Baia neagră: un sentiment de infinit

Camera în care începe și se termină fiecare zi, care servește pentru a curăța nu numai corpul, ci și pentru a ameliora oboseala și stresul de la evenimentele din viața de zi cu zi, trebuie să creeze o atmosferă psihoenergetică specială.

S-a stabilit că una dintre cele mai eficiente metode de influențare a stării emoționale este culoarea, cu ajutorul căreia se poate calma și excita, încânta și deprima, relaxa și umple cu energie..

În baia alb-negru, datorită ferestrei panoramice, interiorul curge lin în mediul exterior. Razele răsăritului sau apusului soarelui armonizează starea sufletească cu bioritmurile naturale – se acordă activității viguroase în ziua următoare sau, dimpotrivă, calmează și se armonizează cu o odihnă confortabilă

Fereastră panoramică în interiorul băii

Înainte de a vă decide asupra unui stil, cu un set de componente necesare pentru un set de baie, merită să vă gândiți la asocierile de culori care vor aduce starea de spirit și percepția lumii într-o stare de armonie și vor contribui la relaxarea completă. Nu pot exista rețete universale, percepția mentală este individuală și ceea ce afectează pozitiv un individ poate provoca o reacție emoțională negativă în altul..

Negrul este culoarea cea mai ambiguă în ceea ce privește metoda și numărul interpretărilor – din «nu culorile» (notat ca # 000000 în modelul de culoare al computerului RGB) la «regele culorii» (așa cum a spus pictorul impresionist francez Pierre Auguste Renoir).

Culoarea este misterioasă, culoarea este atentă,

El este tulburător în sufletul său

Uneori un ecou, ​​un răspuns, o privire –

Culoare mohorâtă, impenetrabilă!

Ascunzându-se în nori lumina zilei,

Conține puterea furtunilor,

Și, înspăimântător cu o abundență de rău,

Ceața de vrăjitorie se îngroașă …

Doar tu, în ciuda oricărei calomnii,

Să știți că această culoare eternă nu este rea!

Căci în el, dacă observi,

Vesela cafelei negre sau a ceaiului

La fel ca totul, apropo,

(Viața este atât de complicată!),

În orice lucru, spuneți orice,

Și există bine și nu chiar așa …

Andrey UglitskikhProzator, poet, critic literar

Baia neagră nu mai surprinde pe nimeni și nu este considerată șocantă și extravagantă datorită numeroaselor soluții interesante ale designerilor profesioniști care au dovedit că culoarea neagră utilizată corect în interior face baia luxoasă și elegantă, evocând un sentiment de legătură cu infinitul, energie, pasiune, mister și securitate.

«Baie neagră» nu înseamnă că interiorul este creat după tip «într-o cameră neagră, neagră, se afla un Moidodyr negru-negru». Se intenționează utilizarea acestei culori în anumite proporții în combinație cu alte tonuri..

Combinație de culori negre și pastelate Cadă neagră arată foarte elegantă în combinație cu culori calde pastelate de pardoseală, pereți și lămpi Combinație de culori negre și pastelate Prea mult negru Participare neagră la interiorul principal maro și alb

Combinația de alb și negru nu se demodează niciodată, este o combinație câștig-câștig de culori acromatice, care, datorită contrastului maxim, are un grad ridicat de impact energetic. Există diferite moduri de implementare a culorilor – în plăcile pereților, pardoselii, tavanului, vopsirii băii și accesoriilor individuale.

Perete negru Peretele negru în care se află fereastra luminează vizual fluxul de lumină naturală. Pardoseala adiacentă peretelui întunecat este, de asemenea, vopsită în negru și creează un contrast maxim cu acesta. Oglinda este multifuncțională – în plus față de scopul său direct, extinde vizual camera și acționează ca un element de proiectare a iluminatului, reflectă lumina din diferite surse Perete negru Gresie mare de culoare neagră Suprafața neagră a fronturilor sertarului

Există un stereotip că este categoric contraindicat utilizarea negru într-o cameră mică. Într-adevăr, suprafețele prea mari, vopsite în negru, reduc vizual camera. Dar utilizarea, de exemplu, a unui perete negru în combinație cu pereți albi și un tavan îndepărtează și ridică vizual obiectul, evocă asocieri cu spațiu nesfârșit..

Amenajarea non-standard a unei camere mici nu a împiedicat crearea unui design funcțional original de baie. Combinația de linii curbe și drepte din interior pare organică. Plăcile negre de pătrate mici, așezate până la tavan, măresc vizual înălțimea

Amenajare non-standard a unei camere mici

Designerii au venit cu regula unui singur accent (și ei înșiși o rup tot timpul), care poate deveni un lucru – baia în sine, podea, tavan, perete, oglindă, piesă de mobilier sau decor. Baia neagră devine caracteristica dominantă în interior, arată mai masivă și mai impresionantă. Utilizarea oglinzilor și a modelelor de iluminare versatile evocă un sentiment de adâncime și infinit de spațiu.

Efect de adâncime Efectul adâncimii este creat prin utilizarea plăcilor din dale negre care căptușeau pereții din zona dușului Efect de adâncime Setul negru este de culoare accent

Globalizarea și schimbul liber de informații au abordat aspecte de arhitectură și design interior, inclusiv băi. Un plan de proiectare dezvoltat la un capăt al lumii poate fi aplicat cu succes într-o altă țară, ținând seama de caracteristicile și capacitățile unui nou client sau designer. Stereotipul național de culoare poate fi chiar scuturat. Așadar, sub influența esteticii japoneze, negrul din culoarea dolului și tristeții, pesimismului și depresiei, se transformă într-un simbol al nobilimii, al experienței de viață și al perfecțiunii..

Varietatea stilurilor în care se pot realiza proiecte de baie este izbitoare. Și acest lucru nu este surprinzător. Încă din vremurile antice romane și grecești, civilizația umană a acumulat multe tehnici și reguli de proiectare cu tradiții speciale, care reflectau viața de zi cu zi, economia, cultura, medicina, filosofia și chiar religia..

În stilurile neo-baroce și art deco luxoase, negrul este ideal combinat cu tonuri aurii și argintii, într-un stil modern – cu nuanțe pastelate și naturale, în stiluri etnice, combinații cu culori cromatice strălucitoare – roșu, galben, portocaliu, maro și albastru , într-un futurist – cu mov. Negrul este culoarea iconică a stilului minimalist.

Perete și podea negre Peretele și podeaua din marmură neagră oferă un fundal contrastant pentru baia albă clară. Spațiul, un set de articole doar din cele mai necesare lucruri, un spațiu inundat de lumină – trăsăturile caracteristice stilului minimalist Perete și podea negre Într-un stil art deco sofisticat și complicat Culoare neagră în interiorul oriental Baie de înaltă tehnologie Baie alb-negru în stil modern

În prezent, cei care nu îndrăznesc să utilizeze negru intens în designul lor pot alege nuanțe foarte întunecate și bogate de maro, gri, violet ca alternativă apropiată..

O compoziție de maro închis și alb poate fi un fel de compromis dacă dependența ta de negru nu este împărtășită de restul familiei.

Aranjament de flori maro închis și alb

Când lumina direcționată (dintr-o sursă naturală sau artificială) lovește o suprafață neagră, apar refluxuri, care sunt asociate cu culori spectrale – roșu (sângele taurului), albastru (aripa corbului, albastru-negru), verde (abanos, arbore de ceai), gri-maroniu (maro), maro închis (negru ciocolată) sau acromatic – argintiu (cărbune, grafit, antracit), gri închis cu stropi negri (marengo), negru cenușiu pal (pământos, silex). Atunci când decorați o baie cu mai multe obiecte în negru, ar trebui să alegeți o singură nuanță, multitudinea de variații de reflux poate distruge fără speranță interiorul.

Efect de nuanță cromatică Efectul apariției unei nuanțe cromatice sub influența iluminării direcționale Efect de aspect de nuanță cromatică Rece opțiune baie neagră Cald opțiune baie neagră Interiorul alb-negru este plin de căldură din elemente de decor aurii Tenta roșiatică a suprafețelor negre Accent sub forma a doi pereți negri adiacenți Nuanțe de ciocolată neagră

Negrul arată avantajos în decorarea unei băi în diferite modele mari și mici (ornament floral și geometric, «zebră» sau «leopard»), dungi verticale și orizontale, în dale albe și negre așezate sub formă de tablă de șah.

Negrul poate fi utilizat cu succes într-o zonă compactă Negrul poate fi folosit cu succes într-un spațiu compact în elemente precum plăci lucioase așezate în dungi verticale, baterii și accesorii – rame de oglinzi, standuri de lampă, coș de rufe Negrul poate fi folosit cu succes într-un spațiu compact Zebra Bath Negrul este realizat ca o culoare monocromă Placi de perete cu model geometric negru pe fundal alb Suprafața pereților din baie

Materiale care percep organic colorarea pe un ton negru și sunt utilizate în construcția și decorarea băilor – gresie, lemn, metal, sticlă, piatră, plastic, acrilic.

Peretele de tigla neagra Un perete din plăci negre, stilizat ca zidărie, se reflectă în sticlă, oglindă, suprafețe lucioase și cromate, creând o multitudine de reflexii care conferă interiorului dinamism și energie, în perfectă armonie cu materialele de finisare – piatră artificială și plastic Peretele de tigla neagra Tigla neagra mare

Unii psihologi susțin că dragostea pentru negru este o dovadă a unei personalități ideale (O mare afirmație când este scufundat într-o baie parfumată într-un interior negru!).