Vad ska vara utformningen av fönster på vinden

En vind är en överbyggnad på övervåningen under själva taket på ett hus, som är ett bostadsutrymme. På grund av dess särdrag har den följaktligen ett antal designfunktioner, vilket i sin tur lämnar ett avtryck på både den övergripande designen och inredningen av fönstren..

Takfönstrenas design beror direkt på rummets designfunktioner Vacker vindsinredning med vackra fönster Spektakulär takfönsterdekoration Vindrum har sina egna egenskaper, liksom fönsterdesign.

Vilka egenskaper har vinden design?

Beläget under själva taket har vindsdesignen funktioner som direkt påverkar fönstren, som har en lutning som bestämmer själva rummets form. Taket kan i sin tur lutas med en vägg i vinkel och gavel med två sådana väggar..

Gaveltakloft

I det här fallet lutas fönstren direkt i själva sluttningen (med ett lutande tak) eller i den raka delen av rummet (frontal), även om de i de flesta fall har en oregelbunden form, vilket inte kan påverka fönstrenas utformning . Det viktigaste här är att ta hänsyn till vindens oregelbundna form, för vilken klassiska former med raka linjer inte är acceptabla. Vanligtvis är takfönster dekorerade med gesimser och ett antal ytterligare element, som vi kommer att prata mer detaljerat nedan..

Vindfönster har sina egna designfunktioner, som själva rummet

Klassificering av takfönster

Å ena sidan kräver vindens ovanliga form ett speciellt tillvägagångssätt, både i tillverkningsprocessen och vid installation av fönster. Men å andra sidan finns det en unik möjlighet att experimentera med storlekar, former och modifieringar. När allt kommer omkring tillåter takfönster dig att skapa de mest unika bilderna och förvandla rummet till oigenkännlighet. Standardfönstret för fönstret anses vara i takets plan i en vinkel mot väggen, medan höjden från golvet kan vara absolut godtycklig, liksom antalet fönster. Fönstrenas form kan också vara vilken som helst, liksom sättet att öppna fönstret. Takfönster är emellertid indelade i flera typer:

  • klassisk – strukturen är monterad direkt i lutningen, arrangemanget av fönster kan endast vara i en vinkel i valfri höjd från golvet, med en godtycklig design och yta;

Klassiska takfönster Klassiskt takfönsterarrangemang

  • vertikalt – strukturen är monterad i taklutningen, dock inte snett, utan vertikalt, detta uppnås med hjälp av ett visir som täcker takfönstret, och som om det växer ut från taklutningen i form av en fyrkantig låda som ett resultat av vilket fönstret inuti erhålls med en djup lutning, vilket drastiskt minskar mängden ljus som passerar genom fönstret, men de dekorativa möjligheterna med detta alternativ ökar kraftigt, och storleken på de vertikala fönstren kan vara absolut vilken som helst med möjlighet att förvandlas till en balkong;
  • fasad (eller taklist) – strukturen är installerad i väggen under taket, belägen i rät vinkel, och är faktiskt inte en vind, eftersom den är monterad på principen om ett klassiskt fönster, det är snarare ett panoramafönster, dess höjd kan börja direkt från golvet självt, men det finns samma minus – gesimsfönstret kan inte släppa in mycket ljus på grund av dess design funktioner, men det har ett stort plus – på det, som på klassisk, kan du ordna blommor, det är inte heller ovanligt när främre fönster är balkongblock med en dörr som till exempel leder till en veranda eller en balkong, och en jämn mer intressant lösning är att lämna vinden direkt genom ytterdörren, medan balkongen måste vara utrustad med trappor som leder till gatan;

Vind med ett fönster med utsikt över verandan Takfönster av fasadtyp

Takfönster och deras funktioner

Från vanliga takfönster, först och främst, skiljer de sig i sin form, som har många skärmar och är mycket sällan rak.

Designfunktionerna på vinden ger gott om designalternativ för både rummet och fönstren. Takfönsterets ursprungliga design Takfönster finns i en mängd olika former och storlekar.

Dessutom är öppningarna i de flesta fall i en vinkel, och fönstren på taket har ett speciellt system för stängning och öppning. Ramen för ett sådant fönster kan lutas eller roteras, eller så kan det utföra båda åtgärderna samtidigt. Det finns stängare och spärrar på öppningsmekanismen för att hålla lutningsramen öppen. Det finns också sådana mönster som gör att du kan vrida ramen 360 grader utan att ta bort den från gångjärnen. Själva rummet lämnar utan tvekan också ett avtryck på fönstrenas design..

Vindrum kan ha en mängd olika mönster, som fönster.

Takfönster släpper in mycket ljus i det fria, och de är mycket varmare med dem än med vanliga. För att hålla värmen från fönstren på sommaren måste de skyddas noggrant med en särskilt tät beläggning som används för gardiner. Fönstren är utrustade med ett system som gör det möjligt att både ta bort dem och sänka dem tillbaka. Konventionella gardinsystem är inte tillämpliga här, för detta finns det speciella konstruktioner med en uppsättning olika stöd och fästelement som gardinen hålls i önskat läge. Du kan också installera hemgjorda gardiner själv..

Vad bör vara utformningen av takfönster

Om vi ​​pratar om de vanligaste och enklaste alternativen, så är det gardiner eller persienner, vars val är otroligt stort, liksom valet av stilar. För att besluta om valet måste du först och främst bestämma syftet med fönstret, nämligen vad det ska tjäna till exempel för att skydda mot solen, eller är det bara ett dekorativt element i inredningen och inget mer . Om du behöver skydd från solen hjälper fönsterluckor eller rullgardiner som är installerade från insidan här. Visst, med det här alternativet kommer själva glaset att värmas upp, liksom själva rummet tillsammans med det. Externa rullgardiner fungerar som värmesköld för vinterperioden, eftersom tvärtom släpper de inte ut värme ur rummet. Dessutom bidrar de till ljudisolering och skyddar fönster från alla slags mekaniska skador. Det enda negativa är att de inte fungerar som ett dekorativt element..

Det finns ett annat sätt att skydda dig från solen – det här är markiser, som är nät som låter ljus passera igenom. är gjorda av tunt material, men de minskar värmen som kommer in i rummet genom att försvinna. De kan också spela rollen som myggnät om de installeras som en extra skärm. Genom att öppna fönstret förblir markisen på plats. Och bara om det behövs kan den rullas ihop och tas bort. Det finns också ett alternativ i utformningen av takfönster – det här är interna fönsterluckor. De finns i olika utföranden och typer. Om du gör allt själv kan du göra fönsterluckor med önskad konfiguration och form, efter att ha tänkt på fästelementen för skärmarna med hänsyn till fönstrenas lutning. Du kan också förbättra fönstren genom att använda ytterligare fönsterpartier (överlägg), som kan vara döva eller öppna och tjäna till att ventilera rummet som ett fönster, särskilt om det är dåligt väder.

Takfönster placerad direkt Det finns många möjligheter i utformningen av ett takfönster Vackert takfönster med persienner

Persienner är de enklaste att installera och använda, och är bra för lutande strukturer. Den största fördelen är att strukturen fästs direkt på själva ramen, utan att störa fönstret. Detta alternativ är optimalt för de fönster som inte öppnas på ett vanligt sätt, men roterar eller fälls ut. Dessutom finns det en underbar möjlighet att kontrollera och reglera luften som kommer in i rummet..

Persienner för takfönster används klassiska och veckade. Faktum är att det är ett dragspel som samlas uppifrån, nedifrån eller samtidigt i olika konfigurationer. Dessutom används rullgardiner, vars design liknar den klassiska, med den enda skillnaden att basen är gjord av ett enda tygstycke. Rullgardiner är en korsning mellan klassiska persienner och konventionella gardiner. De fästs längs hela vindrutans höjd, och när du öppnar gardinen rullar den ihop till ett rör och ligger i fönstrets övre del, medan öppningsnivån kan justeras oberoende. När den är hopfälld är rullgardinen nästan osynlig.

Om du använder vanliga gardiner på vinden är det här alternativet inte mindre bekvämt..

Vanliga gardiner - ett praktiskt och bekvämt alternativ för att dekorera ett takfönster

Men för att installera dem måste du använda några knep. Den första metoden är att använda två gardinstänger, vilket är särskilt lämpligt för sluttande fönster. Den första gesimsen fungerar som en hållare och är fixerad på toppen av fönstret, och den andra håller gardinerna i önskat läge och förhindrar att de faller vertikalt nedåt. Förresten, placeringen av den andra gesimsen bör väljas individuellt, beroende på fönstrets storlek och design. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till avståndet mellan väggen och takfoten. Det bör vara tillräckligt att trycka hårt på gardinen så att den inte kan glida ur fästet. Den andra metoden utförs med hjälp av hål som är gjorda i tyget på nivån för den andra gesimsen, varefter gardinen spänns på gesimsen. Denna metod låter dig enkelt fixa och flytta gardinen i önskad position..

För att fixera tyget på gesimsen används kardborreband, med vilken du kan skapa de mest otroliga kompositionerna. Och så att gardinerna inte glider och håller bra på den andra gesimsen, knyts de i knutar eller fästs med klämmor eller öljetter, som är dekorativa element förutom fästelement. Om fönstren är tillräckligt höga är det vettigt att installera ett mekaniserat system som styr både fönstret och inredningen. När det gäller tyg på gardinerna kan vi säga att det kan vara absolut vilken som helst, både tät och lätt tyll – allt är efter eget gottfinnande. Här kan du bara ägna särskild uppmärksamhet åt materialet som innehåller foliebeläggningen – detta hjälper till att behålla värmen från solens strålande strålar..