Metoder för att lägga kakel på väggen

En viktig punkt är valet av utgångspunkt för arbetet. Du kan använda en metallprofil eller en trälist som stöd för plattorna, och du bör noggrant planera placeringen av plattorna. Eftersom väggarna kanske inte är helt plana måste du först dra en horisontell styrlinje längs vilken stödstången är spikad för att stödja och styra den första raden. På varje sida markeras sedan antalet rader med brickor vertikalt. Längs kanterna på fönster och i de yttre hörnen är det lämpligt att endast installera hela plattor, därför bör du bestämma platsen för plattorna innan du påbörjar installationen..

Det finns flera alternativ för att lägga kakel på väggen:

Alternativ för kakelläggning

  • «söm till söm» – med detta alternativ för läggning bildas rader vinkelrätt mot varandra (horisontellt och vertikalt). Det bör noteras att med denna läggningsmetod bör plattorna ha det minsta felet..
  • «förband» i detta fall bör sömmen på den nedre raden sammanfalla med mitten av brickan i den övre raden. På detta sätt läggs kakel bara i horisontella rader, men till skillnad från alternativet «söm till söm» arbetsprocessen är mycket lättare, eftersom vertikala avvikelser inte är så märkbara.
  • «diagonalt» den svåraste metoden att lägga, oftast när man vetter mot en stor yta. Kakelsömmar bildar strikt vinkelräta linjer mot varandra. Med golvet ska sömlinjen vara 45 °. Arbetet börjar med installationen av fyrplattor. Den horisontella riktningen ställs in enligt nivån och den vertikala riktningen längs lodlinjen. Det rekommenderas att lägga fyrplattor på lim, som härdar mycket snabbare än cementbruk. Plattorna läggs nedifrån och upp. En stödskena är installerad längst ner på väggen, och vid kanterna på den motstående ytan finns lodlinjer som är minst 2 meter långa. Mellan sidofloderna dras sedan en horisontell sladd längs vilken horisontella rader med brickor fästs.

Mindre populära och icke-standardiserade sätt att lägga kakel på väggen

  • “Modulärt rutnät” – ett mer komplext alternativ som är perfekt för små rum och lokaler. Du måste först välja mönster och färg på materialet. Det är lämpligt att göra en ritning av mönstret, där du ska ange måtten på fogarna och plattorna.
  • “Fiskbens” anses vara ett icke-standardiserat alternativ för att lägga kakel på väggen. Det finns inte så ofta inomhus, som till exempel, “söm till söm”, men denna metod har sin egen “charm”. Stylingprocess “julgranar” visuellt liknar parkettläggningstekniken. I det här fallet är det nödvändigt att endast använda rektangulära plattor. Denna stylingmetod dekorerar perfekt rum med oregelbundna geometriska former. Fast oftare “fiskbens” dekorerar golvet i rummet, det kan också användas på väggen, men det är viktigt att passa rätt in i rummets övergripande design.

Icke-standardiserade kakelläggningsmetoder

Lim för kakel och sömmar

För nybörjare rekommenderas att man använder ett tunt lager lim när man vetter, den önskade tjockleken erhålls med en hackad murslev. Om kakelstorleken är 15 x 15 cm, använd en murslev med ett hackdjup på 6 mm, för en kakelstorlek på 30 x 30 cm – 9 mm. Oroa dig inte för den dåliga vidhäftningen av kakel till ytan på grund av det lilla limskiktet, det viktigaste är att välja rätt lim (allt beror på ytan som ska färdigställas: gips, gips, etc.). Ytan under plattorna måste vara plan, men inte slät som glas, så att limmet kan «hugg».

När du använder en kakel av liten storlek görs fogarna smalare än när du använder en kakel av större storlek. Men sömmarna ska inte vara smalare än 2 mm (eftersom det blir svårt att fylla dem med murbruk) och inte bredare än 10 mm (breda leder leder till krympning och sprickor). Men det finns också en sömlös eller kantad (erhålls som ett resultat av att trimma kanterna på specialutrustning). Men vanligtvis används sådana plattor endast för golv..

Olika mönster

Även de enklaste plattorna kan dekoreras vackert: du kan experimentera med plattornas färg, storlek och orientering. För att göra detta, lägg bara plattorna på en plan yta, så att säga. «torr».  Vid valet rekommenderas det också att välja plattor med samma tjocklek – detta kommer att underlätta installationen mycket. Glöm inte heller att plattor kan ha rektangulära kanter eller mer. «vågig». Den komplexa användningen av sådana plattor kommer att leda till svårigheter i arbetet, därför, för att underlätta denna installationsprocess, använd en mer viskös lösning..