Skolbarnshörna: tips från designers och läkare

Begrepp «arbetsplats» har funnits sedan urminnes tider. Men om det här konceptet tidigare existerade bara för enastående människor – forskare, författare, poeter, kompositörer, så har det för en modern person blivit en universell plats där han kan göra lite arbete, men hemma, bekvämt och här för att ha kul. Modern «arbetsplats» är ofta en plats för vila och fritid.

Detta gäller fullt ut «arbetsplats» eller, helt enkelt, ett skolbarns hörn. Faktum är att i den moderna världen drömmer varje person om en sådan plats och ditt barn – ännu mer, eftersom det kommer att vara hans personliga utrymme, där han kommer att känna sig som en mästare. Men hur gör man detta hörn kompakt och bekvämt för eleven, och viktigast av allt, ofarligt för hälsan? Vad säger läkare och designers i denna fråga? Detta kommer att diskuteras vidare..

Låt oss börja med en global fråga – vad bör vara den känslomässiga atmosfären i rummet runt hörnet och hur den skapas.

Känslomässig atmosfär i skolbarnshörnan

Det verkar som att alla förstår att stämningen ska vara gynnsam för studentens lugna, fokuserade arbete. Huvudrollen i detta nummer spelas av färgschemat i rummet där elevens hörn ligger. Dess betydelse för en persons psykologiska och emotionella välbefinnande kan inte ignoreras, detta bekräftas också av medicin. Vilken färg kan ge denna atmosfär? Låt oss prata om detta.

Grön färg och dess nyanser

Det hjälper dig att skapa en lugn atmosfär i rummet, men inte överväldiga personens positiva energi. Tänk tillbaka på dina skoldagar, vilken färg var dominerande i klassen? Precis, grönt. Han fyllde eleverna med positiv energi, vilket sedan kom till uttryck i deras aktiva arbete under lektionerna. Därför kan grönt vara ganska lämpligt för ett skolbarns hörn, om inte som det huvudsakliga, så som ett tillägg, det hjälper dig att skapa en lämplig atmosfär. Men efter att ha valt grönt för hörnet bör du veta att dess överflöd kan orsaka överdriven avslappning av eleven, vilket kommer att påverka hans prestation. En känsla av proportion bör vara närvarande i detta fall..

grönt skapar en positiv atmosfär

grönt skapar en positiv atmosfär

grönt skapar en positiv atmosfär

Gul färg och dess nyanser

Kanske är det den lämpligaste färgen för en elevhörna. Läkare bedömer dess effekt på en person som toning inte bara fysisk, utan också intellektuell aktivitet, det vill säga precis vad som krävs för en student hemma. Designers rekommenderar i sin tur inte att använda gult in «rena» utsikt och på stora ytor (väggar, tak). Det är bättre om det finns som accenter – möbler, alla typer av tillbehör.

Gula toner upp fysisk och mental aktivitet

Gula toner upp fysisk och mental aktivitet

Gula toner upp fysisk och mental aktivitet

Naturligtvis är dessa färger och deras nyanser inte den ultimata sanningen. Frågan om att välja rummets bakgrundsfärg är en mycket svår fråga. Dess lösning finns i alla typer av färgillustrationer av rumens interiörer. Det är möjligt att det är i dem som du hittar den färg som passar både dig och ditt barn. Men lita inte på dina första intryck av illustrationerna, kom ihåg experternas rekommendationer.

Att välja bakgrundsfärg är en knepig fråga

Att välja bakgrundsfärg är en knepig fråga

Att välja bakgrundsfärg är en knepig fråga

Efter att ha bestämt färgbakgrunden för studentens hörn kan du gå vidare till mer «jordnära» frågor som platsval.

Att välja rätt plats för studentens hörn

Den första frågan som avgörs när du väljer en plats för ett hörn är närvaron av naturligt ljus, det vill säga ett fönster, på skrivbordets vänstra sida. Om möjligt, tänk på att det inte finns någon bättre plats för ett hörn i rummet. Men om ditt barn är vänsterhänt, behöver denna regel bara ändras precis tvärtom. Det bästa alternativet för att hitta ett skrivbord är vid sidan av fönstret eller inte långt från det. Huvudsaken är att ljuskällan är vid sidan av elevens skrivande hand.

Det viktigaste är att källan till belysning är vid sidan av elevens skrivande hand.

Om din familj har två studenter och du inte har möjlighet att skapa två hörn, måste bordet placeras mot fönstret för normal naturlig belysning. I detta fall får båda eleverna normal belysning..

Direkt belysning av hörnet

Direkt belysning av hörnet

Därefter måste du besluta om tilldelning av ett hörn från resten av rummet, det vill säga zonering. Korrekt zonindelning hjälper till att eliminera alla slags frestelser för studenten, av vilka det finns många i rummet. Psykologer motsätter sig starkt «döv» avskiljning av hörnet. Enligt deras åsikt kommer detta att skapa en begränsning av utrymme, vilket kommer att undertrycka studentens psyke och negativt påverka hans prestation. Det bästa alternativet skulle vara att markera hörnet med en ljus skärm, som löser alla frågor om studentens fruktbara arbete. Efter att ha zonindelat hörnet fortsätter vi till dess arrangemang.

Vi utrustar skolbarnshörnan

Först och främst måste du bestämma vad som kommer att finnas i det utrymme som tilldelats för hörnet. Det kommer att handla om möbler för hörnet – vad som ska vara i det, vilken typ av möbler ska vara, rekommendationer från experter om det korrekta valet. Innan du börjar utrusta studentens hörn är det därför bra att ta reda på vad experter säger om detta. Men, som de säger, det är bättre att se en gång än att höra hundra gånger. Därför föreslår vi att du tittar på videorekommendationer från experter om rätt val av möbler för studentens hörn.

Skrivbord

Det är huvudelementet i det inre av skolbarnshörnan. Vad det ska vara, rekommenderar medicinen.

Som du förstod från videon du såg ovan spelar bordet en mycket viktig roll, inte bara när det gäller möbelfunktioner, utan ännu viktigare för att bevara din elevs hälsa. Därför, när du bestämmer dig för att köpa ett bord, var noga med att ta din student med dig. Du vet redan kraven från specialister för ett skrivbord, men utan en student kommer du inte att kunna avgöra hur skrivbordet är lämpligt för honom att arbeta under de förhållanden som rekommenderas av experter. Och naturligtvis kommer inte heller studentens personliga åsikt om köpet att vara överflödig – han kommer att studera med stort nöje på det bord han gillar..

Skrivbordet spelar en viktig roll

En modern mänsklig arbetsplats, inklusive ett skolbarns hörn, är otänkbart utan dator. Bra affärer, men som också kräver att vissa regler följs. Du har redan sett de flesta av dem ovan. När du organiserar ett hörn med en dator ska du dessutom veta att bildskärmen på skrivbordet, skrivandet eller datorn ska ha en synvinkel på trettio grader. Endast i den här positionen på bildskärmen kommer livmoderhalsen att vara i normalt skick.

Fåtöljstol)

Oftast köper kärleksfulla föräldrar en fåtölj till sitt barn (i dag föredrar de på något sätt att inte komma ihåg stolen som en förresten från det förflutna), men samtidigt dominerar dess komfort, yttre lyster, men på inget sätt – vård av barnets hälsa. Läkare i denna situation uppmanar oss först och främst att följa vissa regler när du väljer en stol, vilket hjälper till att bevara din elevs hälsa. Videon nedan kommer att introducera dig till dessa regler..

(länk till videon om val av stol http://www.youtube.com/watch?v=cmcGbUx5mbw)

Det är mycket viktigt att ryggstolen (stolen) är justerbar i höjdled. Med den här funktionen kan du justera ryggstödet för att korrekt stödja elevens rygg i önskad position..

Om din stol inte uppfyller kraven från läkare, och det är synd att slänga den, kan du eliminera några av dess avvikelser från normerna, till exempel frånvaron av en ländryggen genom att lägga en vanlig kudde under den nedre tillbaka. Allt genialt är enkelt.

Extra möbler

Redan från första klass måste eleven lära sig att ordna på sin arbetsplats. Men det är lämpligt att bara tala om ordning när det finns en möjlighet. Håller med om vilken ordning i elevens hörn som kan diskuteras om det inte finns förvaringsplatser för alla typer av läroböcker, böcker, skrivredskap. Därför bör du ta hand om ett nattduksbord eller till och med en bokhylla med många lådor och hyllor. Det är bra att ha öppna hyllor på väggen.

Huvuddragen i hjälpmöbler är användarvänlighet, det vill säga att möblerna ska vara inom räckhåll för elevens hand.

Huvuddragen i hjälpmöbler är användarvänligheten.

Tänder hörnet på studenten

I början av artikeln berördes redan ämnet att belysa ett hörn, men naturligt. När det gäller dess artificiella belysning i mörkret rekommenderar experter här att du använder en bordslampa med ett starkt men mjukt ljus. Den är installerad på sidan av elevens skrivhand (om den är högerhänt – till vänster, om vänsterhänt – till höger). Armaturen måste vara justerbar i höjd och ljusriktning.

experter rekommenderar att du använder en bordslampa med ett starkt men mjukt ljus

experter rekommenderar att du använder en bordslampa med ett starkt men mjukt ljus

experter rekommenderar att du använder en bordslampa med ett starkt men mjukt ljus

Medicin rekommenderar inte lokal belysning av arbetsplatsen – det är skadligt för synen. Därför bör du ha en spridd taklampa ovanför hörnet – detta hjälper till att lindra onödig stress på elevens ögon..

Spridd takbelysning kan hjälpa till att lindra ögonspänningar

Spridd takbelysning kan hjälpa till att lindra ögonspänningar

Till sist

Som du redan förstod är det inte en lätt fråga att skapa ett hörn för din elev. Men det måste lösas. I stort sett beror ditt barns hälsa och framtida liv på hans beslut. I ett ordentligt organiserat hörn kommer eleven att bevara sin hälsa, behärska skolplanen väl, vilket i framtiden kommer att göra det möjligt för honom att uppnå utmärkta resultat i livet, men redan på en vuxen arbetsplats. Tyvärr illustrerar inte varje foto ett skolbarns hörn som motsvarar läkares rekommendationer, eftersom tyngdpunkten här ligger på spektakulära designlösningar. Och här är valet ditt – den spektakulära utsikten över hörnet eller din elevs hälsa. Vi hoppas att vi har hjälpt dig att effektivt lösa dessa problem. Lycka till!