Gipsreparation

Under efterbehandling sker ofta reparation av gammalt gips. Mindre sprickor, gropar och andra skador uppstår på grund av väggkrympning eller mekanisk belastning. Sådana defekter bör elimineras, men vad är det bästa sättet att göra detta? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Först måste du ta bort det gamla gipset. Detta kan göras med vilket vass instrument som helst. Borttagning sker ner till grundlagret, medan en del av hela gipset också måste fångas upp. Om skiktet av jord eller spray sitter ganska fast, kan det inte bli föremål för reparationsarbete. I detta fall behöver endast ytskiktet bearbetas..

Hur det är gjort? Först och främst tar vi bort det skadade gamla materialet och rengör ytan. Sedan appliceras ett lager primer och det är nödvändigt att ta tag i kanterna på det oskadade gipset. När primern är torr (och detta är några timmar) kan du börja applicera ytskiktet. Förresten, om huvudskiktet av gips är skadat, måste det också tas bort..

Kvalitetskontroll och reparation av gips

Hur kontrollerar jag kvaliteten på gammalt gips? Det är väldigt enkelt, enkelt att knacka med dina knogar hjälper till att avslöja defekter. Hört ett dämpat ljud? Vet att gipset släpar efter och måste tas bort.

Hur utförs reparationen? Processen att uppdatera materialet är inte annorlunda än putsprocessen och görs på samma sätt. I detta fall måste fogarna mellan det nya och gamla gipset noggrant utjämnas. Annars kan du få bucklor, bucklor och andra defekter. Och för att arbetet ska vara av bättre kvalitet är det nödvändigt att spraya arbetsytan med vatten då och då. En viktig punkt – gipslösningen måste tas på samma sätt som användes för ytbehandling. Och för att få en plan och slät yta är det nödvändigt «hårkam» våt borste.

För en reparation av hög kvalitet bör ytan som ska behandlas rengöras med gammalt lim, färg eller icke-vitt och gipset ska slipas. För detta behöver vi en lösning av limdeg och sand. Sand måste i sin tur siktas genom en sil (håldiameter 1 x 1 mm.) Och blandas med kalk i förhållandet 1 till 1. Sedan hälls lösningen med vatten tills den tar form «krämig gröt». Arbetsytan måste strös med mycket vatten och gå sedan över den med en pensel. Även om vattnet ännu inte har torkat appliceras den resulterande lösningen i ett tunt skikt. Med en flottör gnids ytan i en cirkelrörelse. I detta fall kan rivjärnet täckas med filt eller filt, i vilket fall kvaliteten på arbetet blir märkbart bättre..

Hur gnider man ut sprickor? Detta är inte svårt: ta först en spatel och öppna dem till ett djup av cirka 3-5 mm, medan du väter dem rikligt med vatten. Fyll sedan sprickorna med en lösning med samma spatel och jämna ut den. I detta fall måste verktyget hållas vinkelrätt mot sprickornas riktning. Ett par minuter efter applicering kan du börja «smörjning» platser med ett rivjärn. Efter fullständig torkning ska arbetsytan slipas med sandpapper eller pimpsten..

Vad ska jag göra med sprickor mellan golvlisten och väggen? De måste rengöras, fuktas med vatten och fyllas med en lösning. Resterna av lösningen måste skäras av, varefter nya platser rengörs med en flottör. I slutet måste ytan grundas, annars kan fläckar uppträda efter färgning.

Varför spricker, flagnar eller sväller gips överhuvudtaget??

Tja, till att börja med, låt oss förstå att det första lagret av gips nästan alltid spricker. Detta beror på att vatten avdunstar och följaktligen minskar lösningens volym. För att eliminera ett sådant problem måste väggen gnidas med en flottör. Läs hur du gör ovan. Vilka andra skäl kan det finnas?

  • den vanligaste orsaken är fel koncentration av lösningen eller den har blandats dåligt; en lösning som vanligtvis är för fet kan leda till sprickbildning;
  • dåligt förberedd arbetsyta;
  • ett för tjockt lager gips applicerades;
  • applicerade för tunt lager och fuktade inte ytan;
  • försökte påskynda torkningsprocessen (värmare, drag, etc.).
Flagnande uppstår också av flera skäl:
  • en ny lösning applicerades på ett torrt skikt av ett gammalt eller helt enkelt på en torr yta;
  • starkare tillämpades på den svaga första lösningen. Till exempel applicerades en cementbruk på kalken;
  • om kalkgips eller kalkmurbruk har applicerats på cementgipset eller betongunderlaget och övergångsskiktet inte har upprätthållits. För att undvika detta på ytan är det nödvändigt att spruta med cement och sedan med kalkcementbruk. Sedan kan du gipsa med kalkbruk.

Förresten, ibland dyna upp på ytan, som lätt smulas och lämnar efter sig en gulaktig eller vit fläck. Detta beror på felaktig beredning av lösningen, och mer specifikt – kalken var inte tillräckligt mogen och små partiklar slocknade inte i den. När de väl är i lösning börjar de öka i volym och bilda svullnader. För att undvika detta måste okalkad kalk ledas genom en 0,5 x 0,5 mm sikt. Förresten, dekorativt gips ser mycket bra ut i kosackerna som ett efterbehandlingsmaterial. Läs mer här.