necesar să plasați un număr mare de zone rezidențiale, sisteme de inginerie și structuri într-o cameră de dimensiuni modeste, atunci nu se poate face fără utilizarea tehnicilor de proiectare pentru utilizarea rațională și economisirea spațiului. Să încercăm să înțelegem toate avantajele și dezavantajele combinării unei băi cu o toaletă și să aflăm singuri particularitățile planificării instalațiilor sanitare, sistemelor de depozitare și accesoriilor, alegerea materialelor de finisare și a motivelor de proiectare.

Interior alb ca zăpada

Finisare

Pro și contra ale combinării spațiilor utilitare

Depinde de tine dacă ideea de a combina o baie este o idee practică și rațională. Putem evidenția doar principalele puncte ale reamenajării, permițându-vă să creați un aspect fundamental nou la camera comună folosită zilnic într-o casă sau un apartament..

Stil tradițional

Într-o baie spațioasă

Avantajele evidente ale combinării unei băi cu o toaletă includ următoarele puncte:

 • în loc de două camere mici, proprietarii obțin o cameră complet spațioasă pentru organizarea apei și a procedurilor sanitare și igienice;
 • un perete este îndepărtat, ceea ce înseamnă că va fi posibil să economisiți materiale de finisare și costul lucrărilor de finisare, va fi, de asemenea, necesară instalarea unei singure uși, în loc de două;
 • prin mărirea suprafeței camerei utilitare, puteți planifica amplasarea instalațiilor sanitare și tehnice într-un mod nou, puteți adăuga o mașină de spălat sau sisteme de depozitare, «ascunde» contează și dezvoltă un interior fundamental nou;
 • puteți utiliza corpuri de instalații sanitare mai mari (nu o cabină de duș compactă cu un set elementar de opțiuni, ci o casetă mare cu multe funcții suplimentare);
 • în cele din urmă, o singură cameră va trebui curățată, în loc de două.

Înregistrarea unei băi combinate

Accent întunecat într-o cameră albă

Dar orice monedă are două fețe, iar combinația de spații utilitare are nu numai avantaje, ci și dezavantaje. Principalele dezavantaje includ următoarele:

 • nevoie de «munca murdara» (demolarea peretelui, așezarea ușilor, instalarea altora noi, tencuirea, nivelarea suprafețelor obținute);
 • modificarea băii va trebui legalizată în ITO – o pierdere suplimentară de timp și bani;
 • pentru o familie numeroasă, combinarea unei băi cu o toaletă poate deveni o opțiune incomodă pentru raționalizarea spațiului – nimeni nu poate folosi toaleta în timp ce una din gospodării face o baie;
 • nu va funcționa combinarea unei toalete cu o baie dacă peretele dintre camere este portant (această opțiune este extrem de rară în apartamentele tipice).

Combinații contrastante

Baie în tonuri de gri

Rezumând informațiile primite, putem spune că combinarea unei băi cu o baie va fi o soluție bună dacă:

 • aveți o garsonieră;
 • locuința este de dimensiuni modeste;
 • familia ta este mică sau toți membrii gospodăriei se adună rar acasă în același timp;
 • suprafața băii era de aproximativ un metru pătrat și jumătate;
 • doriți să utilizați spațiul casei dvs. mai rațional, iar întruchiparea ideilor de proiectare a băii necesită mai mult spațiu.

Paletă ușoară pentru decorare și instalații sanitare

Amenajarea unei camere mici

Metode de planificare a unei băi combinate

La proiectarea amenajării elementelor interioare ale băii combinate, nu este ușor să aranjați convenabil toate sistemele de instalații sanitare și de depozitare (echipamente suplimentare), ci și să faceți acest lucru, ținând cont de regulile ergonomice:

 • în fața toaletei, cel puțin 50 cm spațiu liber trebuie lăsat liber, cel puțin 40 cm pe laturile axei centrale;
 • se recomandă să lăsați aproximativ 70-100 cm în fața băii, a dușului sau a hidroboxului;
 • distanța de la cadă la suportul de prosop încălzit sau umerașe este de aproximativ 50 cm;
 • chiuveta ar trebui să fie la o înălțime de 80-85 cm în raport cu podeaua, iar lățimea recomandată a acesteia este de 50-65 cm (deși gama magazinelor moderne de instalații sanitare este bogată și în modele compacte cu o lățime de cel mult 40 cm );
 • pentru ca spălarea să aibă loc într-un mediu confortabil, distanța de la chiuvetă la peretele lateral ar trebui să fie de cel puțin 20 cm (cu această abordare, nu va trebui să vă bateți coatele la suprafață cu fiecare procedură de apă);
 • de asemenea, este necesar să lăsați spațiu liber în fața chiuvetei pentru o abordare confortabilă – 70-75 cm;
 • dacă intenționați să instalați două chiuvete una lângă cealaltă, atunci distanța dintre ele ar trebui să fie de cel puțin 25 cm, iar spațiul dintre mixere să fie de cel puțin 90 cm.

Chiuvetă dublă pentru a economisi timp

Accente calde

De asemenea, este util să spunem că în casele private cu două sau mai multe etaje, băile trebuie amplasate una peste alta. Amplasarea unei băi deasupra locuințelor este irațională.

Locale cu finisaje combinate

Stil rustic

Dacă vorbim despre amenajarea unei băi combinate, atunci suprafața sa minimă poate fi de aproximativ 2,5 metri pătrați. Într-o astfel de cameră, nu va trebui doar să vă gândiți cu atenție la amplasarea tuturor sistemelor de inginerie și a instalațiilor sanitare, ci și să alegeți modele extrem de compacte – o cabină de duș cu o latură de 80 cm sau chiar să vă limitați la o zonă de duș împrejmuită cu o partiție de sticlă.

Ceramică și sticlă

Design original în culori închise

Pentru a plasa o baie, toaletă și chiuvetă într-o cameră combinată, suprafața acesteia trebuie să fie de cel puțin 3,5 metri pătrați. Cu locația potrivită, aceasta «triunghi funcțional», va fi loc pentru o mașină de spălat îngustă cu încărcare de sus sau un sistem mic de depozitare.

Folosind un zid fals

Într-o baie luminoasă și spațioasă

Pentru a economisi spațiu în încăperi utilitare mici, experții recomandă utilizarea de toalete și chiuvete suspendate, construirea într-o cisternă, ascunderea greutății sistemelor de inginerie în spatele panourilor, lăsând doar accesorii și butoane de comandă la suprafață. Într-o cameră mică, combinarea unei cabine de duș și cadă într-un singur element sanitar ajută la economisirea spațiului fără a aduce atingere membrilor familiei cu dependențe diferite. Unii oameni preferă un duș cu contrast, alții preferă să se înmoaie într-o baie cu bule fierbinți. Ambele opțiuni sunt posibile la instalarea unui panou de duș (acesta poate conține funcții suplimentare) direct deasupra băii.

Baie cu fereastră arcuită

Accente întunecate

Într-o cameră spațioasă, cu o baie combinată, puteți trece dincolo de instalarea unui set standard de corpuri de instalații sanitare. O abordare convenabilă și practică pentru organizarea unui mediu confortabil pentru procedurile de apă este instalarea unei chiuvete duble – economisirea timpului dimineața va achita mai mult decât costul achiziționării și instalării unui al doilea lavoar.

Baie cu finisaje din marmură

Sisteme originale de stocare

Interior armonios

Cuplu întunecat original

Dacă suprafața spațiului utilitar este mai mare de 8 metri pătrați, atunci chiar și instalarea băii în centrul camerei nu va interfera cu organizarea unui mediu confortabil și ergonomic. În camere mari, puteți instala un bideu sau puteți înlocui cada standard cu un jacuzzi spațios sau puteți plasa un duș dublu cu o baie de aburi într-un interior modern.

Într-o baie spațioasă cu duș

Culori naturale

Baie originală

Finisarea suprafeței într-o cameră combinată pentru tratarea apei

Proiectarea suprafețelor într-o baie combinată necesită o selecție competentă a materialelor de finisare. Specificitatea funcționalității și microclimatului camerei dictează utilizarea materialelor de finisare care sunt rezistente la umiditate ridicată și temperaturi extreme. Învelișul de suprafață trebuie să fie rezistent la formarea și creșterea bacteriilor și a ciupercilor. Toate suprafețele băii trebuie finisate cu un material care să reziste curățării folosind compuși chimici, antiseptici.

Tăiați cu chenar

Înregistrare

Combinații originale

Alegerea optimă a materialului de finisare pentru a face față pereților și podelelor băii combinate este plăcile ceramice. Va fi dificil să găsiți o combinație mai bună de proprietăți fizice, mecanice și estetice, rezistența și durabilitatea materialului. Rezistența ridicată la schimbări constante de umiditate și temperatură, rezistența la solicitări mecanice și protecția fiabilă a suprafeței timp de mulți ani vor plăti mai mult decât reparațiile costisitoare folosind plăci ceramice. O selecție largă de soluții de culoare și textură, gama de dimensiuni, capacitatea ceramicii de a imita diverse materiale (inclusiv piatră naturală sau lemn), vă permit să găsiți cea mai bună opțiune de placare pentru orice soluție de interior stilistică.

Placi ceramice mari

Baie cu fereastră întunecată

Interior combinat pentru baie

Cabină de duș în centrul camerei

Pentru încăperile mici cu un aspect combinat, se recomandă utilizarea ceramicii de culoare deschisă cu suprafețe lucioase pentru decorarea pereților. Atât paleta de culori deschise, cât și luciul contribuie la creșterea vizuală a spațiului. Singurul lucru care trebuie luat în considerare este că suprafețele lucioase nu pot fi curățate cu produse abrazive, chiar și micro-zgârieturi sunt vizibile pe ele. Dacă faianța lucioasă are o culoare închisă, atunci urmele de spumă cu săpun și chiar picături de apă curată vor fi mult mai vizibile pe ea decât pe o placare mată..

Elemente de design contrastante

Suprafete lucioase

Dacă este mai bine să utilizați plăci absolut netede pentru decorarea pereților băii (este mult mai ușor să spălați murdăria din ea), atunci pentru acoperirea podelei este necesar să achiziționați produse cu o suprafață cu pietriș (aspră). Textura pardoselii va garanta siguranța utilizării băii, deoarece picăturile de apă pe podea nu pot fi evitate.

Candelabru și perdele din țesătură în baie

Abordare traditionala

În baia combinată, cu ajutorul finisării, puteți selecta zone funcționale. Diverse texturi, combinații de culori contrastante, utilizarea decorului (borduri, inserții și plinte) – toate acestea vor ajuta la zonarea camerei fără a perturba aspectul liber al spațiului.

Instalatii sanitare rotunjite

Combinarea finisajelor de suprafață

Gravitația stilului modern către utilizarea materialelor ecologice permite multor designeri să ofere clienților lor utilizarea lemnului ca material pentru finisarea și performanța sistemelor de depozitare. Cel mai adesea, lemnul nu este folosit ca material solo atunci când se confruntă cu băi combinate, combinându-l cu alte opțiuni de placare mai practice.

Lemn în baie

Lemn strălucitor

Sisteme de depozitare cu fațade din lemn

Fațade neobișnuite în baie

Dacă alegeți tipul potrivit de lemn (cel mai adesea se utilizează țesutul, stejarul, ulmul sau zada), tratați-l cu antiseptice speciale și agenți de umplere, atunci vă puteți bucura de estetica materialului natural timp de câțiva ani fără să riscați finisarea și mobilarea prin absorbție umezeala și mirosurile, precum și degradarea.

Abundența suprafețelor din lemn

Copac întunecat pe un fundal deschis

Petele întunecate ca accente

Atât de popular acum 10-15 ani, panourile din PVC pentru finisarea suprafețelor în băi sunt utilizate din ce în ce mai puțin. Desigur, reparațiile cu panouri din PVC vor costa mai puțin decât finisarea cu plăci ceramice, de exemplu (materialul în sine și instalarea acestuia costă semnificativ mai puțin). Dar pentru încăperile mici, pierderea chiar de 3-5 cm de la fiecare suprafață căptușită cu panouri devine un risc mare. Dar nu puteți face fără a instala un cadru pentru montarea panourilor. Da, și este dificil să numim un astfel de finisaj durabil. Prin urmare, utilizarea panourilor din PVC în proiectele de design modern poate fi găsită doar pentru finisarea tavanului..

Decor perete cu panouri

Finisaje neobișnuite pentru baie

Dacă intenționați să combinați plăcile ceramice cu alte tipuri de materiale de finisare (vopsire, tencuială decorativă, acrilică sau piatră naturală), este imperativ să instalați un sistem de ventilație forțată suficient de puternic. De asemenea, trebuie să vă ocupați în prealabil de hidroizolarea încăperii utilitare..

Combinând plăci și pictură

Utilizarea diferitelor materiale de finisare

Alternând lumină și umbră

Baie originală într-o cameră tradițională

Într-o baie mică

Câteva cuvinte despre alegerea unui stil de design

Combinarea a două camere separate într-o singură contribuie la creșterea spațiului liber pentru o amenajare mai rațională a instalațiilor sanitare, amplasarea sistemelor de inginerie. Dar pentru alegerea designului, o cameră mărită pare a fi un sol mai favorabil. Într-o baie combinată (în funcție de dimensiunea camerei rezultate, desigur), puteți crea un aspect fundamental nou, utilizați tehnici de design originale. Și, în același timp, va păstra integritatea imaginii, armonia dintre toate elementele interiorului.

Baie combinată în culori pastelate

Alegere neobișnuită a finisajelor

Toate nuanțele de maro

Dacă baia combinată este o cameră modestă, atunci nu există o alegere mai bună decât un stil modern pentru decor. Eforturile pentru utilizarea funcțională maximă a tuturor obiectelor interioare și utilizarea minimă a elementelor decorative vor permite nu numai să nu aglomereze un spațiu mic, ci și să mențină un sentiment de libertate și spațiu. Stilul modern, cu formele sale clare și liniile stricte, practicitatea și raționalitatea vor arăta grozav cu o alegere neutră a paletei de culori, accentuată eficient de elemente contrastante, unul sau două accente.

Zona de relaxare în cabina de duș

Stil modern

Culori bej

Design minimalist

În camere mai mari, puteți utiliza motive clasice pentru a proiecta o baie combinată. Imitarea suprafețelor de marmură în decorarea și execuția blaturilor, lemn natural pe fațadele sistemelor de depozitare, instalații sanitare cu elemente retro (cadă cu picioare îndoite, baterii cu supape în formă de cruce realizate «sub bronz», cu patină) și chiar un candelabru de lux ca corp de iluminat central – într-o astfel de baie nu va fi dificil să te simți ca un sânge regal special.

Design clasic

Stil tradițional

Clasice de lux

Neoclasic în baie