Hur vattentätar du ditt badrum?

Vattentätning är applicering av material som inte tillåter vatten att passera genom golv och väggar. Denna typ av reparation utförs på platserna i badrummen, för att förhindra förekomst av svampar, mögel och andra. «glädjeämnen» fuktigt rum. Vattentätningens ändamålsenlighet kräver inte diskussion, för om det inte utförs tränger avdunstning och kondens till slut även under plattorna i badrummet, vilket orsakar alla ovanstående konsekvenser negativa både för utseendet på rummet och för hälsan av sina ägare. En särskild punkt som är värd att notera är ökningen av livslängden för efterbehandlingsmaterial i badrummet, samt minimera eventuella missförstånd med grannar på grund av en stängd kran, ett sprängt rör eller andra olyckor …

Där vattentätning behövs först och främst?

Impregnering

Innan arbete utförs är det första steget att bestämma vilken typ av material som ska användas. De är huvudsakligen indelade i två typer. Det första är beläggningsarbetet, det andra är beläggningen.

Smörjmedel

Flytande eller pasty massa, appliceras med en rulle eller spatel på den isolerade ytan. De tar lite tid att stelna. De positiva aspekterna är utan tvekan möjligheten att använda dem på ojämna ytor, utmärkt vidhäftning till ytan och den relativa lättheten att utföra jobbet. Nackdel – de flesta beläggningsmaterialen kommer att räcka tillräckligt länge om du dessutom gör en spackel på dem.

För beläggningsarbeten på vattentätning är vanlig bitumen fortfarande det billigaste alternativet. Ta dock hänsyn till dess korta livslängd (3-5 år), liksom behovet av att värma upp den till en temperatur på 120 ° C innan den appliceras på ytan som ska behandlas..

Om du behöver spara pengar kan du också använda speciella lacker. De appliceras i flera lager och ger ett bra fuktskydd. Nackdelen är dock densamma som bitumen – bräcklighet. Efter 5-6 år måste vattentätningen göras om.

Ett mycket bättre, om än dyrare alternativ skulle vara att använda mer moderna bitumenbaserade material. Detta är bitumen-gummi eller bitumen-polymermastik. De är mycket mer pålitliga, hållbara och inte nyfikna på arbetsförhållandena, upp till temperaturer under noll.

Cementpolymermastik har det högsta priset och motsvarande kvalitet. De ser bra ut som smält plasticin. Vid bearbetning av ytor sipprar de anmärkningsvärt in i de minsta sprickorna, stoppar hål och bildar en pålitlig vidhäftning, och innehållet av polymerer, silikon- eller akryldispersioner i basen garanterar hållbarheten och effektiviteten hos dessa material.

Om anställning av hantverkare inte är den bästa utvägen för dig och du har valt att vattentäta badrummet med egna händer, glöm inte att det inte finns ett enda recept för att använda beläggningsblandningar och studera bruksanvisningen noggrant. Lagra också på de nödvändiga verktygen. Flytande mastik appliceras med en rulle eller pensel, tjock mastik – med en murslev eller spatel. Om en tjock mastik används, lägg också på en bred spatel för att jämna ut ytan.

Bearbetningen börjar från hörnet eller från sömmen. Det är önskvärt att bearbeta alla ytor, men även om endast golvet bearbetas är det fortfarande nödvändigt «klättra» med 20-30 cm och på väggarna. Glöm inte rören – tätningar ska sättas på dem och även smorda med mastik.

Limmaterial

Detta är i huvudsak samma bitumen, förstärkt med polyester eller glasfiber. Beroende på kostnaden för sådan vattentätning finns det material som innehåller polymerer och andra tillsatser. Enligt appliceringsmetoden är de indelade i självhäftande och styrda. Den förra fungerar som vanliga klistermärken, skyddsfilmen tas bort och själva rullen rullas över ytan som ska behandlas. De styrda monteras med hjälp av en gasbrännare. Rullen läggs ut på ytan, bearbetas med värme och rullas sedan ut med en tung rulle.

Den största fördelen med att klistra in är dess obestridliga kostnadseffektivitet-ingen beläggningsblandning kommer att kosta dig så billigt som några rullar färdiggjord vattentätning. En ytterligare fördel är installationshastigheten, plus att du inte behöver vänta tills den behandlade ytan är redo att ta nästa steg i reparationsarbetet..

De negativa aspekterna inkluderar först och främst den obehagliga och ihållande lukten av själva bitumen. Behovet av noggrann förberedelse av ytan är också viktigt – för att lägga rullarna krävs en perfekt platt och torr bas. Det bör också komma ihåg att felaktigheter i utförandet kan förneka alla ansträngningar, därför bör limningen av vattentätningspanelerna göras med största noggrannhet..

Huvudstadierna i vattentätningsarbetet

Först och främst är det nödvändigt att utföra förberedande arbete. Dessa inkluderar:

  • Ytförberedelse. Det är nödvändigt att rengöra den bearbetade basen från skräp och damm så noggrant som möjligt. Om höjdskillnaderna är mer än 2 mm är det nödvändigt att göra en utjämningsplan.
  • Om betong, gips är isolerat, liksom vid användning av en cementbeläggning, måste ytan fuktas. Detta görs på grund av den porösa strukturen hos dessa material för att undvika för tidig torkning av lösningen..
  • Grundprimer. Detta är ett obligatoriskt förfarande, vilket avsevärt ökar kvaliteten på vidhäftning av vattentätning till den behandlade ytan..
  • Limning av fuktgenomsläppliga leder med förstärkningstejp. Var uppmärksam på luckor mellan väggar och golv, mellan golv och VVS -armaturer etc..

Efter att ha slutfört allt ovanstående förberedande arbete, fortsätt direkt till appliceringen av vattentätning, enligt rekommendationerna för det specifika material som används.